Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Bărbat condamnat la închisoare cu executare, pentru că a prejudiciat ANAF-ul cu suma de 72 de lei. A închiriat fără acte o garsonieră, pentru o lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ştefan Laurenţiu Norocea a fost trimis în judecată în luna februarie a.c. și a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare, pentru evaziune fiscală. Anul trecut, brăileanul  a închiriat fără acte, pentru o lună, garsoniera pe care o deţine, contra unei chirii de 550 lei, însă a fost pârât la poliţie chiar de chiriaş. Norocea a achitat datoria de 72 de lei către Fisc şi a recunoscut acuzaţia, însă tot n-a scăpat de condamnare.

Astfel, magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Ştefan Laurenţiu Norocea, în vârstă de 43 de ani, cu antecedente penale, la o pedeapsă rezultantă de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de “evaziune fiscală în modalitatea ascunderii sursei impozabile sau taxabile”.

Norocea a încheiat un acord de recunoaştere a învinuirii, fiind condamnat, efectiv, la 8 luni de închisoare pentru evaziune fiscală. Avea, însă, o condamnare mai veche, de 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, aplicată în anul 2015 de o instanţă din Galaţi (pentru refuzul sau sustragerea conducătorului auto de la prelevarea de mostre biologice). Tribunalul Brăila a dispus, potrivit legii, revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, rezultând astfel, pedeapsa de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare. ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a renunţat la pretenţiile civile pentru că inculpatul a achitat prejudiciul de 72 de lei înainte de începerea procesului. Norocea a fost obligat însă la plata unor cheltuieli de judecată de 200 lei. Cum era de aşteptat, brăileanul a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila, iar procesul “megaevaziunii” de 72 de lei se va relua la Curtea de Apel Galaţi.

Acuzaţia pusă pe capul inculpatului este una singură: în iulie 2016, Ştefan Laurenţiu Norocea a închiriat garsoniera pe care o deţine în cartierul Hipodrom fără a declara veniturile obţinute, sustrăgându-se, astfel, de la plata impozitului pe venit şi contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. Suma datorată statului a fost de 72 de lei.

Turnat la poliţie chiar de chiriaş

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Ştefan Laurenţiu Norocea este proprietarul unei garsoniere amplasate într-un bloc de pe strada Hipodrom. În vara anului trecut, brăileanul a oferit spre închiriere locuinţa pe care o deţine prin intermediul anunţurilor publicate în presa locală. Aşa se face că, spre sfârşitul lunii iunie 2016, a fost contactat de brăileanca Mariana C., aceasta exprimându-şi intenţia de a închiria respectiva garsonieră. Potrivit anchetatorilor, în urma negocierilor, s-a stabilit o chirie de 550 lei/lună şi o garanţie de 550 lei ce urma să fie returnată chiriaşei la momentul plecării din locuinţă.

“C. Mariana a închiriat garsoniera şi a achitat prima lună de chirie (iulie 2016) şi garanţia solicitată de inculpat. La momentul închirierii, inculpatul nu a încheiat cu martora contractul de închiriere, motivând că va încheia contractul respectiv după ce va primi întreaga sumă de bani pentru garanţie (declaraţia inculpatului) sau că va încheia contract de închiriere abia în luna noiembrie, întrucât până la data respectivă se află în concediu paternal (declaraţia martorei)”, preciza procurorul de caz la finalizarea anchetei penale.

Mariana C., chiriaşa, a locuit în garsonieră numai până la data de 21 iulie 2016, când s-a împăcat cu concubinul ei şi s-a mutat din nou cu acesta. În ziua respectivă, brăileanca, însoţită de concubin, a luat legătura cu proprietarul garsonierei şi a solicitat să i se restituie suma plătită drept garanţie, întrucât nu cauzase niciun fel de stricăciuni în locuinţă. Proprietarul, însă, a refuzat să-i restituie garanţia, pe motiv că încă nu primise facturile de la utilităţi. Şi de aici problemele care au urmat.

Supărată, chiriaşa a apelat numărul pentru urgenţe 112 şi a sesizat la poliţie faptul că Ştefan Laurenţiu Norocea refuza să-i restituie garanţia pe care o plătise pentru închirierea garsonierei. Aşa au aflat poliţiştii că proprietarul îi închiriase reclamantei garsoniera fără să încheie un contract care să fie luat în evidenţă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Norocea s-a pomenit cu dosar penal. Potrivit anchetatorilor, după ce a sesizat poliţia, Mariana C. a încercat din nou să-şi recupereze banii plătiţi drept garanţie, însă nu a reuşit. Ulterior, nu a mai luat legătura cu proprietarul garsonierei.

Potrivit legislaţiei fiscale (art. 59 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal) impozitul pe venit se aplică veniturilor obţinute din orice sursă, de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România. Acelaşi act normativ precede că “sunt supuse impozitului pe venit, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor” (art. 6 lit. c din Legea 227/2015 privind Codul fiscal). Reprezentantul PT Brăila concluziona, în februarie a.c., la finalizarea cercetărilor:

“Prin urmare, Norocea Ştefan Laurenţiu, prin cedarea folosinţei locuinţei sale din municipiul Brăila, a obţinut venituri pe care nu le-a declarat organelor fiscale şi a creat bugetului general consolidat al statului un prejudiciu de 72 lei (…) Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a comunicat că, în urma încasării sumei de 550 lei cu titlu de chirie pentru imobilul menţionat, contribuabilul a prejudiciat bugetul de stat cu sumele de 54 lei, impozit pe venit din cedarea folosinţei bunurilor, şi 18 lei cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”.

La data de 30 ianuarie 2017, Ştefan Laurenţiu Norocea a achitat cei 72 lei datoraţi Fiscului, însă tot nu a scăpat de dosar penal. Şi nu a scăpat nici de condamnare. Cazul se află acum în atenţia magistraţilor Curţii de Apel Galaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Ciurica se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea