Rămâi conectat

Ştirea zilei

Blocul G2 „Turturica” și fostul Cinema Columna vor fi DEMOLATE pentru a se construi parcări. Planurile Primăriei Alba Iulia pentru a crea mai multe spații pentru mașini

Publicat

în

Locurile de parcare disponibile din Alba Iulia sunt în continuare o problemă atât pentru locuitorii acestui oraș, cât și pentru cei care îl vizitează. În acest sens, primarul orașului, Gabriel Pleșa, a dorit să facă niște precizări.

„Am trecut printr-un an 2020 extrem de greu, iar anul acesta se anunță unul complicat și cu multe provocări, cu atât mai mult cu cât efectele pandemiei nu sunt încă pe deplin cunoscute sau resimțite. Cu toate acestea, odată cu noul vaccin avem o rază de speranță și un orizont de așteptare pentru revenirea cât mai rapid la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții.

Această normalitate nu înseamnă doar ridicarea restricțiilor, ci și o revenire la statutul de prioritate a unor mai vechi probleme, printre care și cea a parcărilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mi-am propus ca până în luna martie să demarăm procedurile de demolare a fostului cinematograf Columna, din centrul orașului, după care să avem o estimare privind costurile pe care le implică ridicarea, în locul fostei clădiri, a unei parcări pe mai multe nivele.

Am demarat deja lucrările de amenajare a unor parcări rezidențiale în locul fostelor centrale termice de cartier, cele care nu au putut fi puse în valoare și au fost demolate, urmând ca astfel de acțiuni să continue.

Îmi doresc ca, împreună cu colegii din noua administrație și alături de noul Consiliu Local să găsim, în cel mai scurt timp posibil, soluția optimă pentru demolarea blocului G2, Turturica, și pentru a construi în locul lui o parcare rezidențială.

În parteneriat cu Consiliul Județean, vom construi o parcare nouă lângă Policlinică. Tot alături de Consiliul Județean, care deține parte din teren, sper să găsim o soluție pentru a amenaja o parcare, chiar și temporară, spațiul din Centru, din zona Electrica, unde a fost amplasată în trecut piața agroalimentară.

Știu foarte bine că lipsa locurilor de parcare este o problemă în Alba Iulia. Locul de parcare rezidențial, anume ideea că fiecare proprietar al unui imobil trebuie să aibă un loc de parcare, rămâne o prioritate și un deziderat pentru mine și administrația pe care o conduc. Totodată, trebuie să dezvoltăm și rețeaua de parcări publice.

Nu trebuie și nu vreau să ne ascundem după deget: parcările sunt nu doar o necesitate și o urgență ci și o sursă de venit importantă pentru administrație. Tocmai de aceea am decis ca, în urma reorganizării aparatului administrativ, să înființăm un Birou Parcări în cadrul Serviciului Administrare Domenii Publice, care să aibă în sarcină exclusiv această problemă.

Vom face tot ce ține de noi pentru a îmbunătăți și dezvolta sistemul de parcări din Alba Iulia, astfel încât prețul plătit de cetățeni să fie pe măsura condițiilor pe care administrația le oferă prin parcările amplasate pe domeniul public.”, a declarat Gabriel Pleșa, privind situația acestor parcări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Operațiune INEDITĂ la Alba Iulia: Pompierii au SALVAT un cal căzut în zona pontonului de pe Râul Mureș

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Operațiune INEDITĂ la Alba Iulia: Pompierii au SALVAT un cal căzut în zona pontonului de pe Râul Mureș

Pompierii din Alba Iulia au parte de o misiune inedită, marți după masa, aceștia intervenind pentru salvarea unui cal care a căzut în zona pontonului de pe Râul Mureș și a rămas blocat.

Detașamentul de pompieri Alba a fost solicitat să intervină cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțimi, pentru salvarea unui animal, în Partoș, municipiul Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, animalul era cazut/blocat în zona pontonului de pe Râul Mureș, necesitând extragerea acestuia de către pompierii militari.

Acesta a fost extras în condiții de siguranţă, ulterior fiind predat proprietarului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| JAF la Mamaia: Câți lei costă o pizza sau o bere într-un restaurant

Publicat

în

JAF la Mamaia: Câți lei costă o pizza sau o bere într-un restaurant

Prețurile din Mamaia sunt tot mai mari și nu vorbim numai de cazare, ci și de restaurante și terase. Nu mică i-a fost mirarea unui client al unei terase din stațiune să vadă pe nota de plată că o pizza costă… 80 de lei.

La restaurantul Asylum din Mamaia, așa cum o arată Gândul.ro, prețurile au explodat. Astfel, 2 espresso, o bere, o cafea și două pizza au costat, în total, 215 lei. O sumă enormă, prin comparație cu alte localuri.

Și nu doar suma cerută de local pentru o pizza atrage atenția, ci și prețul berii. Astfel, potrivit bonului fiscal, o bere la 0,33 litri costă nici mai mult, nici mai puțin de 25 de lei, iar o pizza costă chiar și 80 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Serviciile în Mamaia, tot mai scumpe

Stațiunea Mamaia rămâne și în acest an printre cele mai scumpe de pe litoral, atât la prețul unei nopți de cazare, dar și la suma achitată pentru o zi de parcare a autoturismului.

În Mamaia, parcarea pe o zi costă 96 de lei, pe când în Eforie, această taxă nu există și, cu această sumă, o familie poate lua prânzul la terasele cu auto-servire.

În plus, preţul mediu pentru un şezlong în Mamaia este de 50 de lei pe zi, camerele având un preț de până la câteva sute de euro pe noapte, la hotelurile de 5 stele.

A venit vara și mulți români preferă să-și petreacă concediile pe litoralul românesc. Și, cum toate au devenit mai scumpe, nici cazarea nu a scăpat de creșterile de prețuri. Una dintre cele mai exclusiviste locații este complexul Lotus Studio din Mamaia Nord, deținut de Simona Halep. Cei care doresc să se cazeze aici trebuie să știe însă că prețurile sunt destul de piperate.

Spre exemplu, pentru un sejur de 2 nopti de cazare în perioada 15-17 iulie în apartamentul cu vedere la mare prețul este numai puțin de 1.800 lei, adică 900 lei pentru o singură noapte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare