Rămâi conectat

Ştirea zilei

Banca îl execută pe Marius Alexa cu… imobilele victimelor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Afacerea „cartierului hoţiei” realizat de „Meridian Construct” SRL la Alba Iulia, poate fi considerată „megaescrocheria” judeţului Alba! Un superlativ al bătăii de joc la adresa unor cumpărători de bună credinţă, la care se fac părtaşi atât administraţia publică locală, cât şi „UniCredit Ţiriac Bank” SA. Redăm mai jos datele reale ale problemei, cu specificarea că revenim acum asupra acestui subiect, deoarece chiar azi, pe rolul unei instanţe din Alba Iulia se află cauza în care se solicită intrarea în faliment şi declararea insolvenţei societăţii „Meridian Construct”, ceea ce ar duce la suspendarea tuturor proceselor pe care cetăţenii înşelaţi de această societate le-au intentat, în speranţa de a-şi recupera prejudiciul. Aşadar, odată cu declanşarea acestei proceduri, oamenii îşi pot lua adio de la sumele uriaşe de care au fost păgubiţi şi îşi vor pierde orice speranţă de a le mai recupera vreodată.
lO promisiune aiuritoare a ţinut loc de contract, iar nişte cumpărători naivi au onorat-o
În anul 2006, Marius Alexa, directorul „Meridian Construct”, anunţa cu mare tam-tam că va construi un nou cartier de locuinţe în municipiul Alba Iulia, în zona străzii Livezii, în apropiere de „Alba Mall”. A atras, în aceste condiţii, câteva zeci de cetăţeni de bună credinţă la semnarea unei aşa-zise „promisiuni de vânzare-cumpărare”, momindu-i cu un preţ foarte atractiv: 70.000 de euro pentru un imobil. Un caz este edificator în acest sens, cel al domnului Lucian Ştei, care a semnat „promisiunea” respectivă, act înregistrat la un cabinet individual de avocatură, pentru a avea o oarecare valoare juridică. Prin acest act, beneficiarul se obliga să achite societăţii lui Alexa, în trei tranşe, preţul integral al imobilului ce urma a fi construit, după cum urmează: 10% la semnarea promisiunii mai sus amintite, 20% la terminarea acoperişului şi 70% odată cu recepţia imobilului. În art.3 al acestui document există clar stipulată obligaţia „părţii promitente” (Alexa şi „Meridianul” său) de a pune la dispoziţia beneficiarului un imobil „de sine stătător, cu garantarea propietăţii, disponibilităţii, scutit de sarcini, ipoteci sau taxe neplătite”.
Din dosarul pe care ni l-a pus la dispoziţie Lucian Ştei, reiese că acesta a achitat INTEGRAL (!!!) imobilul, în trei tranşe, încă din anul 2007, în lunile februarie, martie şi octombrie. Însăşi „partea promitentă”, recunoaşte acest lucru, printr-un act adiţional la promisiunea de vânzare cumpărare, în care se arată că „preţul stabilit între părţi este de 70.000 de euro, ce include şi TVA-ul, PREŢ CE S-A ACHITAT INTEGRAL PÂNĂ LA DATA DE 21 OCTOMBRIE 2007, când părţii beneficiare i s-au predat cheile, aceasta intrând în posesia de fapt a imobilului aminitit”!

De unde era să ştie bietul beneficiar că fusese victima unei escrocherii…?
lAlexa girează la Banca lui Ţiriac cu imobilul pe care deja îl vânduse, şi banca îi dă pentru acesta… 14.000 de euro!
Deşi în luna octombrie 2007 imobilul fusese achitat integral de către Lucian Ştei, în luna martie a anului următor, 2008, Marius Alexa se prezintă la „UniCredit Ţiriac Bank” din Alba Iulia, unde încheie un contract de garanţie imobiliară, girând cu imobilul pe care-l vânduse deja, cu cinci luni în urmă! Culmea, banca îi aprobă ipoteca asupra unui imobil care nu mai era al lui şi îi oferă 560.539 RON, respectiv echivalentul a 14.000 de euro. Debitorul ipotecar, respectiv „Meridian Construct”, prin Marius Alexa, „consimte” ipotecarea unei case ce nu-i aparţinea, aşadar, iar banca ia de bună ceea ce spune Alexa, fără a verifica en-detail dacă imobilul respectiv era cu adevărat aşa cum afirmase acesta, adică „liber de orice sarcini”. Cât de naivă poate fi o bancă (sau de indiferentă cu banii depunătorilor), ca să ofere 14.000 de euro lui Marius Alexa, pentru imobilul care aparţinea lui Lucian Ştei? ce inspector a verificat solvabilitatea lui Alexa şi documentele sale de proprietate? Şi cine a aprobat creditul respectiv? Oare o astfel de instituţie îşi poate permite să dispună aşa, „pe vorbe”, de astfel de sume? Cu atât mai mult cu cât, după cum vom vedea, Alexa a girat nu cu un singur imobil, ci cu vreo… 20! Cam în aceleaşi condiţii. Adică după ce deja le vânduse beneficiarilor. Chiar dacă nu existau încă nişte contracte în toată regula, de vânzare-cumpărare, se putea constata uşor că imobilele cu pricina fuseseră vândute. Mai ales că nu era vorba despre o  singură persoană!
lContracte „în aer”, pentru nişte imobile „în aer”
Nu intrăm în detalii, pentru că spaţiul nu ne permite. Destul că Lucian Ştei l-a convocat în repetate rânduri (fapt consemnat notarial) pe Alexa, pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Dar acesta nu s-a mai prezentat. Iar astăzi nici măcar nu ştim cu precizie unde anume se află. Unii spun că s-ar afla în Dubai, că deh, îi dă mâna, cu atâţia bani la teşcherea… Ar fi multe spus, nu numai cu privire la lejeritatea de atitudine şi la superficialitatea angajaţilor băncii „UniCredit”, ci şi cu privire la indolenţa unor angajaţi ai administraţiei publice locale. Căci cu imobilele din zona respectivă au fost de-a lungul timpului multe probleme. De pildă s-a descoperit că acolo, în „cartierul hoţiei”, s-a construit fără planuri urbanistice în regulă, şi fără avize, căci altfel nu ne explicăm cum s-a ajuns ca unele imobile să fie amplasate exact deasupra canalului colector al apelor reziduale din zonă. Desigur, în astfel de circumstanţe se pot bănui uşor anumite jocuri de şpăgi şi influenţe între Marius Alexa şi funcţionarii băncii, precum şi între el şi unii angajaţi ai primăriei. Dar chiar dacă escrocheria este colosală şi evidentă, cea care se pare că va ieşi basma curată va fi tot banca, deoarece aceasta, practic, îl va executa pe Marius Alexa (în lipsă) vânzând imobilele victimelor lui! Şi, repet, este vorba despre câteva zeci de cetăţeni, care, înşelaţi în buna lor credinţă au plătit nişte case, s-au mutat în ele, iar acum se vor vedea evacuaţi sau, mai ştii, vor trebui să le mai cumpere o dată! Sau să ridice ei înşişi ipotecile instituite, achitându-le, deşi de bani s-a bucurat şi încă se mai bucură, altcineva!
Încheiem aici cu menţiunea că încă de atunci, din 2007-2008, cineva a atras atenţia la nivelul administraţiei publice locale că acolo, în „cartierul lui Alexa” se prefigurează escrocherii şi ilegalităţi de tot felul, dar nu a fost luat în seamă. Cine? Veţi afla într-o ediţie viitoare, deoarece vom mai reveni asupra acestui subiect.
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO | Primăria unui oraș din Alba devine independentă energetic: Energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, asigurată din panouri fotovoltaice

Unirea Ziarul

Publicat

în

Printr-un proiect cu finanțare norvegiană, Ocna Mureș va fi prima primărie a unui oraș din țară independentă energetic

Administrația locală din Ocna Mureș a început montarea panourilor fotovoltaice în cadrul proiectului „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de energie din România”. Valoarea grantului aprobat prin acest proiect este de 559.100 de euro.

CITEȘTE ȘI: La viitoarele Băi Sărate de la Ocna Mureș au început probele tehnologice: Când se estimează că vom putea face baie la Complexul Balnear

Execuția lucrărilor este supervizată de Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș, care estimează că montarea se va încheia în aproximativ două săptămâni. Scopul principal al proiectului este reducerea costurilor cu consumurile de energie electrică, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, estimând o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri norvegiene, 20% din bugetul local. El (sistemul fotovoltaic) este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică (n.a. – subordonată administrației locale), chiar și  o parte din consum va fi folosită pentru Băile Sărate”, a spus primarul Silviu Vințeler pentru ziarulunirea.ro

CITEȘTE ȘI: Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

În Ocna Mureș funcționează Liceul Teoretic „Petru Maior”, Liceul Tehnologic, Școala Gimanzială „Lucian Blaga” și 5 grădinițe, Casa de Cultură „Ioan Sângerean” și Biblioteca Orășenească „Mircea Cenușă”.

Parcul fotovoltaic cuprinde aproximativ 1.500 de panouri și 5 invertoare amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 mp, situat lângă Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică, Primăria orașului Ocna Mureș devenind astfel prima din România independentă energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, precum și tuturor instituțiilor publice subordonate administrației locale.

În România mai există comune care își asigură energia electrică din panouri fotovoltaice, dar Ocna Mureș e primul oraș care a realizat un proiect de amploare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A petrecut toată noaptea cu droguri și escorte într-un apartament din Alba Iulia: Pedeapsa decisă de magistrați

Ziarul Unirea

Publicat

în

A petrecut toată noaptea cu droguri și escorte într-un apartament din Alba Iulia: Pedeapsa decisă de magistrați

Un bărbat de 38 de ani a primit închisoare cu executare, după ce a fost surprins de polițiști petrecând cu cocaină într-un apartament din Alba Iulia. Fapta s-a petrecut la data de 21 mai 2021, iar în 20 septembrie 2022 a fost pronunțată prima hotărâre în dosarul penal aflat pe rolul instanței de judecată. I. C. T. a primit la Tribunalul Alba 8 luni de închisoare cu executare pentru consum ilicit de droguri de mare risc.

Acesta se află, însă, în penitenciar de mai bine de un an de zile, fiind în executarea unei pedepse uriașe pentru infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, fals informatic și acces ilegal la un sistem informatic. Prin contopire a rezultat pedeapsa de 8 ani 10 luni și 20 de zile de închisoare.

Cu ocazia perchziției efectuate în luna mai a anului trecut, în baia unui apartament din Alba Iulia închiriat de acesta, a fost găsită o farfurie din ceramică de culoare albă, cu o bancnotă rulată şi o substanţă sub formă de pulbere albă, iar în vasul de toaletă, pe suprafaţa apei, era o substanţă de culoare albă, sub formă de spumă. După analiza susbanței s-a constatat că este vorba despre cocaină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anchetatorii au audiat în calitate de martor proprietara apartamentului închiriat de către bărbat şi una dintre fetele (escortele) cu care acesta a petrecut noaptea respectivă. Escorta a spus că a fost contactată de acesta pentru a întreţine relaţii sexuale, serviciile acesteia fiind postate pe un site de internet.

”În momentul în care a ajuns la apartament, aceasta a observat în interior o farfurie pe o măsuţă, pe care se afla un praf alb şi o bancnotă de un leu rulată. După puţin timp, inculpatul a întrebat-o dacă nu mai cunoaşte şi alte fete care să vină în apartament, ea sunând două colege care au venit, însă ulterior inculpatul nu a dorit ca acestea să rămână.

Cei doi au consumat împreună droguri, respectiv cocaină, până spre dimineaţă. Pe timpul nopţii a fost mai mereu agitat şi se uita deseori pe fereastră. În jurul orei 05,30 s-au auzit zgomote pe scara blocului, moment în care inculpatul a aruncat două telefoane mobile pe fereastră, iar cocaina a fost aruncată în vasul de toaletă”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, cu referire la declarația tinerei care s-a aflat în apartament.

În fața instanței de judecată, bărbatul a recunoscut fapta astfel cum este descrisă în rechizitoriu și a beneficiat de o reducere a pedepsei. Condamnarea s-a adăugat, însă, celei anterioare pronunțată de Tribunalul Argeș.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

DECIZIE în Uniunea Europeană: TOATE telefoanele, tabletele și alte dispozitive vor avea un singur tip de încărcător

Ziarul Unirea

Publicat

în

DECIZIE în Uniunea Europeană: TOATE telefoanele, tabletele și alte dispozitive vor avea un singur tip de încărcător

Producătorii de telefoane mobile vor fi obligați să echipeze telefoanele mobile cu încărcător de tip C începând cu anul 2024, potivit unei decizi a Parlamentului European. Această decizie a parlamentului va afecta milione de utilizatori din Uniunea Europeană.

Parlamentul European şi-a dat marţi acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa în 2024, informează AFP.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C, potrivit Agerpres.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marţi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză de încărcare, permiţându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul”, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerinţele de interoperabilitate până la sfârşitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor şi a mediului. Astfel, va dispărea aşa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Ţările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi de alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piaţă înainte de data aplicării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea