Burse de studiu pentru elevii români din Ucraina și sprijin financiar pentru profesorii care predau limba română, de 2.000 de lei: Până când se pot depune dosarele
Burse de studiu pentru elevii români din Ucraina și sprijin financiar pentru profesorii care predau limba română, de 2.000 de lei: Până când se pot depune dosarele
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a făcut cunoscută deschiderea procesului de selecție a partenerilor care vor participa la acordarea burselor de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina, sprijin financiar pentru profesorii care predau limba română sau în limba română în Ucraina și burse de studiu pentru studenții care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română din Ucraina. Toate documentele trebuie să fie inițial trimise în format electronic, la adresa [email protected].
Prin această inițiativă, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și altor organizații neguvernamentale, cu scopul de a implementa Programul de Susținere a Educației în Limba Română în Ucraina. Programul cuprinde trei componente:
- Acordarea de burse elevilor etnici români înscriși în clasele I-VIII în școlile din Ucraina care au predarea în limba română ca limbă maternă sau predarea unor materii în limba română în anul școlar 2022-2023, cu o valoare de 2.000 de lei pe elev.
- Sprijin financiar pentru cadrele didactice care predau limba română sau în limba română la toate nivelurile de învățământ public în Ucraina, în anul școlar 2023-2024, cu un sprijin de 2.000 de lei pentru fiecare cadru didactic.
- Acordarea de burse studenților care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română în centrele universitare/institutele pedagogice din Cernăuți, Ismail și Ujgorod în anul școlar 2022-2023, cu o valoare de 2.000 de lei pe student.
- Organizațiile nonguvernamentale eligibile pentru selecție trebuie să fie înregistrate legal și fiscal în Ucraina și să se dedice păstrării și promovării identității lingvistice și culturale a etnicilor români din Ucraina, cu sediul (principal sau secundar) în regiuni unde trăiesc comunități de români.
Aceste organizații pot aplica pentru una, două sau toate cele trei componente ale Programului. Selecția acestora va fi realizată de către o comisie organizată la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Cele selectate vor încheia contracte conform legislației în vigoare.
Termenul limită pentru trimiterea documentelor este 13 octombrie 2023, iar dosarul de participare la selecție trebuie să includă mai multe documente, cum ar fi statutul organizației, actele de înregistrare legală și fiscală în Ucraina, actele de identitate ale reprezentanților legali, CV-urile acestora, și alte documente relevante. Toate documentele redactate în limba ucraineană trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română, certificate de reprezentantul legal.
În cazul aprobării dosarului, se vor trimite toate documentele în format original sau cu mențiunea „conform cu originalul” pentru semnarea contractului cu DRP. Suma alocată pentru întocmirea dosarelor beneficiarilor este de 20 lei pe dosar aprobat de comisie.
Bursele pentru elevi, sprijinul financiar pentru cadrele didactice și bursele pentru studenți se acordă conform legilor în vigoare, iar cererile se înregistrează prin intermediul platformei informatice puse la dispoziție de DRP.
Documentele necesare:
– Declaratie apartenenta
– Declaratie GDPR
– Cerere de participare
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite