Rămâi conectat

Actualitate

Banca Mondială, previziune OPTIMISTĂ pentru România: Economia va crește puternic în 2021

Publicat

în

Banca Mondială, previziune OPTIMISTĂ pentru România: Economia va crește puternic în 2021

Economia României va crește cu 7,3 procente în 2021, preconizează cea mai recentă prognoză a Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală.

O redresare surprinzător de puternică în prima jumătate a acestui an a stimulat activitatea economică pe piețele emergente și țările în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, economia regională urmând să se extindă mai mult decât preconizat, înregistrând o creștere economică de 5,5% în 2021, conform celei mai recente ediții a Actualizării Economice Regionale a Băncii Mondiale ( ECA Economic Update ), lansată astăzi.

România va avea o creștere economică de 7,3% în acest an, potrivit prognozei pe octombrie a Băncii Mondiale. În anii următori, creșterea nu va mai fi la fel de spectaculoasă – 4,8% în 2022 și 3,9% în 2023 – potrivit estimărilor.

Electrica Furnizare Discount

Comisia Europeană a prognozat recent o creștere economică de 7,4% pentru România, FMI- 7%, iar banca internaţională JP Morgan a estimat 8,4%.

Redresarea a fost în mare parte determinată de o revenire puternică a exporturilor în prima jumătate a acestui an, în contextul în care activitatea din zona euro a revenit, prețurile mărfurilor au crescut abrupt, iar cererea internă și-a revenit datorită vaccinării și pachetelor de sprijin. Totuși, creșterea exporturilor s-ar putea diminua pe fondul răspândirii globale și regionale a variantelor de COVID-19 mai contagioase, care de altfel au diminuat și redresarea cererii interne regionale.

În 2022, se estimează o atenuare a creșterii regionale până la 3,4%, deoarece cererea internă și externă se stabilizează, iar stimulentul pandemic este diminuat. Perspectivele rămân însă extrem de incerte, având în vedere continuarea pandemiei, în special în contextul accesului inegal la vaccin, precum și al ezitării față de acesta. Redresarea regională a fost însoțită de o accelerare rapidă a inflației și rămâne vulnerabilă la stresul financiar, care ar putea fi declanșat de o înăsprire bruscă a condițiilor de finanțare externă sau de o creștere accentuată a incertitudinii politice și a tensiunilor geopolitice.

O analiză specială privind „Concurența și Redresarea Firmelor după Covid-19”, folosind date din sondaje în cadrul întreprinderilor și de tip “Business Pulse Surveys” ale Băncii Mondiale, constată că pandemia a avut un impact profund și variat asupra firmelor. În medie, firmele din regiune au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor lunare și ale numărului de angajați cu normă întreagă.

Până în luna mai a acestui an, una din patru firme anticipa că va avea datorii restante în următoarele șase luni. Întreprinderile mai mici, mai noi și conduse de femei nu și-au văzut încă vânzările îmbunătățindu-se de la scăderea inițială a acestora.

Crizele pot fi devastatoare pentru multe firme, dar au adesea o parte bună, realocând resursele de la firme mai puțin productive către cele mai productive. Există, de asemenea, dovezi în acest sens în Europa și Asia Centrală, în special în țările cu piețe mai competitive. Într-adevăr, firmele cu productivitate ridicată a muncii înainte de criză au înregistrat scăderi semnificativ mai mici în vânzări și angajări decât firmele cu productivitate scăzută înainte de criză. Firmele mai productive au fost, de asemenea, mai predispuse să se adapteze la criză, sporind activitatea online și munca la distanță.

Multe guverne au implementat programe ample de susținere a politicilor pentru a răspunde rapid crizei economice inițiale. Aceste politici au oferit imediat sprijin firmelor si lucrătorilor care au fost protejati de cele mai grave efecte ale crizei. În timp ce numărul celor care au beneficiat de măsurile de sprijin guvernamental a variat foarte mult de la o țară la alta, în medie 50% dintre firme au raportat că au primit sprijin guvernamental ca răspuns la criza economică a pandemiei.

În general, pe baza sondajelor, firmele mai puțin productive au avut mai multe șanse să primească sprijin guvernamental, firmele mai mari au avut mai multe șanse decât firmele mici să primească sprijin sub formă de amânări de plăți și scutiri fiscale, iar măsurile de sprijin au fost acordate firmelor indiferent de nivelul inovației lor anterioare crizei.

„Pe măsură ce economiile intră în etapa de redresare economică, va fi important ca autoritățile din toate țările să elimine treptat măsurile ample de sprijinire a politicilor cât mai curând posibil și să se concentreze pe încurajarea unui mediu de afaceri competitiv, care este esențial pentru o redresare puternică, rezistentă la viitoare crize, precum și pentru o creștere economică durabilă, pe termen lung. Majoritatea țărilor din Europa și Asia Centrală pot îmbunătăți atât cadrul instituțional, cât și aplicarea legilor pentru un mediu concurențial puternic, inclusiv reformele în ceea ce privește politicile publice necesare pentru a consolida insolvența și soluționarea litigiilor, pentru a facilita intrarea pe piață a noilor firme și pentru a îmbunătăți capacitatea sectorului financiar de a oferi credite pentru sectorul de afaceri”, transmite Banca Mondială.

Publicitate

Actualitate

Persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni. Studiu al cercetătorilor din Marea Britanie

Publicat

în

Persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni. Studiu al cercetătorilor din Marea Britanie

Odată cu numărul crescut al cazurilor noi de COVID-19, în valul patru al pandemiei, tot mai multe persoane raportează că s-au infectat cu coronavirus pentru a doua sau chiar a treia oară.

Un nou studiu făcut în Marea Britanie sugerează că persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni, în medie.

Electrica Furnizare Discount

Mai mulți oameni de știință au avertizat că reinfectările ar putea pune mai multă presiune pe sistemul de sănătate și au cerut extinderea programului de vaccinare la toți elevii, inclusiv două doze pentru adolescenți.

„Dacă ai o prevalență mare și o expunere frecventă la virus, așa cum se întâmplă în școli, vei vedea din ce în ce mai mulți oameni care se reinfectează, în ciuda vaccinării adulților”, a spus Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

În urmă cu un an se credea că, deși s-ar putea produce reinfectări, acestea erau relativ neobișnuite, fiind înregistrate puține cazuri.

Acum știm că imunitatea naturală la SARS-CoV-2 începe să scadă în timp. Un studiu danez a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecție.

Apariția variantei Delta a complicat și mai mult situația.

„În cadrul angajaților din domeniul sănătății pe care i-am studiat, există mulți oameni care au avut un nivel decent de anticorpi după ce au fost infectați anterior, unii chiar vaccinați, dar care s-au infectat din nou”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

Datele publicate în 6 octombrie în Marea Britanie arată că dintre 20.262 de britanici care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 între iulie 2020 și septembrie 2021, au existat 296 de reinfectări – definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test inițial pozitiv – cu o medie de 203 zile între testele pozitive.

Iar riscul de reinfectare pare să fie fost mai mare începând din mai 2021, când Delta a început să devină variantă predominantă.

Alte date din SUA, unde diferite state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfectare, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare de reinfectare cu Delta.

În Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori, au fost raportate 5.229 de reinfectări în septembrie (echivalentul unei rate de reinfecție de 1.152 la 100.000 de oameni), iar reinfectările au crescut cu 350% din luna mai.

Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, sugerează că reinfectările vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea scade, în special atunci când numărul de cazuri este ridicat.

„Dacă nu avem niciun control al infectărilor, nimeni nu poartă mască și nu respectă distanțarea și nu vaccinăm, ar trebui să ne așteptăm la reinfectare după o perioadă de trei luni până la cinci ani”, a spus profesorul Jeffrey Townsend de la universitatea Yale.

„Dacă nu te-ai vaccinat, ar trebui să faci acest lucru și, dacă ai fost infectat, ar trebui să te vaccinezi oricum, deoarece acest lucru va prelungi durata protecției”, în fața virusului, a adăugat el.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare