Ziarul Unirea

Birkin bag sau a trăi în aşteptarea poşetei

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

La invitaţia unor prieteni buni, ne-am petrecut concediul în Franţa, la Biarritz – staţiune la ocean, decorul mai multor filme celebre despre high life-ul diverselor epoci. Ni s-a povestit cu entuziasm că Biarritz-ul îmbină unic splendoarea unei staţiuni luxoase cu beneficiile oricărei mari capitale. Are o climă minunată, deli-shopuri, restaurante haute-cuisine, magazine Dior, Chanel şi Armani pe faleză, să îţi cumperi şlapi şi prosoape de plajă. Dar, mai mult decât atât, ni s-a subliniat cu semnificaţie de către gazdele noastre, uşor deasupra tuturor celorlalte, este situat un magazin Hermes. Şi, de parcă n-ar fi fost suficient, în vitrina celebrului producător tronează, surpriză, nu una, ci, nota bene, două Birkin bag-uri, de 40 de cm, dintre care una roşie! Rarism.
Asumându-mi nesăbuinţa şi riscul de a şoca prin ignoranţă, am întrebat: dar, ce e un Birkin bag?
Birkin by Hermes e o poşetă cu poveste, creată iniţial în 1984, potrivit indicaţiilor cântăreţei Jane Birkin, după ce aceasta s-a arătat nemulţumită de inadecvarea unei alte genţi din portofoliul Hermes, faţă de nevoile de „depozitare” ale unei femei. Geanta nu se remarcă însă, cum ar putea părea la prima vedere, prin utilitatea ei deosebită, nici prin estetică, ci, aşa cum aveam să constat, prin exploatarea genială a snobismului, a lipsei de personalitate şi a nevoii de paradă ale unei lumi nebune.
Preţul unei Birkin variază între 4000 şi 150.000 de euro, în funcţie de piele şi de accesorii (aur, platină, diamante etc.). Ca neiniţiat, iubitor naiv de genţi, ai putea crede că, odată identificată sursa de finanţare, problema e rezolvată şi devii peste noapte fashion- icon, lângă alte mândre posesoare de Birkin, ca Victoria Beckham sau Lady Gaga. Ei bine, puţin probabil!
Birkin se livrează la comandă. Bine, îţi spui, dacă tot sunt la Biarittz, la Hermes, să comand.
Dar vai! Iarăşi o greşeală de începător. Din vocea ascuţită şi plină de reproş a vânzătoarei, afli ceea ce ar fi trebuit să ştii de mult – fiecare magazin Hermes are dreptul la un număr limitat de genţi Birkin şi numai în anumite culori. Desigur, geanta pe care o doreşti nu se află pe lista Hermes-ului din Biarritz. Mustrat şi jenat, părăseşti magazinul.
Dar, provocarea e prea mare deja! Pentru victorie, e evident nevoie de studiu, disciplină şi organizare. Google to the rescue! Pasul întâi, identificarea magazinelor Hermes de pe mapamond. Apoi, eşti la un telefon distanţă de elucidarea misterului – identificarea magazinului care are dreptul de a prelua comanda pentru poşeta visată.
Dar, din nou, câtă naivitate. Magazinul Hermes nu dă informaţii la telefon!, afli de la vânzătoarea iritată de impertinenţa întrebării.
Ambiţios, nu te laşi. E timpul pentru o acţiune în forţă. Rezervi bilete de avion pe axa Paris – Londra – Tokyo – New York şi, finalmente, Birkin va fi a ta şi apoi a nepoţilor şi strănepoţilor tăi. După 3 continente, 5 ţări, 20 de oraşe şi 30 de magazine, în sfârşit ai reuşit! Ai găsit magazinul care poate prelua comanda pentru geanta râvnită, în culoarea, dimensiunile şi cu detaliile din vis. Însă vai, iarăşi, ce gafă! Nu, Birkin nu se poate comanda oricând! Sunt maximum două perioade pe an, scurte şi misterioase, pentru că mai nimeni nu le cunoaşte, când lista de comenzi este deschisă.
Ei bine, după ani de repetiţii, ai şi banii, găseşti şi magazinul care poate prelua comanda şi, incredibil, lista de comenzi este deschisă. Evrika! Epuizat, dar fericit, comanzi geanta care părea deja o nălucă, te relaxezi pentru o clipă şi vrei, aşa ca să fii sigur, să plăteşti un avans. Imposibil. Pentru că Hermes îşi rezervă dreptul de a se răzgândi! Te resemnezi. În definitv, în doar câţiva ani misterul se va elucida, iar răbdarea, nu-i aşa, este o virtute.
Presa de profil ne informează că, începând cu 2010, marile case de licitaţii de pe mapamond au introdus servicii de evaluare a genţilor vintage de firmă. Clasamentul e condus maiestuos de Birkin. Aşadar, efortul nu e în zadar. Birkin by Hermes nu e doar o geantă spectaculoasă, care te scoate din anonimat ca o tornadă, ci şi o investiţie sigură, chiar pe timp de criză. Aurul şi Birkin-ul.
A licita un Gauguin, un Monet sau un Vermeer e pentru nostalgici. A licita un Birkin e în tendinţe. Din persectivă vestimentară, a fi plin de imaginaţie şi chic nu înseamnă nimic, dacă nu eşti şi etichetat. Dacă mai demult a purta eticheta la vedere era dovada supremă de prost gust, acum este un „must”. N-ai un Birkin, un Goldstriker şi un Bugatti Veyron, nu eşti de calitate. Le ai – eşti fashion icon, chiar dacă Coco Chanel s-ar răsuci în mormânt la simpla vedere a ţinutei afişate.
Înţeleg şi îmi asum şi eu dorinţa de lux, dar atunci când luxul îţi  provoacă o bucurie reală, estetico-spirituală sau se traduce într-un plus de confort. Dorinţa, poate arzătoare, de a te înconjura de frumos, de la obiecte de artă la obiecte vestimentare chiar, de a călători în cele mai bune condiţii, de a locui într-un spaţiu elegant, de a bea un vin vechi sau de a avea ediţiile princeps din cărţile preferate, toate acestea şi multe altele asemenea pot fi un lux, dar un lux, în opinia mea, de înţeles, necondamnabil. Atunci însă când unicul sens al luxului râvnit este de a epata, de a sfida şi singura bucurie este invidia provocată în jur, mai ales într-o ţară ca România, în care oamenii îşi pun capăt zilelor din cauza sărăciei, ceva e defect şi foarte trist la mijloc. O lume năucă, o lume diformă, săracă, în care nu mai există niciun simţ al valorii, nici repere, nici spirit.
Astfel că nu pot să nu mă întreb, dacă trăieşti în aşteptarea poşetei, mai trăieşti oare?
Ioana Romana LAURENŢIU,
partener la Casa de avocatură Laurenţiu, Laurenţiu şi asociaţii

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară

SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară În ziua de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

George 5 ianuarie 2011 at 10:16

O satira excelenta a snobismului! Foarte bun textul, ca de obicei.

George 5 ianuarie 2011 at 10:21

Bag mana in foc ca sunt multe blonde in Romania care au in garderoba cel putin un Birkin bag

Iesit din sistem 5 ianuarie 2011 at 11:11

Recunosc ca e prima bucurie din 2011.Sper ca nu si ultima…Dar daca in lumea asta , condusa de „seralisti” cu tupeu, mai sint ochi larg deschisi spre a discerne intrevaloare si impostura, inseamna ca-generic !-mai avem o sansa ! Continua !

H.Adolph 5 ianuarie 2011 at 12:54

snobii ar trebui impuscati… sau mai bine nu, ca de cine „ne” mai râdem si noi?

Vicky 5 ianuarie 2011 at 14:30

Intamplator, o cunosc pe doamna avocat si imprejurarile in care a fost la Biarrtitz. Probabil din discretie, nu a mentionat ca vizita sa a fost mai putin un concediu, ci o incercare de a-si ajuta prietenii intr-o situatie tragica si disperata. Oricum, nu mi se pare ca asta era ideea textului, asa cum nici bogatia in sine nu este incriminata de autoare, ci snobismul si vidul interior. Din unele comentarii rezulta insa o invidie tipic romaneasca. Regretabil!

H.Adolph 5 ianuarie 2011 at 14:30

acuma de ce sunteti si voi invidiosi… fiecare si-a ales meseria dupa puteri, dorinte, aspiratii, pile cunostinte si relatii… Nu asa-i in Rromania?
Vorba aia „Eu te-am pus sa te faci ” .
Completati voi cu orice meserie.

Louis Vuitton 5 ianuarie 2011 at 14:32

Da, am si eu o intrebare. Birkin-ul asta e mai tare ca Louis Vuitton?

Igor 5 ianuarie 2011 at 15:21

Într-un film de Tarkovsky exista o scena geniala. Scena se petrece în anii ’30. O comunista rusa este trimisa în misiune la New York. Într-o seara se plimba în oras si trece prin fata unor magazine de moda. La un moment dat, se opreste si în fata unei palarii sofisticate, gândeste cu voce tare : \cum se poate sa prospere un astfel de popor\ ? Fraza a trecut de cenzura care a înteles \un popor care apreciaza astfel de lucruri e degenarat iar noi vom câstiga caci formam Omul Nou\. Scena este reluata apoi în multe filme americane si devine \culta\.
Puneti acum în gura unui lucrator manual care stie ce este \munca\ etc, fraza urmatoare : \un avocat vorbeste mult\. Are dreptate ? Puneti acum articolul de mai sus în gura unui avocat alba-iulian la Biarritz.
E de apreciat siguranta în ideile afisate !

soricel 5 ianuarie 2011 at 17:04

Chanel nu Channel…

Comentariile sunt oprite