Rămâi conectat

Actualitate

Boli pe care le putem lua de la ștranduri și piscine

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Piscinele și ștrandurile, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contracarare a multor boli dermatologice.  Iată care sunt cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscina:

controale piscineGranulomul de piscina
Poate sa apara frecvent la cei care fac baie in piscine cu apa incalzita, in rauri, lacuri. Apare la orice varsta, se produce la locul unei mici leziuni cutanate preexistente si debuteaza cu o papula violacee care poate evolua spre ulceratie, perioada de incubatie fiind de cateva saptamani. Diagnosticul pozitiv se pune in urma biopsiei cutanate. Se poate vindeca spontan in cateva luni dar se recomanda sa se trateze inca din faza incipienta de catre un medic specialist.

Dermatofitia piciorului
Este o micoza produsa de o ciuperca microscopica, ce se poate transmite atunci cand se merge descult pe marginea piscinei, la sauna sau la dusurile comune. Infectia afecteaza cel mai frecvent pielea din spatiile dintre degete, talpa si unghii. Boala este favorizata de transpiratia abundenta si se extinde in conditiile in care incaltamintea nu lasa piciorul sa respire. Nediagnosticata si netratata la timp, micoza evolueaza prin aparitia de vezicule care produc mancarime, inrosirea si descuamarea pielii, insotite de emanarea unui miros neplacut.

Evitati sa stati desculti in preajma piscinelor sau la dusuri, nu imprumutati incaltaminte de la alte persoane, iar dupa plecarea de la strand folositi spray-uri anti-micotice.

Otita de piscina
Este o afectiune care poate aparea pe toata perioada verii si este provocata de o ciuperca microscopica prezenta in apa piscinelor. Se manifesta prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime in conductul auditiv extern.

Acneea la clor

Poate sa apara la o persoana cu acnee vulgara. Afectiunea consta in agravarea leziunilor preexistente datorita clorului folosit la dezinfectarea apei din piscina. Predomina comedoamele care se localizeaza frecvent la nivelul fetei, in regiunea temporala, dar pot sa apara oriunde in alta parte a corpului.

Conjunctivita de bazin
Poate fi produsa de bacteria Chlamydia trachomatis. Dupa 2-19 zile de la contactul cu apa infectata, apare secretia conjunctivala purulenta si inrosirea ochilor. In afara de conjunctivita bacteriana, apa bazinelor poate sa produca si o forma chimica de conjuctivita, cauzata de substantele cu care apa a fost dezinfectata.

Pitiriazisul
Este o micoza a pielii produsa de o ciuperca microscopica (Pitiriazis versicolor). Boala este caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea sezlongului fara un prosop personal.

Trichomonioza
Este o boala cu localizare genitala, manifestata prin secretie urat mirositoare. Transmiterea parazitului se face prin apa calda a piscinelor, in conditiile in care, alaturi de persoanele sanatoase, se scalda persoane infectate, in a caror secretie genitala exista parazitul Trichomonas vaginalis.

Furunculul
Este o afectiune a foliculilor pilosi, generata de bacterii, cum sunt stafilococii prezenti in apa piscinelor. Boala se caracterizeaza prin aparitia unor supradenivelari ale pielii, rosii, dureroase, care prezinta central o zona purulenta. Leziunile sunt localizate mai ales pe gambe si coapse, dar pot fi identificate si pe brate, fese si regiunea genito-anala.

Dizenteria
Apare in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtatoare ale bacteriei Shigella. In cazul in care apa este infectata, boala se transmite foarte usor, pentru ca numarul de bacterii care o poate declansa este foarte mic (intre 10 si 100). Se manifesta prin febra, greturi, varsaturi si diaree.

Giardioza
Este o boala cu localizare la nivelul intestinului subtire. Apare mai frecvent la copii, dupa ingestia de apa contaminata cu fecale, in care exista chisti de Giardia lamblia.

Leptospiroza
Este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Are perioada de incubatie de 2 – 20 zile si se manifesta prin febra, frisoane insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii chiar si in perioada de convalescenta poate cauza avort spontan. Diagnosticul este confirmat prin teste serologice pentru leptospira. (V.N.)

Sursa Sanatate.bzi.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea