Benzina și motorina se scumpesc din nou, de la lună la lună. Pentru unele sortimente, litrul a sărit de 6 lei

Benzina și motorina se scumpesc din nou, de la lună la lună. În tot mai multe benzinării prețul unor sortimente de benzină depășește pragul psihologic de 6 lei pe litru. Un plin costă acum cu peste un leu mai mult decât în decembrie, dar cu 25 de lei mai mult decât acum 12 luni.

Petroliștii dau vina pe creșterile de pe piaţa ţiţeiului şi pe evoluţia dolarului. Pe de altă parte, România nu are o monitorizare a preţurilor şi cu greu autorităţile pot face verificări. Cert este că scumpirea carburanţilor aduce costuri mai mari pentru transport, producţie şi, în final, pentru alimente.

Sunt statistici europene care situează România printre ţările cu cei mai scumpi carburanţi dacă nu se iau în calcul taxele.

România nu poate monitoriza evoluția prețului carburanților. Doar folosește statistici europene. Consiliul Concurenței, care vrea să urmărească fluctuația prețurilor, nu primește date pentru că nicio lege nu obligă companiile să facă raportări, subliniază Cătălin Deacu, jurnalist Știrile TVR.

Reprezentanții companiilor de petrol susțin însă că prețurile la pompă sunt influențate de evoluția cotațiilor internaționale.

Barilul de petrol a ajuns la aproape 70 de dolari și este cu 40% mai scump decât la jumătatea anului trecut. Totul pe fondul situației instabile din Orientul Mijlociu și a deciziei OPEC de a nu majora producția.

Scumpirea carburanților se va resimți și în prețurile de la raft. Tiriștii vor să crească tarifele de transport după ce costurile operaționale le-au crescut şi cu 20%.

Consiliul Concurenței verifică acum de ce prețul carburanților fără taxe este mai mare decât în alte țări europene, în condiţiile în care România are şi rafinării.

Investigația ar urma să fie gata anul acesta.

Sursa: stiri.tvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Иоханниc 12 ianuarie 2018 at 11:29

Aveti habar cu cat a cresut pretul barilului de la inceputul anului? Asta este cauza acestor scumpiri…

Dirzule, 12 ianuarie 2018 at 11:39

Vino cu un alt articol despre viata minunata si nivelul de trai crescut sub inteleapta guvernare psd-alde..

Onedin 12 ianuarie 2018 at 17:50

O mare hoție a guvernului mâna în mână cu companiile petroliere că nu au bani la buget si jecmanind poporul pot să aibă bani la buget. Si uite asa santem umiliți și mințiți de acest escroci. ..nu știm până când. .., până îi va tuna bunul D-zeu odată din senin.,

Horst 12 ianuarie 2018 at 23:16

Cea mai buna vaca de muls sunt conducatorii auto si cei care detin masini.

Ofi duduind economia 12 ianuarie 2018 at 18:03

dar preturile in crestere duduie si mai tare..

Jinx 13 ianuarie 2018 at 13:52

Rupem granita la moldoveni,multumim PSD

Mihai 14 ianuarie 2018 at 2:41

Da ,bravo,ma caca pe ea de tara si pe toti romanii prosti care nu fac nimic si bag benzina de la bulgari…

A.D. 14 ianuarie 2018 at 8:41

Sa moara toţi psd-istii in chinuri groaznice!!! Sa n-aiba salvarea motorina sa mearga sa-i culeaga !!!

dolfi 14 ianuarie 2018 at 12:02

Si asta e doar inceputul!
Stati in casa si injurati printre dinti! Strangeti din buci sa bagati in gura, si ramaneti “la locurili voastre”. De 30 de ani a functionat aceasta “retea”

Neinfricatul 16 ianuarie 2018 at 4:05

E prea ieftină 6 lei litru, propun sa fie minim 10 lei litru, cine nare bani sa tragă pe dreapta ca multi puturosi merg cu madona si 10 metri cei poate parcurge pe jos , puturosi dimineata duc puturosi la scoală cu masina blocand traficul…este autobuze bai puturoșilor!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...