Rămâi conectat

Curier Județean

Avram Iancu omagiat la Serbările Naționale de la Țebea – „Panteonul Moților”. 143 de ani de la moartea eroului ardelean

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serbările naţionale de la Ţebea vor avea loc duminică, 13 septembrie, în Complexul Istoric din Ţebea, comuna Baia de Criş, județul Hunedoara Mii de oameni sunt aşteptaţi la evenimentul închinat memoriei eroului național Avram Iancu, una dintre personalităţile emblematice din istoria României, de la moartea căruia se împlinesc 143 de ani.
tebeaCeremonialul public va începe cu o slujba religioasă şi de comemorare a eroului transilvănean, ce va fi urmată de o ceremonie de depunere de coroane de flori. Serbărle vor continua cu spectacolul de muzică populară.

Program Serbările Naționale de la Țebea:

Ora 10.30 – 11.30 – Slujba religioasă de pomenire, ceremonia depunerii de coroane (coroanele trebuie să aibă panglica (lenta) tricoloră, banda stângă cu mesajul: „Omagiu Eroilor României”, banda dreaptă cu numele instituţiei care depune coroana. Fiecare coroană va fi însoţită de o delegaţie formată din maxim 3 persoane. În cazul partidelor politice, instituţiilor publice locale, primăriilor, asociaţiilor, etc. coroanele sunt transportate până la locul depunerii de către 2 din cei 3 însoţitori;

Ora 11.30-12.00 – Evocare istorică, mesajele autorităţilor, defilarea gărzii de onoare.

Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.

Pentru buna desfăşurare a manifestării, organizatorii au stabilit că accesul publicului, în data de 13 septembrie, pe platoul destinat ceremonialului se va realiza doar pe poarta nr. 2 (situată în imediata apropiere a căminului cultural).

Totodată, în acest spaţiu se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice.

În timpul ceremonialului public, se recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării.

De asemenea, duminică, traficul rutier se va închide pe DN 76 km 38+500 – 38+600, în intervalele orare 10:15-10:30 şi 11:45-12:00. Închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare, iar situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare.

Localitatea Țebea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit „Panteonul Moților”, se găsește “Gorunul lui Horea”. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 metri. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu. În prezent (2008) creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață.

BT


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea