Rămâi conectat

Actualitate

Atenție la căpușe! Într-un județ vecin cu Alba s-a declanșat alerta epidemiologică în privința bolii Lyme

Publicat

în

Schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe. Direcția de Sănătate Publică Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor acestor insecte.

capusaPotrivit unui comunicat dat publicității, anul trecut 1.713 persoane au fost înregistrate, față de 985 în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Comunicatul transmis de DSP Sibiu subliniază faptul că aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, așa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar și numărul total de cazuri.

Electrica Furnizare Discount

„Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituțiilor din județ implicate în supravegherea, controlul și prevenirea boreliozei, cât și în reducerea populației de căpușe. Având în vedere faptul că și în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel județean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înțepăturilor de căpușe, solicitând în acest sens și sprijinul unităților de învățământ, prin realizarea unor ore de educație sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar”, se arată în comunicat.

DSP sugerează utilizarea broșurilor cu titlul „De ce trebuie să fiu atent la căpușe”, tipărite cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu și care au fost distribuite către școli în 2013 și 2015.

Cele mai expuse categorii ale populației la înțepăturile de căpușe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălțime, lucrători în amenajarea spațiilor verzi, în administrația parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum și alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligația de a aplica toate măsurile preventive.

Detalii privind aceste măsuri sunt postate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, la secțiunea Sănătate Publică, Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, în articolul intitulat „Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme”, transmisă prin înțepătura de căpușă. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro

Publicitate

Actualitate

VIDEO| ORDIN la videoconferința cu prefecții din România: „Să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”

Publicat

în

VIDEO| ORDIN la videoconferința cu prefecții din România: „Să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”

Premierul interimar, Florin Cîţu, a declarat, joi, la videoconferinţa cu prefecţii, că vrea ca anul acesta „să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”. „Să vă apucaţi serios de treabă şi să ignoraţi situaţia politică. Oricine va fi la guvernare, vă asigur că veţi avea resursele necesare penru a gestiona cât mai bine această iarnă”, a transmis el.

Cîţu a afirmat, joi, într-o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru sezonul de iarnă, că este primul an în care acest lucru se face „aşa devreme”.

„Aş vrea astăzi să avem un bilanţ, să vedem cum suntem pregătiţi pentru acest sezon. În primul rând aş vrea să aveţi discuţii cu primarii, în judeţele dvs., cu responsabilii companiilor care livrează agent termic. Este clar că în această iarnă vreau să mă asigur că nu va fi o problemă. Am tot auzit discuţii, am vorbit cu primari, am vorbit cu responsabili ai acestor companii şi până acum am rezolvat toate problemele pe care le-au ridicat. Vreau să mă asigur că nu există sincope în această iarnă în ceea ce priveşte livrarea agentului termic”, a punctat premierul interimar.

Electrica Furnizare Discount

El s-a referit şi la pregătirea transporturilor pentru sezonul rece.

„Aş vrea ca anul acesta să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere. Ştim că vine iarna, suntem în luna octombrie, şi în fiecare an vine iarna, deci e bine să fim pregătiţi. Trebuie să verificaţi că aveţi şi contractele făcute şi tot ce trebuie ca anul acesta să nu sufere nimeni”, a subliniat Cîţu.

Totodată, el a cerut să fie „ignorată” situaţia politică.

„Şi în acelaşi timp, aş vrea să vă apucaţi serios de treabă şi să ignoraţi situaţia politică, oricine va fi la guvernare, vă asigur că veţi avea resursele necesare penru a gestiona cât mai bine această iarnă”, a transmis Cîţu.

Citește mai mult

Actualitate

Filosoful Mihai Șora: „Preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând”

Publicat

în

Filosoful Mihai Șora: „Preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând”

Filosoful Mihai Șora își exprimă îngrijorarea cu privire la desemnarea lui Nicolae Ciucă, general în retragere și ministru interimar al Apărării, de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Acesta își argumentează opinia folosind  istoria de un secol pe care „o duce în spate”, fiind născut la 7 noiembrie 1916.

„Pentru că nu-i cunosc – punct cu punct, a mic, b mic – faptele de arme și pentru că nu obișnuiesc să vorbesc decât despre ceea ce cunosc, nu mă voi exprima în legătură cu aptitudinile generalului Nicolae Ciucă. Este posibil (și chiar plauzibil) să fie un om de ispravă, demn de stelele pe care le poartă.

Electrica Furnizare Discount

Ceea ce cunosc, însă, este istoria de un secol pe care o duc în spate. Iar ea spune că preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând.

P.S. Și nu-i aduceți, vă rog, în discuție pe de Gaulle și Eisenhower: împrejurările istorice nu sunt deloc aceleași; nici nu suportă comparație.” , a scris filosoful Mihai Șora, pe pagina din mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Încă TREI pacienți în stare critică din România sunt transferați în Polonia. Secțiile ATI sunt PLINE

Publicat

în

Încă TREI pacienți în stare critică din România sunt transferați în Polonia. Secțiile ATI sunt PLINE

Trei pacienți cu Covid aflați în stare critică, internați în unități de primire a urgențelor din București, sunt transferați joi în Polonia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, cei trei pacienți vor fi transferați la Łódź, în Polonia.

Este vorba despre pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din București, aflați în stare stabilă, transportabili, intubați și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă, scrie Mediafax.

„Mulțumim colegilor noștri din Polonia pentru sprijin și promptitudine. În aceste zile foarte grele, continuăm eforturile pentru a găsi soluții în vederea aprovizionării spitalelor cu medicamentele necesare și pentru acordarea asistenței medicale pacienților care au nevoie, inclusiv prin transfer în afara granițelor”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Electrica Furnizare Discount

Reprezentanții Ministerului Sănătății amintesc că președintele Klaus Iohannis a participat luni la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Republicii Lituania și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în cadrul căreia liderii europeni și-au exprimat disponibilitatea de sprijin pentru țara noastră.

În urma acestei întâlniri online, marți, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a avut o discuție similară cu omologul polon, Adam Niedzielski, care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare