Rămâi conectat

Ştirea zilei

Baroul Alba cheamă toate barourile din România să declanșeze acțiuni de protest, inclusiv greve la nivel național

Dragoş Suciu

Publicat

în

Baroul Alba a adoptat o hotărâre ce va fi transmisă tuturor avocaților din România prin care îi cheamă să declanșeze acțiuni de protest și greve la nivel național ”față de această campanie de denigrare a profesiei de avocat și de minimalizare a rolului apărării”.

Nemulțumirile avocaților vin după ce ministrul Justiției, Raluca Prună,  a criticat modul în care a fost modificată legea avocaturii. „Cred că nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților, o profesie care se bucură de o imunitate absolută; este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin”, a mai declarat Prună.

”Consiliul Baroului Alba a luat act cu îngrijorare despre modul in care opinia publică a fost indusă în eroare prin acreditarea ideii că in proiectul de lege pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat se încearcă acordarea unei imunități pentru avocați, lucru care distorsionează în mod vădit adevărul, punând astfel într-o lumină negativă profesia de avocat. Amploarea cu care este promovată  această susținere nereală și modul în care instituțiile statului încearcă să minimalizeze dreptul constituțional al persoanelor la apărare, stârnește profundă îngrijorare în legătură cu direcția spre care se îndreaptă democrația în România”, se arată în hotărârea Consiliului Baroului Alba.

Astfel, Baroul Alba se raliază poziției comisiei Permanente a UNBR, care a constatat că ”s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele și finalitatea demersului legislativ cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat”.

Consiliul Baroului Alba cheamă toate barourile din țară să declanșeze acțiuni de protest, inclusiv declanșarea unei greve la nivel național, față de ”campania de denigrare a profesiei de avocat și de minimalizare a rolului apărării”. Hotărârea a fost semnată de forurile de conducere ale Baroului Alba: decan, prodecan și consilieri. Hotărârea a fost adoptată în 25 mai și remisă, marți, ziarului Unirea.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat proiectul de modificare a legii avocaturii potrivit căruia avocaţii ar fi îndreptăţiţi să se bucure de imunitate, care a fost adoptat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Ministrul crede că nu este posibil ca o profesie liberală să se bucure de imunitate absolută în faţa legii şi că acest lucru este ceva „nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană”.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat pe 4 mai un proiect de modificare a legii avocaturii, iniţiativă care a trecut deja de Senat.

Acesta prevede că procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confişte comunicările scrise dintre client şi avocat şi nici „suporturile de sunete, imagine şi date”, deci a telefoanelor mobile şi a calculatoarelor care aparţin avocaţilor.

Luni, peste 150 avocaţi, îmbrăcaţi în robe, au participat luni la un marş al tăcerii în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, protestând faţă de declaraţiile ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care afirma că prin modificarea legii de exercitare a profesiei avocaţii ar dobândi ”imunitate absolută”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea