Rămâi conectat

Ştirea zilei

Au aparut ”arome artificale de carne” pe piață: Ce avertismente trimit specialiștii în alimentație

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Au aparut ”arome artificiale de carne” pe piață: Ce avertismente trimit specialiștii în alimentație

Avertismentul vine din partea Asociației Clusterului de Bioeconomie Suceava – Botoșani, care amenajează un laborator pentru depistarea falsificărilor din industria alimentară și va avea o componentă unică în țară.

După mai bine de patru ani de la înființare, Asociația Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani a lansat primul proiect. Este vorba despre un laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor cu mai multe componente. Laboratorul va fi amenjat într-una din halele Centrului Economic Bucovina, care se află lângă aeroportul „Ștefan cel Mare”. Investiția totală depășește 4 milioane de lei, iar o parte din fonduri sunt acoperite de agenți economici.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Precizez de la început că este un proiect de infrastructură. 85% din finanțare este pentru dezvoltarea de componente de laboratoare. Vorbim despre o componentă de analize fizico-chimice, de o componentă de analize microbiologice, de o componentă de analize de biologie molecurală și o componentă foarte modernă de analize genetice, la început în sprijinul industriei alimentare, dar privim spre viitor și considerăm că aceste echipamente vor putea fi utilizate în zona sănătății umane”, a declarat prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” citat de adevarul.

Valoarea totală a proiectului este de peste 4 milioane de lei. În calitate de director de proiect, prof.univ.dr.ing. Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul USV, a explicat că agenții economici vor contribui cu 20.000 de euro pentru amenjarea acestui laborator. „Probabil va fi singurul laborator de acest tip din regiunea de nord-est, iar pe anumite analize de biologie moleculară și analize genetice va fi singurul din țară”, a afirmat sursa citată.

Din Asociația Clasterului Regional Inovativ de Bioeconomie fac parte Universitatea „Ștefan cel Mare”, Consiliul Județean Suceava, primăriile Suceava și Botoșani, precum și numeroși agenți economici.

Prezent la conferința de presă pentru lansarea proiectului, administratorul firmei Killer, Alexandru Șcheul, a declarat că sprijină inițiativa. „Se pot face multe, multe falsuri în ceea ce privește fabricarea produselor alimentare. Au apărut arome pentru carne de vită și de porc. Se folosește fumul lichid. Eu am căutat să merg pe cale naturală. Falsurile din industria alimentară aduc beneficii medicinei, pentru că oamenii se îmbolnăvesc și ajung la doctor și nu este un lucru bun. Trebuie să avem oameni sănătoși. Am un coleg care s-a operat în mediul privat și a plătit 14.000 de euro. Sper ca acest laborator să-și facă treaba cum trebuie”, a declarat Alexandru Șcheul.

El a explicat că în prezent unele analize pentru testarea calității produselor din carne sunt făcute în unitățile de producție, iar altele sunt făcute, contra cost, la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În acest context, Șcheul și-a exprimat îngrijorarea că DSVSA s-ar putea răzbuna prin controale pe firmele care aleg să-și testeze produsele în cadrul laboratorului clusterului.

În replică, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că va exista concurență pe partea de testare a produselor alimentare, iar acest aspect va fi benefic pentru consumatori.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Reabilitarea si extinderea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Alba: Licitație cu o sumă uriașă pentru managementul proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reabilitarea si extinderea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Alba: Licitație cu o sumă uriașă pentru managementul proiectului

Apa CTTA Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru asistenţă tehnică pentru Managementul si Publicitatea Proiectului. Valoarea totală estimată a investiției este de 7.816.996 lei, fără TVA.

Activitățile vizează implementarea corespunzătoare a contractului de servicii conform cerințelor Caietului de Sarcini. Obiective generale ale Asistenței Tehnice pentru Managementul Proiectului constau în:

– asigurarea unui management eficient pentru implementarea Proiectului în vederea atingerii obiectivului global și a celor specifice ale POIM asumate de către Operatorul Regional prin Contractul de Finanțare;
– asigurarea de sprijin Operatorului Regional în planificarea investițiilor viitoare și în pregătirea documentațiilor necesare pentru finanțarea și implementarea investițiilor prioritare;
– asigurarea publicității adecvate a Proiectului, în conformitate cu Manualul de Identitate Vizuală pentru Instrumentele Structurale 2014-2020 în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Durata estimată a contractului este de 40 luni și cuprinde următoarele activități principale:

1. Asistența tehnică pentru UIP în managementul contractelor din cadrul Proiectului
2. Optimizarea activității personalului Operatorului
3. Actualizarea Master Planului pentru serviciile de apă și apă uzată în județul Alba și pregătirea de documentații tehnico-
economice pentru investițiile prioritare
4. Actualizare Devizului General al Proiectului
5. Asigurarea publicității și promovării Proiectului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri: A fost montat bradul, căsuțele din Piața Mare și s-a testat iluminatul festiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri, iar organizatorii au montat deja bradul și căsuţele în Piaţa Mare, inclusiv căsuţa lui Moş Crăciun.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Deja în Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost montat şi bradul împodobit, fiind vorba despre unul artificial, care a mai fost şi în anii trecuţi în centrul Sibiului. De asemenea, ca în anii trecuţi, becurile instalaţiei de iluminat sunt economice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: OFICIAL| Târgul de Crăciun din Alba Iulia va avea loc și în acest an! Unde se va ține și ce surprize a pregătit Primăria pentru vizitatorii de toate vârstele

”Una câte una, căsuțele, bradul și patinoarul recuceresc Piața Mare și vor transforma centrul Sibiului în cartierul lui Moș Crăciun! Atât de mult iubim Crăciunul încât, în ciuda temperaturii de afară, parcă deja simțim miros de scorțișoară și un vag sunet de clopoței. Te așteptăm și pe tine începând cu 11 noiembrie la Sibiu, la cel mai frumos Târg de Crăciun de până acum!”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2022: Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Ajuns la cea de a 15-a ediţie, Târgul de Crăciun de la Sibiu va reuni 110 participanţi din 20 de judeţe.

Foto: Facebook – Targul de Craciun din Sibiu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea