Avram Iancu omagiat la Serbările Naționale de la Țebea – „Panteonul Moților”. 143 de ani de la moartea eroului ardelean
Serbările naţionale de la Ţebea vor avea loc duminică, 13 septembrie, în Complexul Istoric din Ţebea, comuna Baia de Criş, județul Hunedoara Mii de oameni sunt aşteptaţi la evenimentul închinat memoriei eroului național Avram Iancu, una dintre personalităţile emblematice din istoria României, de la moartea căruia se împlinesc 143 de ani.
Ceremonialul public va începe cu o slujba religioasă şi de comemorare a eroului transilvănean, ce va fi urmată de o ceremonie de depunere de coroane de flori. Serbărle vor continua cu spectacolul de muzică populară.
Program Serbările Naționale de la Țebea:
Ora 10.30 – 11.30 – Slujba religioasă de pomenire, ceremonia depunerii de coroane (coroanele trebuie să aibă panglica (lenta) tricoloră, banda stângă cu mesajul: „Omagiu Eroilor României”, banda dreaptă cu numele instituţiei care depune coroana. Fiecare coroană va fi însoţită de o delegaţie formată din maxim 3 persoane. În cazul partidelor politice, instituţiilor publice locale, primăriilor, asociaţiilor, etc. coroanele sunt transportate până la locul depunerii de către 2 din cei 3 însoţitori;
Ora 11.30-12.00 – Evocare istorică, mesajele autorităţilor, defilarea gărzii de onoare.
Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.
Pentru buna desfăşurare a manifestării, organizatorii au stabilit că accesul publicului, în data de 13 septembrie, pe platoul destinat ceremonialului se va realiza doar pe poarta nr. 2 (situată în imediata apropiere a căminului cultural).
Totodată, în acest spaţiu se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice.
În timpul ceremonialului public, se recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării.
De asemenea, duminică, traficul rutier se va închide pe DN 76 km 38+500 – 38+600, în intervalele orare 10:15-10:30 şi 11:45-12:00. Închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare, iar situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare.
Localitatea Țebea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit „Panteonul Moților”, se găsește “Gorunul lui Horea”. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 metri. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu. În prezent (2008) creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață.
BT
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Acord de Înfrățire între municipiul Alba Iulia și Edineț: „Un nou pas în întărirea legăturilor dintre România și Republica Moldova”
FOTO | Acord de Înfrățire între municipiul Alba Iulia și Edineț: „Un nou pas în întărirea legăturilor dintre România și Republica Moldova” În data de 1 decembrie 2024, în cadrul Sălii Unirii din Alba Iulia, a avut loc semnarea oficială a Acordului de Înfrățire între municipiul Alba Iulia și municipiul Edineț, Republica Moldova, în prezența […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!