Rămâi conectat

Actualitate

Benzina și motorina se scumpesc din nou, de la lună la lună. Pentru unele sortimente, litrul a sărit de 6 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Benzina și motorina se scumpesc din nou, de la lună la lună. În tot mai multe benzinării prețul unor sortimente de benzină depășește pragul psihologic de 6 lei pe litru. Un plin costă acum cu peste un leu mai mult decât în decembrie, dar cu 25 de lei mai mult decât acum 12 luni.

Petroliștii dau vina pe creșterile de pe piaţa ţiţeiului şi pe evoluţia dolarului. Pe de altă parte, România nu are o monitorizare a preţurilor şi cu greu autorităţile pot face verificări. Cert este că scumpirea carburanţilor aduce costuri mai mari pentru transport, producţie şi, în final, pentru alimente.

Sunt statistici europene care situează România printre ţările cu cei mai scumpi carburanţi dacă nu se iau în calcul taxele.

România nu poate monitoriza evoluția prețului carburanților. Doar folosește statistici europene. Consiliul Concurenței, care vrea să urmărească fluctuația prețurilor, nu primește date pentru că nicio lege nu obligă companiile să facă raportări, subliniază Cătălin Deacu, jurnalist Știrile TVR.

Reprezentanții companiilor de petrol susțin însă că prețurile la pompă sunt influențate de evoluția cotațiilor internaționale.

Barilul de petrol a ajuns la aproape 70 de dolari și este cu 40% mai scump decât la jumătatea anului trecut. Totul pe fondul situației instabile din Orientul Mijlociu și a deciziei OPEC de a nu majora producția.

Scumpirea carburanților se va resimți și în prețurile de la raft. Tiriștii vor să crească tarifele de transport după ce costurile operaționale le-au crescut şi cu 20%.

Consiliul Concurenței verifică acum de ce prețul carburanților fără taxe este mai mare decât în alte țări europene, în condiţiile în care România are şi rafinării.

Investigația ar urma să fie gata anul acesta.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea