Rămâi conectat

Ştirea zilei

Avocat trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, ACHITAT de Curtea de Apel Alba Iulia după ce magistratul a înlăturat probele obținute cu ajutorul SRI

Adela Spătar

Publicat

în

O instanţă acuză un procuror DNA că are „carenţe evidente ale efectuării actelor de urmărire penală“. Un avocat trimis în judecată de DNA pentru dare de mită a fost achitat de un complet al Curţii de Apel Alba Iulia după ce magistratul a decis să înlăture din dosar toate probele obţinute în urma măsurilor de supraveghere tehnică realizate cu ajutorul SRI.

Mai mult, judecătorul consideră că acuzaţiile la adresa avocatului nu există şi că dosarul are la bază ”carenţe” ale procurorului care a realizat rechizitoriul.

Guşatu Alina, avocat în cadrul Baroului Mureş, a fost acuzată că, cu ocazia a trei întâlniri ce au avut loc în biroul său din Târgu Mureş, i-a dat unui lichidator (denunţător în dosar), în trei tranşe, suma de 5.500 lei pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească corect atribuţiile de serviciu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin decizia din 26 iulie 2019, instanţa a constatat nulitatea tuturor măsurilor de supraveghere tehnică realizate în cauză de către SRI şi a exclus din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a interceptărilor telefonice, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale din 2016.

Dosarul a fost strămutat la Alba Iulia, de la Curte de Apel Târgu-Mureş. Magistratul a constatat că DNA a invocat doar probe obţinute în baza unui mandat de interceptare din anul 2015 precum şi faptul că starea de fapt reţinută de acuzare în rechizitoriu ”tinde spre crearea aparenţei unor ilegalităţi, efect al interpretării legii insolvenţei şi actelor şi faptelor inculpatei sub forma unui colaj de împrejurări şi deducţii”.

 Dosarul a fost trimis în judecată în 2017.

Informaţii de la DNA şi SRI

Pentru lămurirea situaţiei, instanţa a solicitat DNA informaţii cu privire la modul de punere în practivă a măsurilor de interceptare. ”Până la data de 15 martie 2016, ora 07³º, punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică constând în interceptarea comunicaţiilor la distanţă a fost făcută de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu sprijinul strict de natură tehnică al Serviciului Român de Informaţii – U.M. 0894 Bucureşti, prin intermediul căruia s-a realizat accesarea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

După publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 51/2016 şi a Ordonanţei de ur genţă nr. 6/2016, începând cu data de 17 martie 2016, ora 11,55, punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică constând în interceptarea-comunicaţiilor la distanţă, a fost făcută de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin accesarea directă a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor”, se precizează în răspunsul transmis de căre Direcţia Naţională Anticorupţie.

 De asemenea, Serviciul Român de Informaţii a transmis faptul că în cadrul dosarului penal, SRI a acordat sprijin tehnic, prin punerea în aplicare a unor activităţi autorizate prin mandatele de supraveghere tehnică din 18 august 2015, respectiv 3 martie 2016.

Prin urmare, Curtea de Apel a constatat că ”toate măsurile de supraveghere din prezenta cauză au fost puse în executare cu suportul tehnic al Serviciului de Informaţii, care a asigurat infrastructura necesară punerii în aplicare a respectivelor măsuri de supraveghere tehnică, ceea ce echivalează cu implicarea Serviciului Român de Informaţii în activitatea de cercetare penală, respectiv în obţinerea probelor prin procedeul probatoriu de interceptare şi înregistrare a convorbirilor/comunicărilor telefonice şi în mediul ambiental.

 Mai mult, Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţie procurorilor transcrierea convorbirilor interceptate în baza actelor de autorizare obţinute de organele de urmărire penală, prin intermediul unor suporţi optici (DVD) puşi la dispoziţia organelor de urmărire penală şi transmişi cu adrese clasificate «Secret de Serviciu» / prin reţeaua Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor”.

 Mai mult, magistratul de la Curtea de Apel a constatat prin audierea suporţilor optici de la dosar modificări în transcrierile convorbirilor. ”Modificările în transcrierea efectuată de organul de urmărire penală duc la modificări de context şi circumstanţe şi pe fondul imposibilităţii verificării autenticităţii şi continuităţii convorbirilor înregistrate, când, la o simplă audiere, se pot sesiza modificări de ton nejustificate, apariţia bruscă a unor zgomote de fond, pauze sau discontinuităţi de subiect, toate justificând suplimentar înlăturarea lor”, se precizează în hotărâre.

 ”Fapta de dare de mită nu există în materialitatea sa”

Prin audierea denunţătorului şi a altor martori, instanţa a ajuns la concluzia că fapta reţinută de procurori nu există. ”Din cercetarea judecătorească efectuată rezultă, fără putinţă de tăgadă că fapta de dare de mită nu există în materialitatea sa şi în înţelesul concret al termenului de «Mită», că inculpata a dat acele sume de bani cu un alt scop decât cel reţinut de acuzare, că prezumţia de nevinovăţie nu a fost înlăturată şi subzistă, iar orice dubiu profit persoanei acuzate, că acte efectuate de inculpată au fost interpretate într-o manieră care să justifice (în lipsa unor probe clare şi pertinente) soluţia de trimitere în judecată”, se precizează în hotărârea instanţei.

 Prin urmare Curtea de Apel afirmă că că ”nu achiesează la starea de fapt reţinută de acuzare în rechizitoriu” şi ”maniera de interpretare din partea acuzării a actelor şi faptelor derulate de inculpată şi denunţător tinde spre crearea aparenţei unor ilegalităţi, efect al interpretării legii insolvenţei şi actelor şi faptelor inculpatei sub forma unui colaj de împrejurări şi deducţii”.

 Curtea de Apel susţine că acuzarea (DNA) a invocat doar probele obţinute în baza mandatului de supraveghere tehnică. ”Nu există nicio justificare rezonabilă pentru care, acte şi fapte ale inculpatei nu pot fi analizate în ansamblu, atâta timp cât aceasta a făcut obiectul unei investigaţii extinse şi concordante a autorităţilor, astfel încât comportamentul normal al acesteia să rezulte dintr-un ansamblu de situaţii în care aceasta a fost implicată.

 Cert este că întregul eşafodaj demonstrează carenţe evidente ale efectuării actelor de urmărire penală, ce justifică temeinicia soluţiei adoptate pe fond. (…) În consecinţă, fapta de care este acuzată inc. Guşatu Alina nu există şi determină achitarea de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de dare de mită”, se mai susţine în motivare. Hotărârea a fost contestată de DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier în Blaj: Un bărbat de 47 de ani, RĂNIT, după ce a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident rutier în Blaj: Un bărbat de 47 de ani, RĂNIT, după ce a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni

La data de 30 martie 2023, în jurul orei 22,30, un tânăr de 19 ani, din municipiul Blaj, în timp ce conducea un autoturism pe strada Gheorghe Doja din municipiu, ar fi acroșat un bărbat de 47 de ani, din Blaj, care era angajat în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a primit îngrijiri medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doi tineri din județul ALBA, reținuți de polițiști după ce ar fi tâlhărit o femeie pe stradă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Doi tineri din județul ALBA, reținuți de polițiști după ce ar fi tâlhărit o femeie pe stradă

Un tânăr din comuna Ighiu va fi cercetat, în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie. Împreună cu un al tânăr, din Alba Iulia, ar fi sustras, prin violență, poșeta unei femei.

La data de 21 martie 2023, în jurul orei 21,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din Alba Iulia, cu privire la faptul că ar fi observat două persoane care ar fi sustras sau ar fi încercat să sustragă poșeta unei femei în vârstă, în timp ce aceasta se afla în apropierea unuia dintre blocurile de locuințe de pe B-dul Revoluției din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, a fost identificată victima, o femeie de 71 de ani, din Alba Iulia, iar ulterior au fost identificați doi tineri, de 17 și 18 ani, primul din comuna Ighiu, iar cel de-al doilea din Alba Iulia, ca persoane bănuite de săvârșirea faptei.

Se pare că cei doi ar fi imobilizat-o pe femeie și i-ar fi sustras poșeta, după care ar fi fugit în direcții diferite.

Aceștia au fost, ulterior, depistați și reținuți de către polițiști, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, fiind prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Față de tânărul de 18 ani a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, iar cel de 17 ani a fost prezentat instanței de judecată, pe numele său fiind emis, la data de 30 martie 2023, mandat de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Ziarul Unirea

Publicat

în

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Un bărbat din Constanța s-a trezit cu o amendă pentru lipsa rovinietei, în timp ce se deplasa la o cursă în Alba Iulia, deși avea masina tractata pe platformă.

S.T., un șofer pasionat de raliuri, a plecat pe 19 noiembrie, spre Alba Iulia, unde trebuia să concureze. Mașina de raliu a transportat-o pe o platformă, scoțându-i în prealabil plăcuțele de înmatriculare însă doar din spate.

La ora 5:30, parcă bănuind ce avea să se întâmple, a făcut o poză autoturismului, chiar pe platformă, scrie Replica de Constanța.

Elit - Gustul Desăvârșit

Șoferul urmează să conteste această amendă în instanță având în vedere că legea este de partea lui, până acum nici o mașină aflată pe platformă netrebuind să plătească rovinietă.

Totodată, acesta nu își explică cum de agentul constatator nu a observat că mașina era pe platformă.

”Amenda nu a fost corect aplicată însă nu poate fi anulată. Persoana amendată poate depune contestație, în termenul legal”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Replica de Constanța


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare