Rămâi conectat

Ştirea zilei

Avocat trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, ACHITAT de Curtea de Apel Alba Iulia după ce magistratul a înlăturat probele obținute cu ajutorul SRI

Publicat

în

O instanţă acuză un procuror DNA că are „carenţe evidente ale efectuării actelor de urmărire penală“. Un avocat trimis în judecată de DNA pentru dare de mită a fost achitat de un complet al Curţii de Apel Alba Iulia după ce magistratul a decis să înlăture din dosar toate probele obţinute în urma măsurilor de supraveghere tehnică realizate cu ajutorul SRI.

Mai mult, judecătorul consideră că acuzaţiile la adresa avocatului nu există şi că dosarul are la bază ”carenţe” ale procurorului care a realizat rechizitoriul.

Guşatu Alina, avocat în cadrul Baroului Mureş, a fost acuzată că, cu ocazia a trei întâlniri ce au avut loc în biroul său din Târgu Mureş, i-a dat unui lichidator (denunţător în dosar), în trei tranşe, suma de 5.500 lei pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească corect atribuţiile de serviciu.

Electrica Furnizare Discount

Prin decizia din 26 iulie 2019, instanţa a constatat nulitatea tuturor măsurilor de supraveghere tehnică realizate în cauză de către SRI şi a exclus din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a interceptărilor telefonice, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale din 2016.

Dosarul a fost strămutat la Alba Iulia, de la Curte de Apel Târgu-Mureş. Magistratul a constatat că DNA a invocat doar probe obţinute în baza unui mandat de interceptare din anul 2015 precum şi faptul că starea de fapt reţinută de acuzare în rechizitoriu ”tinde spre crearea aparenţei unor ilegalităţi, efect al interpretării legii insolvenţei şi actelor şi faptelor inculpatei sub forma unui colaj de împrejurări şi deducţii”.

 Dosarul a fost trimis în judecată în 2017.

Informaţii de la DNA şi SRI

Pentru lămurirea situaţiei, instanţa a solicitat DNA informaţii cu privire la modul de punere în practivă a măsurilor de interceptare. ”Până la data de 15 martie 2016, ora 07³º, punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică constând în interceptarea comunicaţiilor la distanţă a fost făcută de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu sprijinul strict de natură tehnică al Serviciului Român de Informaţii – U.M. 0894 Bucureşti, prin intermediul căruia s-a realizat accesarea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

După publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 51/2016 şi a Ordonanţei de ur genţă nr. 6/2016, începând cu data de 17 martie 2016, ora 11,55, punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică constând în interceptarea-comunicaţiilor la distanţă, a fost făcută de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin accesarea directă a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor”, se precizează în răspunsul transmis de căre Direcţia Naţională Anticorupţie.

 De asemenea, Serviciul Român de Informaţii a transmis faptul că în cadrul dosarului penal, SRI a acordat sprijin tehnic, prin punerea în aplicare a unor activităţi autorizate prin mandatele de supraveghere tehnică din 18 august 2015, respectiv 3 martie 2016.

Prin urmare, Curtea de Apel a constatat că ”toate măsurile de supraveghere din prezenta cauză au fost puse în executare cu suportul tehnic al Serviciului de Informaţii, care a asigurat infrastructura necesară punerii în aplicare a respectivelor măsuri de supraveghere tehnică, ceea ce echivalează cu implicarea Serviciului Român de Informaţii în activitatea de cercetare penală, respectiv în obţinerea probelor prin procedeul probatoriu de interceptare şi înregistrare a convorbirilor/comunicărilor telefonice şi în mediul ambiental.

 Mai mult, Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţie procurorilor transcrierea convorbirilor interceptate în baza actelor de autorizare obţinute de organele de urmărire penală, prin intermediul unor suporţi optici (DVD) puşi la dispoziţia organelor de urmărire penală şi transmişi cu adrese clasificate «Secret de Serviciu» / prin reţeaua Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor”.

 Mai mult, magistratul de la Curtea de Apel a constatat prin audierea suporţilor optici de la dosar modificări în transcrierile convorbirilor. ”Modificările în transcrierea efectuată de organul de urmărire penală duc la modificări de context şi circumstanţe şi pe fondul imposibilităţii verificării autenticităţii şi continuităţii convorbirilor înregistrate, când, la o simplă audiere, se pot sesiza modificări de ton nejustificate, apariţia bruscă a unor zgomote de fond, pauze sau discontinuităţi de subiect, toate justificând suplimentar înlăturarea lor”, se precizează în hotărâre.

 ”Fapta de dare de mită nu există în materialitatea sa”

Prin audierea denunţătorului şi a altor martori, instanţa a ajuns la concluzia că fapta reţinută de procurori nu există. ”Din cercetarea judecătorească efectuată rezultă, fără putinţă de tăgadă că fapta de dare de mită nu există în materialitatea sa şi în înţelesul concret al termenului de «Mită», că inculpata a dat acele sume de bani cu un alt scop decât cel reţinut de acuzare, că prezumţia de nevinovăţie nu a fost înlăturată şi subzistă, iar orice dubiu profit persoanei acuzate, că acte efectuate de inculpată au fost interpretate într-o manieră care să justifice (în lipsa unor probe clare şi pertinente) soluţia de trimitere în judecată”, se precizează în hotărârea instanţei.

 Prin urmare Curtea de Apel afirmă că că ”nu achiesează la starea de fapt reţinută de acuzare în rechizitoriu” şi ”maniera de interpretare din partea acuzării a actelor şi faptelor derulate de inculpată şi denunţător tinde spre crearea aparenţei unor ilegalităţi, efect al interpretării legii insolvenţei şi actelor şi faptelor inculpatei sub forma unui colaj de împrejurări şi deducţii”.

 Curtea de Apel susţine că acuzarea (DNA) a invocat doar probele obţinute în baza mandatului de supraveghere tehnică. ”Nu există nicio justificare rezonabilă pentru care, acte şi fapte ale inculpatei nu pot fi analizate în ansamblu, atâta timp cât aceasta a făcut obiectul unei investigaţii extinse şi concordante a autorităţilor, astfel încât comportamentul normal al acesteia să rezulte dintr-un ansamblu de situaţii în care aceasta a fost implicată.

 Cert este că întregul eşafodaj demonstrează carenţe evidente ale efectuării actelor de urmărire penală, ce justifică temeinicia soluţiei adoptate pe fond. (…) În consecinţă, fapta de care este acuzată inc. Guşatu Alina nu există şi determină achitarea de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de dare de mită”, se mai susţine în motivare. Hotărârea a fost contestată de DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: adevarul.ro

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Opinci și cizme din piele, realizate cu multă iscusință: Doi meșteri populari din Câmpeni, prezenți la Târgul Apulum Agraria 2021

Publicat

în

FOTO VIDEO| Opinci și cizme din piele, realizate cu multă iscusință: Doi meșteri populari din Câmpeni, prezenți la Târgul Apulum Agraria 2021

În cadrul Târgului Apulum Agraria 2021 sunt prezenți doi meșteri populari din Câmpeni, care confecționează opinci și cizme din piele. Cei doi soți, în vârstă de 61, respectiv 63 de ani, iubesc tradiția și vor să o ducă mai departe.

Tradiția acesta nu va putea fi dusă mai departe, meșterul spunând că „nu a venit nimeni să se interseze că e lucru migălos și ca mizerabil”.

Electrica Furnizare Discount

Standul meșterilor a fost vizitat și de către Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia și Nicolae Albu, prefectul județului Alba, care s-au arătat vizibil interesat de munca celor doi.

„Să vă țină Dumnezeu și să lăsați cuiva și meșteșugul acesta că e păcat”, le-a transmis primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Citește mai mult

Ştirea zilei

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Publicat

în

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Polițiștii de la Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au făcut, joi, 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Satu Mare și Maramureș la polițiști și la alte persoane într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu primirea de bani pentru neaplicarea măsurilor de carantină.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, sunt puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Satu Mare și Maramureș, la mai multe imobile ale unor polițiști de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației – SPF Petea, precum și la alte persoane, dar și la imobile aparținând SPF Petea.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție, printre care luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, dar și alte infracțiuni, cum ar fi fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite de agenți de poliție de frontieră.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit, în mod direct sau prin intermediul șoferilor ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României.

Joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, ofițerii DGA au prins în flagrant un agent de poliție de frontieră în timp ce primea suma de 200 de euro pentru ca unele persoane să nu fie introduse în carantină.

”Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție (luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită), dar și alte infracțiuni (fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată), săvârșite de agenți de poliție de frontieră cu funcții de execuție, în legătură cu pretinderea și primirea, în mod direct sau prin intermediul conducătorilor auto ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al DGA.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine” 

Publicat

în

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine”

Doi polițiști din Covasna au apărut într-o filmare în timp ce batjocoreau o femeie care mergea pe marginea străzii. Unul dintre ei scoate capul pe geam și îi spune ”Ești prea mare, nu mai vede radarul de tine”, în timp ce colegul lui râde și are un limbaj inadecvat. După ce imaginile au ajuns pe rețelele de socializare, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a început o anchetă disciplinară în cazul celor doi agenți.

Celor doi poliţişti, aflaţi în timpul serviciului, li s-a părut amuzant să ia peste picior trecătorii. Momentele au fost filmate, iar înregistrarea a fost postată pe rețele de socializare.

În filmare se vede cum unul dintre polițiști scoate capul pe geamul mașinii de poliție și îi cere, ironic, unei femei să treacă pe cealaltă parte a drumului, pentru că obturează radarul.

Electrica Furnizare Discount

”Treci pe partea cealaltă! Aşa, da! Eşti prea mare, nu mai vede radarul de tine, dă-te pe partea cealaltă!”, îi spune polițistul, în timp ce colegul lui se amuză și îl completează folosind un limbaj inadecvat.

Cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar

Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna a început cercetarea disciplinară în cazul celor doi agenți, după ce imaginile au fost postate pe Facebook.

„Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a dispus cercetarea prealabilă a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare comise de cei doi polițiști, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în împrejurarea arătată, urmând ca, la finalizarea acestei proceduri disciplinare, să fie luate măsuri, în conformitate cu Legea nr. 360 din 2002, privind Statutul Polițistului”, a anunțat IPJ Covasna.

sursa: Gandul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare