Politică Administrație
Călin Adrian Păştină, rămas singur în cursa pentru șefia Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Alba
Călin Adrian Păştină va fi noul director executiv al Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Alba. Acesta a rămas singur în cursa pentru conducerea instituției, după ce contracandidatul său, doamna Elena Daniela Penciu, a picat proba scrisă a concursului organizat luni, 11 martie, de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
La proba eliminatorie, respectiv proba scrisă, Elena Daniela Penciu a obținut doar 23,80 de puncte dintr-un total de 100, fiind declarată “respins”, iar Călin Adrian Păştină a obținut 73,20 de puncte, urmând să participe miercuri, 13 martie, la cea de-a doua probă – interviul.
Adrian Păștină locuiește în Cugir și este susținut pentru această funcție de conducere, de Partidul Social Democrat (PSD), al cărui membru este de mai mulți ani.
După ce în 2012 la putere a venit USL-ul, fostul director al instituţiei, PDL-istul Dan Opruţa, a fost schimbat, funcția fiind asigurată interimar de contabila Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Alba.
Încet dar sigur, coaliția aflată la conducerea județului, își numește prin metoda concursului reprezentanții la șefia instituților deconcentrate.
Politică Administrație
Comunicat de presă | Claudiu Răcuci, senator PNL de Alba: 2,8 milioane de gospodării vor putea plăti facturile la energie cu ajutorul cardului de energie
Senatorul PNL Claudiu RĂCUCI apreciază faptul că, începând cu luna septembrie, a început să fie virată a doua tranșă, în valoare de 700 de lei, a sprijinului guvernamental pentru plata facturilor la energie: ”Cardul de energie rămâne un proiect prioritar al PNL pentru susținerea familiilor vulnerabile și cea mai consistentă măsură socială pe care Guvernul României a pus-o în practică vreodată.
În total, de la demararea programului de sprijin și până astăzi, 4 milioane de familii au primit cardurile acasă și au putut face plățile, simplu și ușor, la Poșta Română, online sau direct la factorul poștal.
Acest ajutor este unul real și direct care va ajuta familiile aflate în dificultate financiară să depășească creșterea fără precedent a facturilor la energie. Este important ca beneficiarii să știe că sumele virate pe carduri pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, de acest sprijin beneficiază: pensionarii cu vârsta peste 60 ani, care au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele care încasează pensie de invaliditate și au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei/lună; familiile care primesc alocație de susținere; persoanele care primesc ajutor social. Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de peste 4 miliarde lei.
În legătură cu acest sprijin pentru familiile vulnerabile, avem în dezbatere parlamentară Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr.32/2023, proiect pe care parlamentarii PNL l-au votat în Senat și îl vor susține atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Camerei Deputaților.”
Claudiu RĂCUCI, Senator PNL
Politică Administrație
Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor
Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor
La propunerea medicului Silviu Tuzes, șeful secției ATI, din spitalul judetean Alba, am depus un proiect de lege, ce reglementează noi bonificații pentru cei care donează sânge, in mod voluntar și regulat.
Practic, potrivit proiectului, autoritățile locale pot impulsiona activitatea de donare de sânge, acordând anual reduceri pentru plata impozitului pe clădiri sau terenuri, celor care donează sânge de cel puțin trei ori pe an.
La ora actuala, sistemul medical se confrunta cu acută criza de rezerve de sânge, ce pot salva vieți, necesarul fiind dublu, iar uneori chiar mai mare, atunci când apar crize majore. Nu vreau sa fie doar un proiect ci și o lege, adoptată cât mai rapid de parlament.
Prin urmare am obținut și sprijinul liderilor de grup ai PNL, PSD si UDMR, reprezentanților grupului minorităților nationale si al președintelui Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, dr Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.
Imediat după adoptarea acestei legi, voi solicita consilierilor locali sa inițieze proiectul de hotărâre prin care cei care donează sânge in mod regulat sa primească aceste facilitați la plata impozitului pe clădiri sau terenuri.
Alăturat, anexez expunerea de motive a proiectului de lege, care sper ca va fi sustinut și de partidele aflate in opoziție.
Florin Roman, deputat PNL de Alba
Politică Administrație
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată
Criza cerealelor din Ucraina ar fi trebuit să fie, cel puțin pentru noi, românii, o mare oportunitate, nicidecum o situație în care fie ne confruntăm cu propria problemă, fie o ignorăm doar pentru a nu face notă discordantă de la unitatea clamată de cei mulți.
Nu stau să mă întreb dacă marile popoare, vârfurile de lance în privința acceptării importurilor, nici dacă bunii vecini, care nu mai sunt chiar cei mai buni, pentru că nu-s dispuși să accepte surplus de grâne, au dreptate. Forța afirmațiilor și a deciziilor fiecăruia par mai puțin importante decât dovada că, adesea, e greu de găsit un echilibru între solidaritate și ce contează pentru fiecare. Mai ales într-o situație explicită, ca asta, în care nu se dezbat principii, ci ești tras de mâneca și luat la întrebări de agricultori și de fermieri, de cei care dau, la propriu, poporului tău de mâncare. Personal, nu cred nici pe departe că poziția României sau a guvernului ține de vreo prohibiție cuantificată și serios tratată ci, mai degrabă, de o adaptare la reacția sindicalizată a comunității agricole.
Mai clar, nu facem ce facem pentru că știm ce facem, ci pentru că suntem puși în situația de a nu ignora realitatea. Sunt total în acord cu cei care își exprimă frustrarea cu faptul că randamentul economic al fermierilor români, cumulați într-o cotă de 20% din exportul grânelor în UE, este minim sau chiar pe minus. S-a produs scump și se vinde ieftin. Dar sunt la fel de convins că după ce vom trece peste acest hop, într-un fel sau altul, România și Ucraina vor fi, din nou, doi vecini cu porțile deschise unul spre celălalt. Această criză se va fi terminat iar noi, indiferent de poziția adoptată, vom fi ratat șansa de a rezolva niște probleme, de a transforma o situație complicată într-o oportunitate. Am fi putut, pentru a fi în acord cu majoritatea statelor membre și a Comisiei, care cer ridicarea oricăror restricții impuse importurilor de grâne, să negociem dezvoltarea căilor rutiere și feroviare de la noi, pentru a ne putea transforma într-un veritabil „drum al grânelor”. Am fi putut, în același timp, să avem o analiză clară asupra rentabilității producției interne și să solicităm sprijin european suplimentar, pentru a atenua impactul ridicării restricțiilor.
Cu alte cuvinte, am fi putut folosi această situație pentru a negocia sume și sprijin suplimentar pentru a dezvolta sectoarele afectate. Se poate, dacă știi ce să ceri și cum să ceri, vertical, fără tupeu și reacții sentimental-electorale. E limpede că anumite momente și situații, ca astea pe care le trăim cu toți, pot schimba priorități sau accelera proiecte amânate. Iar România, dincolo de acest veto justificat, ar fi trebuit să se străduiască și să pretindă mai mult în această privință. Probabil, sunt destui care ar putea să-și justifice scepticismul față de șansa de a și primi banii. Însă, personal, am convingerea că, dincolo de realitatea imediată, ratăm șansa de a transforma o problemă într-o oportunitate.
Mircea Hava – europarlamentar PNL
Membru EPP
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Cel mai vârstnic student din România învață la Universitatea din Alba Iulia: Aurel Voicu va fi absolvent de masterat la aproape 90 de ani
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Avarie la rețeaua de apă potabilă din Cugir. Alimentarea apei, întreruptă pe două străzi din oraș
-
Sportacum 18 ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Actualitateacum 19 ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia