Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Buna Vestire 2024 sau Blagoveștenia, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului, prăznuită de Biserică pe 25 martie: Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Buna Vestire 2024 sau Blagoveștenia, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului, prăznuită de Biserică pe 25 martie: Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu

Sărbătoarea de Buna Vestire, cunoscută în popor și ca Ziua Cucului sau Blagoştevenia, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre cele în care biserica o cinstește pe Maica Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbăto­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din apus, precum cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie. În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V-lea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2023, 2024, 2025

Ce semnifică Buna Vestire

Conform tradiției creștine, așa cum am precizat și mai sus, Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Sfânta Fecioară că-L va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.

Sfântul Augustin rămâne uimit de darul pe care-l primește Maria. Astfel, la un moment dat, acesta își închipuie că se adresează îngerului, și întreabă: ”Spune-mi, îngerule, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”.

Ulterior, îngerul îi spune că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: ”Bucură-te, cea plină de har!”. Precizăm că Buna Vestire este celebrată, an de an, pe data de 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun.

Este zi cu dezlegare la pește

Un alt lucru care trebuie menționat este acela că de Buna Vestire este dezlegare la pește, cu toate că această sărbătoare pică chiar în Postul Mare.

”Sfânta Liturghie a Bunei Vestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare”, conform crestinortodox.ro.

În popor, acestei sărbători i se mai spune și ziua cucului. Asta pentru că această necuvântătoare își face auzit cântecul pentru prima dată în an, fiind considerat un vestitor al primăverii.

De Buna Vestire, localnicii de la sate și nu numai au obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele. Se crede că acest lucru le va dezvălui câți ani mai au de trăit.

Ce este interzis să faci în această zi

O altă tradiție spune că nu este bine să dormim prea mult în această zi, deoarece vom fi somnoroși de-a lungul întregului an. Tot pe data de 25 martie, gospodinele nu trebuie să caute păsările de ouă. De asemenea, nu e bine să le pună cloșcă, fiindcă puii vor ieși bolnavi sau cu două capete.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Tradiția spune că în sate trebuie să fie voie bună, astfel se spune că nu este bine să te cerți în această zi, fiindcă vei avea parte de conflicte pe tot parcursul anului.

Totodată, în ziua de Buna Vestire, se spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, deoarece toți peștii din apa respectivă vor muri. O altă superstiție foarte răspândită în popor, ne îndeamnă să urmărim cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, fiindcă așa va fi și de Paște.

De asemenea, o lege nescrisă din străbuni spune că, de Buna Vestire, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Se spune că în această zi va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului. În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani. Astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău. Se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte și care este simbolistica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţia spune că în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea