Rămâi conectat

Actualitate

Brățări electronice pentru agresori: Poliția Română a lansat licitația de 40 de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Brățări electronice pentru agresori: Poliția Română a lansat licitația de 40 de milioane de euro

Inspectoratul General al Poliției Române a lansat o licitație în valoare de 205 milioane de lei pentru achiziția brățărilor electronice de monitare a anumitor persoane, dar și soft-urile necesare acestora.

Achiziția este de tip contract-cadru, comenzile fiind făcute în funcție de disponibilitățile bănești, și se întinde pe patru ani, de la semnarea contractului. Este vizată achiziția a 15.000 de brățări.

Cu ajutorul brățărilor electronice, polițiștii vor putea supraveghea agresorii ce fac obiectul ordinelor de protecție astfel

Monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate/protejate;
Afișarea pe hartă a poziției persoanei supravegheate/protejate care poartă dispozitive de monitorizare;
Posibilitatea construirii de zone pe hartă în formă de poligon și circulară, care să aibă caracteristica de zonă de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) și zonă de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiunea de a intra);
Generarea de alerte: alertă de părăsire a imobilului, alertă de depăşire a perimetrului, alertă de apropiere, alertă de defecţiune, alertă sabotare dispozitiv, alertă de testare.

Data deschiderii ofertelor este 8 martie, iar departajarea lor se face in funcție de preț și garanția acordată echipamentelor.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat la mijlocul lunii ianuarie că executivul a aprobat în ședință o hotărâre de guvern ce prevede alocarea în următorii patru ani a sumei de 241 de milioane de lei pentru cumpărarea kiturilor necesare pentru monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor care au ordine de protecție.

Bode a spus că în total vor fi cumpărate peste 15.000 de astfel de dispozitive. În primii ani, proiectul pilot va viza doar persoanele care au ordin de protecție, urmând ca ulterior să fie vizate și persoanele aflate în arest la domiciliu sau cei eliberați condiționat.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse Gabriela Firea a precizat că în acest an, aproape o mie de brăţări electronice pentru agresori vor fi funcţionale în trei judeţe şi în Capitală, iar restul până la 15.000 vor fi active în următorii patru ani, informează News.ro.

Legea 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată în luna mai 2021 de către preşedintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare.

Deputaţii au adoptat proiectul pe 21 aprilie, cu unanimitate de voturi. Acesta are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Proiectul, care a trecut de Comisiile juridică şi de apărare cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică – SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea