Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Bulgaria a luat fața României. E oficial, țara vecină trece la EURO

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bulgaria a luat fața României. E oficial, țara vecină trece la EURO

O nouă țară trece la moneda euro. Comisia Europeană (CE) și Bulgaria au semnat un acord ca să facă campanii de informare despre cum se folosește moneda euro adoptată. Iată ce se întâmplă cu România.

Bulgaria a decis că de la 1 ianuarie 2025 o să folosească euro ca monedă oficială. Asta o să însemne o schimbare mare pentru Banca Națională a Bulgariei (BNB). Când va trece la moneda UE, BNB o să nu mai poată decide totul singură și o să aibă sarcini legate de sistemul euro.

Aproape 39% din toate tranzacțiile financiare din lume se fac în moneda europeană. Acest lucru se întâmplă fără să includă plățile din țările din zona euro. Așadar, euro e a doua monedă cea mai folosită pe Glob. Euro e și o monedă pe care multe țări o folosesc ca rezervă. În 2017, cam 20% din rezervele mondiale erau în euro.

Citește și: România se scufundă în datorii: Peste 20 de miliarde de euro, datoria externă a țării, în primele 11 luni ale anului 2023

Ratele dobânzii în zona euro au impact asupra economiei și prețurilor. Schimburile valutare de zi cu zi necesită o gestionare bună, de care se ocupă Banca Centrală Europeană (BCE), o bancă independentă din Frankfurt. BCE se ocupă de politica monetară pentru cele 20 de țări din UE care folosesc moneda europeană, încercând să păstreze prețurile stabile și puterea de cumpărare a euro.

Când ar putea adopta România moneda EURO?

Experții susțin că România nu ar putea adopta moneda europeană mai înainte de anul 2028. Un aspect crucial pentru a intra în zona euro constă în consolidarea fiscală și bugetară, alături de garantarea unei creșteri economice sustenabile. La început, România și-a stabilit ca obiectiv adoptarea monedei euro în 2014, însă termenul limită a fost schimbat de mai multe ori, fiind amânat succesiv până în 2019, 2024, iar acum a fost amânat până în 2029.

„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care tot timpul au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă.”, a declarat expertul economic Aurelian Dochia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea