Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Borbolatiţa” – obicei pentru dezlegarea ploii sărbătorit la Limba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Borbolatiţa” este un obicei care se desfăşoară în 23 aprilie, de „Sfântul Gheorghe”, fiind un ritual pentru dezlegarea ploii fertilizante pentru agricultură. Pentru că în acest an 23 aprilie a fost în Ajunul Paştelui, „Borbolatiţa” a avut loc luni, 25 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Limbenii” (preşedinte Dorin Bucur) împreună cu Primăria Ciugud (primar Gheorghe Damian) şi Parohia Ortodoxă Limba (pr. Marius Piştănilă). După ce au ieşit de la biserică, celor care poartă numele de Gheorghe le-au fost acordate diplome, iar aceştia, la rândul lor, au cinstit sătenii cu prăjitură, colac şi ţuică, iar după-amiaza s-a defăşurat „Borbolatiţa”. Ceata de feciori s-a adunat în capul satului, alegându-l pe cel care urmează să fie borbolatiţă, acesta fiind „îmbracat” apoi în frunze, conform obiceiului.
Alaiul a colindat tot satul bătând din palme, în timp ce „Borbolatiţa” a jucat un dans săltăreţ, iar tinerii au cântat o incantaţie: „Doauă oauă şi mai doauă/Şi găina să se oauă;/La mătuşe cratiţa,/Udă „Borbolatiţa”;/Vino de ne udă,/Cu galeata-leata/Peste toată ceata;/Cu ciubărul-bărul/Peste tot poporul./Dă-ne Doamne, cheile,/Să descuiem cerurile,/Să pornească ploile,/Să curgă şiroaiele,/Să umple pâraiele,/Să ude pământurile,/Să sporească grânele,/Să umple pătulele,/Doauă oauă şi mai doauă/Şi găina să se oauă”. Cu un par lung cu frunze de soc pe care-l avea în mâini, „Borbolatiţa” i-a atins pe cei care vor încerca să o ude şi care, odată atinşi, trebuie să intre în alai. „Borbolatiţa” îmbrăcată în verdeaţă reprezintă spiritul vegetaţiei, iar stropirea cu apă simbolizează ploaia.
Membrii alaiului au fost răsplătiţi cu ouă de către sătenii care i-au aşteptat în faţa caselor, dar şi cu bani, de către cei care au trecut cu maşinile prin sat pe timpul desfăşurării evenimentului, ouăle şi banii fiind daruri rituale ce semnifică abundenţa şi belşugul. Circa 400 de limbeni au ieşit la poartă pentru a uda „Borbolatiţa” în speranţa unui timp bun pentru roadele pământului, iar atmosfera de sărbătoare a continuat spre seară la Căminul Cultural Limba, unde s-a făcut o păpăradă din toate ouăle adunate. Cei care şi-au sărbătorit onomastica, printre care se numără şi primarul Gheorghe Damian (căruia îi transmitem şi noi „La mulţi ani!”), au adus vin, ţuică şi slănină, iar muzica populară a întregit ambianţa de veselie şi bucurie.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea