Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Banca îl execută pe Marius Alexa cu… imobilele victimelor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Afacerea „cartierului hoţiei” realizat de „Meridian Construct” SRL la Alba Iulia, poate fi considerată „megaescrocheria” judeţului Alba! Un superlativ al bătăii de joc la adresa unor cumpărători de bună credinţă, la care se fac părtaşi atât administraţia publică locală, cât şi „UniCredit Ţiriac Bank” SA. Redăm mai jos datele reale ale problemei, cu specificarea că revenim acum asupra acestui subiect, deoarece chiar azi, pe rolul unei instanţe din Alba Iulia se află cauza în care se solicită intrarea în faliment şi declararea insolvenţei societăţii „Meridian Construct”, ceea ce ar duce la suspendarea tuturor proceselor pe care cetăţenii înşelaţi de această societate le-au intentat, în speranţa de a-şi recupera prejudiciul. Aşadar, odată cu declanşarea acestei proceduri, oamenii îşi pot lua adio de la sumele uriaşe de care au fost păgubiţi şi îşi vor pierde orice speranţă de a le mai recupera vreodată.
lO promisiune aiuritoare a ţinut loc de contract, iar nişte cumpărători naivi au onorat-o
În anul 2006, Marius Alexa, directorul „Meridian Construct”, anunţa cu mare tam-tam că va construi un nou cartier de locuinţe în municipiul Alba Iulia, în zona străzii Livezii, în apropiere de „Alba Mall”. A atras, în aceste condiţii, câteva zeci de cetăţeni de bună credinţă la semnarea unei aşa-zise „promisiuni de vânzare-cumpărare”, momindu-i cu un preţ foarte atractiv: 70.000 de euro pentru un imobil. Un caz este edificator în acest sens, cel al domnului Lucian Ştei, care a semnat „promisiunea” respectivă, act înregistrat la un cabinet individual de avocatură, pentru a avea o oarecare valoare juridică. Prin acest act, beneficiarul se obliga să achite societăţii lui Alexa, în trei tranşe, preţul integral al imobilului ce urma a fi construit, după cum urmează: 10% la semnarea promisiunii mai sus amintite, 20% la terminarea acoperişului şi 70% odată cu recepţia imobilului. În art.3 al acestui document există clar stipulată obligaţia „părţii promitente” (Alexa şi „Meridianul” său) de a pune la dispoziţia beneficiarului un imobil „de sine stătător, cu garantarea propietăţii, disponibilităţii, scutit de sarcini, ipoteci sau taxe neplătite”.
Din dosarul pe care ni l-a pus la dispoziţie Lucian Ştei, reiese că acesta a achitat INTEGRAL (!!!) imobilul, în trei tranşe, încă din anul 2007, în lunile februarie, martie şi octombrie. Însăşi „partea promitentă”, recunoaşte acest lucru, printr-un act adiţional la promisiunea de vânzare cumpărare, în care se arată că „preţul stabilit între părţi este de 70.000 de euro, ce include şi TVA-ul, PREŢ CE S-A ACHITAT INTEGRAL PÂNĂ LA DATA DE 21 OCTOMBRIE 2007, când părţii beneficiare i s-au predat cheile, aceasta intrând în posesia de fapt a imobilului aminitit”!

De unde era să ştie bietul beneficiar că fusese victima unei escrocherii…?
lAlexa girează la Banca lui Ţiriac cu imobilul pe care deja îl vânduse, şi banca îi dă pentru acesta… 14.000 de euro!
Deşi în luna octombrie 2007 imobilul fusese achitat integral de către Lucian Ştei, în luna martie a anului următor, 2008, Marius Alexa se prezintă la „UniCredit Ţiriac Bank” din Alba Iulia, unde încheie un contract de garanţie imobiliară, girând cu imobilul pe care-l vânduse deja, cu cinci luni în urmă! Culmea, banca îi aprobă ipoteca asupra unui imobil care nu mai era al lui şi îi oferă 560.539 RON, respectiv echivalentul a 14.000 de euro. Debitorul ipotecar, respectiv „Meridian Construct”, prin Marius Alexa, „consimte” ipotecarea unei case ce nu-i aparţinea, aşadar, iar banca ia de bună ceea ce spune Alexa, fără a verifica en-detail dacă imobilul respectiv era cu adevărat aşa cum afirmase acesta, adică „liber de orice sarcini”. Cât de naivă poate fi o bancă (sau de indiferentă cu banii depunătorilor), ca să ofere 14.000 de euro lui Marius Alexa, pentru imobilul care aparţinea lui Lucian Ştei? ce inspector a verificat solvabilitatea lui Alexa şi documentele sale de proprietate? Şi cine a aprobat creditul respectiv? Oare o astfel de instituţie îşi poate permite să dispună aşa, „pe vorbe”, de astfel de sume? Cu atât mai mult cu cât, după cum vom vedea, Alexa a girat nu cu un singur imobil, ci cu vreo… 20! Cam în aceleaşi condiţii. Adică după ce deja le vânduse beneficiarilor. Chiar dacă nu existau încă nişte contracte în toată regula, de vânzare-cumpărare, se putea constata uşor că imobilele cu pricina fuseseră vândute. Mai ales că nu era vorba despre o  singură persoană!
lContracte „în aer”, pentru nişte imobile „în aer”
Nu intrăm în detalii, pentru că spaţiul nu ne permite. Destul că Lucian Ştei l-a convocat în repetate rânduri (fapt consemnat notarial) pe Alexa, pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Dar acesta nu s-a mai prezentat. Iar astăzi nici măcar nu ştim cu precizie unde anume se află. Unii spun că s-ar afla în Dubai, că deh, îi dă mâna, cu atâţia bani la teşcherea… Ar fi multe spus, nu numai cu privire la lejeritatea de atitudine şi la superficialitatea angajaţilor băncii „UniCredit”, ci şi cu privire la indolenţa unor angajaţi ai administraţiei publice locale. Căci cu imobilele din zona respectivă au fost de-a lungul timpului multe probleme. De pildă s-a descoperit că acolo, în „cartierul hoţiei”, s-a construit fără planuri urbanistice în regulă, şi fără avize, căci altfel nu ne explicăm cum s-a ajuns ca unele imobile să fie amplasate exact deasupra canalului colector al apelor reziduale din zonă. Desigur, în astfel de circumstanţe se pot bănui uşor anumite jocuri de şpăgi şi influenţe între Marius Alexa şi funcţionarii băncii, precum şi între el şi unii angajaţi ai primăriei. Dar chiar dacă escrocheria este colosală şi evidentă, cea care se pare că va ieşi basma curată va fi tot banca, deoarece aceasta, practic, îl va executa pe Marius Alexa (în lipsă) vânzând imobilele victimelor lui! Şi, repet, este vorba despre câteva zeci de cetăţeni, care, înşelaţi în buna lor credinţă au plătit nişte case, s-au mutat în ele, iar acum se vor vedea evacuaţi sau, mai ştii, vor trebui să le mai cumpere o dată! Sau să ridice ei înşişi ipotecile instituite, achitându-le, deşi de bani s-a bucurat şi încă se mai bucură, altcineva!
Încheiem aici cu menţiunea că încă de atunci, din 2007-2008, cineva a atras atenţia la nivelul administraţiei publice locale că acolo, în „cartierul lui Alexa” se prefigurează escrocherii şi ilegalităţi de tot felul, dar nu a fost luat în seamă. Cine? Veţi afla într-o ediţie viitoare, deoarece vom mai reveni asupra acestui subiect.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea