Actualitate
Băsescu riscă ÎNCHISOAREA: Parchetul General a deschis dosar, după ce a fost declarat turnător la Securitate
Băsescu riscă ÎNCHISOAREA: Parchetul General a deschis dosar, după ce a fost declarat turnător la Securitate
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Băsescu a afirmat că a luat notă de decizia Înaltei Curţi potrivit căreia acesta a colaborat cu Securitatea şi anunţă că va face „demersurile legale” la CEDO.
Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații. Anunțul a fost făcut de Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică.
”Pe 31 martie 2022, Parchetul General ne-a informat că în dosarul cu numărul 112/P/2020, dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu, „se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații”. Acum, când există o sentință definitivă referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea, iar falsurile comise de acesta în declarațiile pe proprie răspundere sunt evidente, procurorii ar trebui să finalizeze dosarul și să-l trimită pe Băsescu în judecată.
În 24 iulie 2020, în urma unei sesizări formulate de GIP, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații săvârșite de Traian Băsescu în dosarul 112/P/2020.
În data de 13 iulie 2020, GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.
Toate aceste declarații sunt false
În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității. Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.
În 23 martie 2022, Înalta Curte a menținut decizia Curții de Apel, hotărând, definitiv, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.
Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Parchetul General ar trebui să constate că Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european.”, anunță sursa citată.

Actualitate
Firmele din străinătate care își mută sediul în România primesc facilități fiscale: Anunțul lui Nicolae Ciucă
Firmele din străinătate care își mută sediul în România primesc facilități fiscale: Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri noi facilități fiscale pentru firmele din străinătate care vin și își mută sediul în România.
De asemenea, sunt luate în vizor și firmele care vor să înceapă procesul de retehnologizare. Șeful Guvernului nu a oferit mai multe explicații, cel puțin pentru moment.
„Am discutat şi ne-am gândit că este foarte important ca, pe lângă schema de ajutor de stat care se alocă investitorilor, în mod deosebit pentru cei care măresc numărul de locuri de muncă, să venim cu o altă schemă de ajutor de stat cu două direcţii principale.
Prima vizează retehnologizarea, tehnologii noi în economia românească, iar cea de-a două e cea prin care asigurăm facilităţi firmelor care îşi relocă activitatea pe teritoriul României”, a spus Ciucă.
Actualitate
Rezultate ADMITERE Colegiul Militar din Alba Iulia 2022: LISTA cu notele și elevii admiși la proba scrisă
Rezultate ADMITERE Colegiul Militar din Alba Iulia 2022: LISTA cu notele și elevii admiși la proba scrisă
Lista cu notele candidaților care au susținut proba scrisă la Alba Iulia în 27 mai a fost publicată de Colegiul Național Militar din oraș astăzi.
CLICK PENTRU: LISTA rezultate proba scrisă/testul-grilă Admitere Colegiul Militar Alba Iulia 2022
CITEȘTE ȘI: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an
Totodată copiii care își doresc sa se înscrie la una dintre școlile militare trebuie să fie absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.
Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.
Există cinci colegii naționale militare unde elevii pot merge:
Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” , Constanța.
Învățământul liceal militar este gratuit și are ca misiune pregătirea științifică și umanistă generală a elevilor prin studii de nivel liceal, pe filiera vocațională, în profilul militar, specializarea matematică-informatică.
Pentru mai multe informații, consiliere şi înscriere, în vederea participării la selecție, unul dintre părinți sau tutorele trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțineți cu domiciliul, fie telefonic, fie deplasându-se la sediul biroului.
Lista cu Birouri Informare-Recrutare poate fi accesată AICI
Admiterea constă în:
1. Recrutarea candidaţilor prin Centrele Militare Judeţene/Zonale – Birourile de Informare Recrutare, existente în fiecare reşedinţă de judeţ.
2. Selecţia aptitudinală la Centrele Zonale de Selecţie si Orientare , conform planificării:
– testare psihologică;
– testare aptitudini fizice;
– interviu de evaluare şi orientare.
Doar candidaţii declaraţi „ADMIS” la selecţia aptitudinală de la Centrele Zonale de Selecţie şi Orientare participă la:
3. ETAPA I:
23.05.2022 – primirea de către CNM a dosarelor de candidat de la Birourile informare-recrutare la care au fost arondați aceștia, în funcție de județul de domiciliu
26.05.2022 – prezentarea candidaţilor la colegiul unde au fost repartizați pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor
27.05.2022 – susţinerea probei de verificare a cunoştinţelor
Proba durează 3 ore, constă din susţinerea unei probe de verificare a cunoştinţelor la disciplinele:
– Matematică (10 itemi Algebră+10 itemi Geometrie) şi
– Limba şi literatura română (10 itemi),
conform programelor şcolare valabile pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a.
Corectarea lucrării se realizează imediat după încheierea probei, în prezenţa candidatului, de către 2 membri evaluatori din comisia de admitere, asistaţi de alţi doi candidaţi din aceeaşi sală, ca martori. Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la evaluarea ultimei lucrări, iar rezultatele se comunică în aceeaşi zi. Nota obţinută este finală şi nu poate fi modificată ulterior.
– sunt declaraţi „ADMIS” candidaţii care au obţinut la testul grilă cel puţin nota 6,00.
Candidaţii declaraţi „RESPINS” participă la evaluarea naţională şi repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.
27.05.2022 – afişarea rezultatelor probei de verificare a cunoştinţelor
ETAPA II:
03.06.2022 – transmiterea în format electronic, către comisia județeană, a opțiunilor și notelor candidaților admiși la proba de verificare a cunoștințelor, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
30.06.2022 – transmiterea de către comisiile judeţene/ municipiului Bucureşti către colegiile naţionale militare, a bazei de date judeţene cuprinzând mediile finale de admitere, prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
30.06 – 02.07.2022 – validarea de către părinţi şi candidaţi a corectitudinii datelor din fişa listată de înscriere (e-mail, online, fizic), corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din aplicaţia informatică centralizată
04.07.2022 – repartizarea computerizată în învăţământul militar liceal şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ respectivă, prin tipărire din aplicaţia informatică centralizată
04.07.2022 – afişarea rezultatelor preliminare
04 – 05.07.2022 până la ora 16.00 – solicitarea, în scris, a opțiunilor de renunţare la locul obţinut (dacă este cazul)
04 – 05.07.2022 până la ora 16.00 – confirmarea locului ocupat, prin completarea Cererii de înscriere în colegiu (e-mail, online)
06.07.2022, între orele 08.00-12.00 – completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunţării la locul obţinut, prin repartizarea manuală centralizată (dacă este cazul)
06.07.2022 – transmiterea listei candidaţilor declaraţi „ADMIS”, în format electronic, la Centrul Naţional de Admitere, prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
06.07.2022, după ora 15.00 – afişarea rezultatelor finale
Până cel târziu la data de 15.08.2022 – Transmiterea dosarului candidatului, completat cu „Cererea de înscriere” şi „Fişa de echipare”, completată, prin grija comandantului colegiului unde elevul a susţinut proba de evaluare a cunoştinţelor, la colegiul unde acesta a fost declarat admis
Candidaţii care au fost declaraţi „Admis” la proba de verificare a cunoştinţelor de Limba şi literatura română şi Matematică şi au participat la evaluarea naţională sunt ierarhizaţi şi repartizaţi în colegiile naţionale militare, la data prevăzută în Calendarul admiterii, prin ADLIC, în funcţie de media finală de admitere şi opţiunile exprimate în fişa de înscriere specifică, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiile naţionale militare.
MEDIA FINALĂ DE ADMITERE se calculează astfel:
MFA=0,2 x MA+0,8 x NP
unde:
MFA= media finală de admitere
MA=media de admitere calculată potrivit formulei stabilite în anexa 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022, nr. 5457/2020
NP= nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba şi literatura română susţinut în colegiu
Candidaţii declaraţi „NEADMIS” participă la repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.
Actualitate
27 mai. Primăria Alba Iulia a predat amplasamentul pentru construirea unei noi săli de sport la școala gimnazială „Avram Iancu”. Care este termenul de execuție
27 mai. Primăria Alba Iulia a predat amplasamentul pentru construirea unei noi săli de sport la școala gimnazială „Avram Iancu”. Care este termenul de execuție
Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa, a anunțat astăzi, 27 mai 2022, predarea amplasamentului pentru construierea unei noi săli de sport la școala gimanzială „Avram Iancu”, proiect cu finanțare prin CNI.
„Primăria municipiului Alba Iulia a predat, astăzi, amplasamentul pentru construirea unei noi săli de sport, la școala gimnazială „Avram Iancu”, cu finanțare prin CNI. Termenul de proiectare este de o lună, iar termenul de execuție de 6 luni.
Terenul pe care urmează să fie construită sala de educație fizică are o suprafață de 1.158 mp, iar clădirea va avea o suprafață ocupată la sol de 388 metri pătrați.
Valoarea totală pentru proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului este de peste 2 milioane de lei, fără TVA.”, a transmis primarul municipiului, Gabriel Codru Pleșa
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
LIVE VIDEO| Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 9 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate
-
Actualitateacum 20 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Ştirea Taacum 23 de ore
FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai
-
Actualitateacum 23 de ore
Daniel Breaz, rectorul UAB: „Se fac afirmaţii că România are prea multe universităţi. Dimpotrivă, e loc pentru mai bine”
-
Actualitateacum 6 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Sportacum 10 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 10 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat