Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Bugetul pentru bursele elevilor din Aiud, de peste 4 ori mai mare față de anul trecut. Criteriile de acordare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Hotărârea Guvernului României de a aloca o sumă mult mai mare necesară burselor școlare și de a stabili cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei, aprobat și asigurat din bugetul de stat, face ca bugetul pentru bursele elevilor din Aiud să fie de peste 4 ori mai mare față de anul trecut.

Astfel, dacă la nivelul municipiului Aiud în anul școlar precedent aveam suma de 216.000 lei pentru bursele elevilor, anul acesta avem asigurată din bugetul de stat suma de 981.000 lei pentru burse. Asta înseamnă că 50.51% din elevii de nivel gimnazial, liceal și profesional din municipiul Aiud primesc burse de merit.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cum se acordă bursele elevilor conform OMECTS 5576/2011?

1. Bursele de merit se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 8.50.
2. Bursele se acordă în limita fondurilor.
3. Cuantumul minim se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.

„Cu alte cuvinte, anul acesta Guvernul României a alocat pentru prima dată fonduri astfel încât să primească burse toți elevii cu media de cel puțin 8,50. Anul trecut bugetul alocat burselor fiind mai mic, s-a plecat de la cea mai mare medie în ordine descrescătoare până la epuizarea bugetului.

Ca să fie mai pe înțelesul cetățenilor care nu sunt familiarizați cu acest subiect, imaginați-vă o școală cu 10 elevi, toți cu media peste 8,50. Guvernul României spune că bursa are un cuantum minim de 100 de lei. Bugetul alocat fondurilor este de 600 de lei. Asta înseamnă că nu pot primi bursă toți cei 10 elevi, ci vor primi bursă 6 elevi. Se pleacă de la cea mai mare medie, până la media la care se epuizează bugetul, dacă, consiliul de administrație nu stabilește și alte criterii specifice de acordare a burselor.

În ședința ordinară a Consiliului Local Aiud din data de 19.08.2021 a fost aprobat cuantumul lunar și numărul burselor care se acordă elevilor din municipiul Aiud pentru anul şcolar 2020 – 2021. Aducem în atenția dumneavoastră câteva nuanțe interesante discutate în comisiile Consiliului Local care ar trebui să pornească o dezbatere publică cel puțin la nivel local, dacă nu la nivel național.

În primul rând, consilierii locali au discutat despre posibilitatea introducerii unor criterii specifice, astfel încât alocarea burselor să fie corelată cu procesul de învățare. Un elev de nota 10 ar trebui să primească o sumă de bani mai mare decât un elev de 8,50. Cu toate acestea, Consiliul Local nu are atribuții în acest sens. Criteriile specifice de acordare a burselor se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limita fondurilor repartizate.

În cel de-al doilea rând, o întrebare relevantă care a apărut în ședința Consiliului Local și pe care ar trebui să ne-o adresăm cu toții: „Este media de 8,50 o notă care relevă într-adevăr performanța?”, au scris reprezentanții primăriei Aiud pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ziua în care Domnul Iisus Hrisos, Mântuitorul lumii, a fost răstignit. Este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. Zi aliturgica, pentru ca Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea