Actualitate
Atenție șoferi! CASCADĂ de radare pe DN1, tronsoanele Alba, Sibiu şi Braşov
Polițiștii rutieri din Alba, Sibiu și Brașov acționează astăzi, 25 septembrie, între orele 07.00 si 20.00 cu radare în sistem cascadă, pe DN 1, tronsoanele Alba şi Braşov, pentru depistarea șoferilor vitezomani.
”In vederea creşterii gradului de siguranţă în trafic, între orele 07.00 – 20.00, pe linia combaterii excesului de viteză, poliţiştii rutieri şi cei de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu vor organiza şi desfăşura o acţiune cu caracter preventiv în sistem CASCADĂ, pe DN 1, tronsoanele Alba şi Braşov, în colaborare cu Serviciul Rutier Alba şi Serviciul Rutier Braşov”, precizează IPJ Sibiu.
Actualitate
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
Căsătoriile nu vor mai fi la modă, potrivit unor cercetători britanici citați de Parintisipitici.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Biroul pentru Statistică Națională din Regatul Unit, în anul 2020 s-au înregistrat doar 85.770 de căsătorii, în scădere semnificativă față de anul anterior, când au fost înregistrate 219.850 de căsătorii, reprezentând o diminuare de 61,0%. Această cifră reprezintă cel mai redus nivel înregistrat din anul 1838.
Potrivit rezultatelor recensământului britanic, se confirmă o tendință alarmantă, indicând că adulții din 2021 au o probabilitate cu 44% mai mare să rămână necăsătoriți în comparație cu aceleași generații din 1991. Datele arată că în 2021, doar 46,9% dintre locuitorii din Anglia, Scoția și Țara Galilor erau căsătoriți, în scădere față de 49,4% în 2011. În 1991, aproximativ 37% dintre femeile cu vârste între 20 și 39 de ani erau clasificate drept „niciodată căsătorite”, dar acest procent a crescut la aproximativ 65,7% în 2021.
Experții britanici atrag atenția asupra diferențelor semnificative în ceea ce privește căsătoria în funcție de religie și etnie. Creștinii, evreii, musulmanii, hindușii și sikhii, care reprezintă cele cinci mari religii din țară, au cu 24% mai multe șanse să fie căsătoriți, în timp ce recensământul evidențiază și o creștere a numărului de britanici fără religie, cu un sfert mai mult decât în ultimul recensământ din 2011.
Actualitate
GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase
GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase
Greva profesorilor continuă! Este anunțul de ultimă oră al liderilor de sindicate din învățământ. Aceștia spun că, în continuare, nu au fost convinși de oferta Guvernului.
În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat.
După ultima rundă de negocieri și majorările primite cu forța, cadrele didactice și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă. S-au grăbit însă și au făcut marele anunț încă de duminică: nu acceptă să revină la catedră. Aceștia cer ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru până la finalul săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.
Citește și: Creșteri salariale de 1.000 de lei brut pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, de la 1 iunie. O nouă ofertă a Guvernului
Situația este tot mai gravă, iar părinții își pierd răbdarea. Mulți dintre cei care au susținut cadrele didactice întorc armele împotriva profesorilor. Sunt indignați că elevii au de suferit.
Copiii pierd materia, iar părinții își pierd concediile. Unii deja și-au plătit vacanțe în care nu mai pot pleca atât timp cât nu se știe ce se întâmplă cu anul școlar.
”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”
Între timp, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de ultimă oră pentru profesorii greviști.
„Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”, le-a transmis premierul, luni, dascălilor.
Cadrele didactice însă nu cedează
”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.
Actualitate
FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.
La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.
La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.
„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.
Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.
O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 22 de ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Actualitateacum 14 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Actualitateacum 17 ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile