Rămâi conectat

Actualitate

Atenție la căpușe! Într-un județ vecin cu Alba s-a declanșat alerta epidemiologică în privința bolii Lyme

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe. Direcția de Sănătate Publică Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor acestor insecte.

capusaPotrivit unui comunicat dat publicității, anul trecut 1.713 persoane au fost înregistrate, față de 985 în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Comunicatul transmis de DSP Sibiu subliniază faptul că aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, așa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar și numărul total de cazuri.

„Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituțiilor din județ implicate în supravegherea, controlul și prevenirea boreliozei, cât și în reducerea populației de căpușe. Având în vedere faptul că și în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel județean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înțepăturilor de căpușe, solicitând în acest sens și sprijinul unităților de învățământ, prin realizarea unor ore de educație sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar”, se arată în comunicat.

DSP sugerează utilizarea broșurilor cu titlul „De ce trebuie să fiu atent la căpușe”, tipărite cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu și care au fost distribuite către școli în 2013 și 2015.

Cele mai expuse categorii ale populației la înțepăturile de căpușe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălțime, lucrători în amenajarea spațiilor verzi, în administrația parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum și alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligația de a aplica toate măsurile preventive.

Detalii privind aceste măsuri sunt postate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, la secțiunea Sănătate Publică, Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, în articolul intitulat „Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme”, transmisă prin înțepătura de căpușă. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legal, minorii nu mai au liber la tatuaje și piercinguri

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legal, minorii nu mai au liber la tatuaje și piercinguri Prin ordinul nr. 1.648 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală sunt introduce schimbări radicale în modul de operare a saloanelor de înfrumusețare și de tatuaj. La art. 15 sunt prevăzute următoarele reguli: este interzisă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea