Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bazin de înot în Municipiul Sebeș: Licitația de peste 10 MILIOANE de lei, pentru proiectare și construcție, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bazin de înot în Municipiul Sebeș: Licitația de peste 10 MILIOANE de lei, pentru proiectare și construcție, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare și execuție a unor lucrări în cadrul proiectului „Bazin de înot Sebeș, județul Alba”. Valoarea totală a investiției este de 10.766.787,85 de lei, fără TVA.

În prezent, terenul pe care urmează să se amplaseze construcţia, este liber de sarcini.

Elit - Gustul Desăvârșit
Identificarea deficienţelor:
  • Lipsa unui spaţiu integrativ si interdisciplinar va duce la promovarea valorilor ce definesc nevoile cetăţeanului, respectiv:
  • Lipsa conştientizării necesităţii si importantei sportului in viata oamenilor;
  • Necesitatea de relaxare;
  • Lipsa unui pol de atracţie atat pentru cetăţenii localităţii cat si pentru localităţile aflate in proximitate.

Având in vedere ca se doreşte promovarea conceptului de viaţa activa, investiţia va contribui la creşterea numărului de practicanţi ai sportului de toate vârstele, cât şi la combaterea efectelor nefavorabile ale sedentarismului, respectiv reducerea abandonului şcolar şi selecţia unui număr mai mare de tineri care opteaza pentru sportul de performanţa.

Principale obiective ce se preconizează a fi atinse prin realizarea obiectivului de investiţii prezentat, sunt:

-Apropierea de standardele naţionale şi europene referitoare la nivelul activităţilor sportive;

– Crearea unui mediu propice pentru activităţi sportive de întreţinere, respectiv a învăţării şi practicării înotului;

– Crearea de condiţii de recreere în mod organizat la standarde impuse, ridicate.

-Creşterea numărului de participanţi şi facilitarea accesului acestora Ia programe sportive;

-Creşterea nivelului de informare şi educaţie a cetăţenilor privind importanţa şi beneficiile practicării sportului şi a altor activităţi fizice;

-Creşterea nivelului de practicare a sportului pe diverse categorii de populaţie;

-Reinserţia socială prin sport a persoanelor cu cerinţe educative speciale şi a celor defavorizaţi;

– Facilitarea accesului tuturor categoriilor sociale (copii, familii tinere, persoane în vârstă, persoane cu disabilitaţi, minorităţi etnice, grupuri defavorizate sau cu probleme de socializare) la bazele sportive. -Crearea unei oferte educaţionale extracuriculare mai bogate în activităţi fizice sportive, cu posibililatea participării elevilor la diferite manifestări cu caracter competiţional şi/sau cultural;

-Renovarea bazelor sportive locale şi construirea altora în aşa fel încât să răspundă nevoilor populaţiei în ansamblu, precum si consolidarea capacitatilor structurilor locale de a oferi programe si servicii de calitate unui număr cat mai mare de participanţi.

-Promovarea conceptului de viaţa activa presupune o cooperarea stransa cu sectoarele sănătăţii şi educaţiei şi cu alte departamente concretizata în creşterea numărului de practicanţi ai sportului la toate vârstele, combaterea efectelor nefavorabile ale sedentarismului, reducerea abandonului şcolar, selecţia unui număr mai mare de tineri care opteaza pentru sportul de performanţa.

Varianta constructiva de realizare a investiţiei

La intrare in incinta pe o suprafaţa de 1830 mp vor fi amenajate 80 de locuri de parcare Clădirea cu regim de inaltime P+1.

Se vor executa fundaţii continue din beton monolit C16/20 . Latimea fundaţiilor va fi de 80 cm pentru pereţi exteriori si interiori iar fundaţia bazinului este de tip radier avand o grosime de 60 cm .

Pereţii bazinului au grosime de 50 cm si sunt armaţi cu bare de 12 mm

La partea superioara a fundaţiilor in zona pereţilor exteriori si interiori se va realiza o centura de beton armat monolit C16/20 cu dimensiunile in plan de 35×100 cm..

Pardoseala de la cota -0.05 respectiv -0.80 va rezema direct pe umplutura de piatra bine compactată si va avea grosimea de 14 cm.

Suprastructura

Strucrura de rezistenta a construcţiei este una mixta formata din zidărie portanta cu lăţime de 30 cm si din cadre de beton.

Cărămidă pereţilor portanţi din zidărie va face parte din grupa va face parte din grupa 2 conform P100-2013 tab 8,1.

La colturile clădirii, cat si in punctele de intersecţie a zidurilor portante s-au prevăzut sâmburi pentru preluarea forţelor suplimentare din seism si vânt si vor asigura o legătură buna a centurilor de la diferite nivele.

Scara de acces de la parter la etaj se va executa din beton armat monolit C20/25.

Invelitoarea va fi din tabla.

Controlul calitatii lucrărilor se va face obligatoriu la următoarele faze determinante:

-natura terenului de fundare;

-dimensiunea, cota de fundare si armarea fundaţiilor;

-armare centuri elevaţie;

-realizare acoperiş.

Realizarea construcţiei se va face îngrijit, urmând permanent respectarea datelor din proiect, precum si a prescripţiilor tehnice.

In urma construirii bazinului de inot a rezultat o construcţie ca va fi mult mai bine adecvata din punct de vedere constructiv si functional cu activitatile sportive necesare in acest moment.

Clădirea dispune de 2 vestiare separate pe sexe, echipate cu dusuri si grupuri sanitare.

Forma construcţiei este dreptunghiulara. Dimensiunile sunt de cca 28.80 m lăţime si 33.70 m lungime. Latura de sud a bazinului este vitrata prin 6 goluri de fereastra de 4.75m lăţime, 2.70 m inaltime. Toate golurile de fereastra ale bazinului de inot vor avea parapetul de 1.20m.

Bazinul va fi dotat cu sistem de preaplin si asigurare a luciului de apa pe laturile longitudinale si in căpătui cu adâncime mica. Pe zona de block-starturi s-a optat pentru un rebord pentru reţinerea valurilor. Rebordul va avea partea superioara latita, astfel incat sa nu prezinte pericol de alunecare pentru înotătorii care se vor urca pe acesta.

Pe laturile scurte ale bazinului vor fi prevăzute dispozitive pentru ancorarea cablurilor cu plutitor pentru delimitarea culoarelor de inot. Se vor genera 5 culoare de 2,5 m la time. Pe latura scurta dinspre Entrare vor fi amplasate block-starturi. Suprafaţa interioara a bazinului va fi realizata din materiale care împiedica aderente microorganismelor, creând un mediu aseptic si conferind astfel o intretinere uşoara a bazinului. Zona de garda va fi finisata cu materiale antiderapante, cu aderente scăzută a microorganismelor. Se asigura plasa perimetro la pentru bazin astfel: o medie de 1,75 m pe laterale. Se asigura 3.10 m in zona de block-start, si 3.20 m pe zona de spate , zona ce este destinata incalzirii cursanţilor.

Grupurile sanitare vor avea obiectele WC-urile si lavoarele amplasate la o inaltime mica, conform normativelor in vigoare. Pereţii vor fi finisaţi cu faianţa pana la o inaltime de 2.10 m, iar pe jos va fi montata gresie antiderapanta.

Cuva bazinului va avea dimensiunile de 25.00 x 12.50 m, cu o adâncime variabile de la 1,20 la 1,80, cota de 1,80 fiind situata in zona de block-starturi.

Plaja va avea pontile reglementate pentru a asigura indepartarea apei cat mai rapid. Astfel se asigura ponte de 4P dinspre bazin către canalul colector al apelor “murdare” de pe plaja, si 2% dinspre marginile plajei către acelaşi canal. Rolul canalului colector este de a prelua apele de pe plaja fara ca acestea sa mai ajunga in canalul de preaplin, acest e din urma colectând doar apa curate din valurile bazinului si trimitand-o spre recirculare.

Pentru placarea bazinului si a plajei s-a optat pentru o placare cu placi vitrifiate extrudate, in marea lor majoritate modulare cu I 25x250mm. Se vor face face placari de placi vitrifiate extrudate atat pe plaja cat si in cuva bazinului.

Cuva bazinului va fi tratata si cu piese specjale de gresie vitrifiata extrudata: piese de margine cu suprafaţa riflata si canal pentru sprijinirea degetelor, piese de susţinere a grătarului perimetral, placi cu suprafaţa rugoasa pentru bataia de intoarcere a inotatorilor. Plăcile uzate vor respecta clasele de aderenta normale in sistem European: clase A, respective B de aderenta.

Se vor asigura cârlige de inox pentru ancorarea cordoanelor de separare a culoarelor. Se vor monta si doua cârlige pe direcţia transversala pentru posibilitatea delimitării zonei de 1,20m in situaţia in care se doreşte acest lucru.

Toate incaperile vor fi iluminate atat cu lumina naturala ( ferestre mari, si cu lumina artificiala (corpuri de iluminat pe tavane cu lumina de culoare galbena, calda ).

Accesul in clădire se va face din partea de vest, printr-un hol cu o suprafaţa de 27.45 mp, prin usi duble si cu lumina laterala.

Grupurile sanitare ce deservesc vestiarele si zona dusurilor asigura facilitate si pentru persoanele cu dizabilitati, fiind organizat un grup sanitar dimensional si dotat cu mobilier special conform normelor in vigoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare