Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Avans minim obligatoriu de 15 la sută la creditele ipotecare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    A intrat în vigoare noul regulament elaborat de Banca Naţională a României privind acordarea creditelor ipotecare. „Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15 la sută din valoarea locuinţei cumpărate la creditele în euro şi de cel puţin 40 la sută la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni”, este poate cea mai importantă prevedere a noului regulament. Avansul minim pentru clienţii băncilor care vor să contracteze un credit ipotecar în valută sunt mai dure, ei trebuind să plătească un avans minim de 20 de procente din valoarea locuinţei. Programul „Prima Casă” nu intră sub incidenţa noului regulament.
BNR a adus modificări şi la creditele de consum. Astfel, perioada maximală pentru care pot fi acordate este de cinci ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani cât era până acum. În acordarea unui împrumut, băncile comerciale vor trebui să ia în calcul şi riscurile unui scenariu negativ care să afecteze veniturile clienţilor, cum este de exemplu o creştere a cursului de schimb cu 35,5 – 49,9 la sută în funcţie de valuta împrumutului, o potenţială creştere a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale şi posibilitatea ca veniturile clientului să scadă cu 6 procente. (M.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea