Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Bolnavul închipuit”, în prefaţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 22 septembrie 2011, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se joacă „Bolnavul închipuit” după Moliere, piesă aleasă de organizatori să prefaţeze cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia, care se desfăşoară în perioada 5-9 octombrie. „Este un spectacol deja consacrat, în regia doamnei Sanda Manu, care se joacă la Cluj din 2002 cu mare succes şi avem încrederea că este cea mai bună alegere pentru a deschide cu ea festivalul din acest an. Mărturie stau de altfel premiile pe care piesa şi actorii le-au primit de-a lungul timpului”, a spus Ioana Bogăţan, directorul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” şi director al Festivalului de teatru. Biletele se află în vânzare atât la Casa de Cultură a Sindicatelor cât şi la Teatrul de Păpuşi, preţul fiind de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
Festivalul propriu-zis va începe însă pe 5 octombrie iar cele cinci zile vor fi împărţite ca şi până acum astfel: dimineţile rezervate activităţilor şi pieselor de teatru pentru copii iar serile „oamenilor mari”, aşa cum spun organizatorii. Vor fi prezente teatre consacrate din ţară, precum Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Bulandra, Teatrul ACT, Teatrul Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti dar şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Teatrul de Stat Oradea. Din străinătate sunt invitaţi Compania Rirolarmes Belgia, Compania Motionhouse Marea Britanie, Compania Balkanstage & Arkadia coproducţie Franţa-Bulgaria şi Cie Une Poignee d’Images Franţa. Vor fi prezente la Alba Iulia nume mari ale teatrului românesc precum Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Pavel Bartoş dar şi regizori consacraţi precum Alexandru Dabija, Cristi Juncu, Cristian Pepino, Diana Lupescu, Eugen Făt. Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului se vor organiza ateliere de scriere dramatică, regie şi actorie pentru tinerii de liceu şi un atelier de sculptură pentru copiii de gimnaziu. Vor avea loc lansări de carte, expoziţii de caricatură, concerte şi întâlniri nemijlocite între spectatori şi actori. „Este o performanţă că Alba Iulia a ajuns să organizeze a VI-a ediţie a unui Festival Internaţional de Teatru care chiar a ajuns să conteze, mai ales că, aşa cum ştim, deocamdată nu avem un teatru dramatic la Alba Iulia. Am fost puţin constrânşi în alegerea pieselor de lipsa spaţiilor adecvate desfăşurării spectacolelor, însă suntem recunoscători pentru susţinerea pe care am avut-o şi în acest an din partea Consiliului Judeţean Alba”, a precizat Ioana Bogăţan. Potrivit lui Sorin Bumb, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, bugetul alocat în acest an Festivalului este aproximativ egal cu cel de anul trecut, şi anume 450.000 de lei. „Este o manifestare foarte importantă la care autorităţile judeţene nu s-au gândit nicio clipă să renunţe”, a spus Bumb. Organizatori ai ediţiei din acest an sunt Consiliul Judeţean Alba şi Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, cu sprijinul Primăriei Alba Iulia şi a altor parteneri naţionali şi locali.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea