Rămâi conectat

Ştirea zilei

Atenție cum, unde și ce vorbiți! Ioan Tarnu, fostul șef al SRI Alba, trebuie să-i plătească daune morale lui Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba Iulia, pentu că i-a încălcat „dreptul la demnitate și onoare”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Alba Iulia afirmă, în motivarea deciziei prin care fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost obligat să plătească daune de 20.000 de lei către fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, că ”pârâtul” a uzat de dreptul la liberă exprimare ”într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demnitate și onoare”.

Tarnu a lansat mai multe acuzații la adresa lui Berbeceanu, în septembrie 2017, într-un interviu la postul TV Antena 3. Una dintre acestea era faptul că fostul șef al BCCO ar fi fost pus să găsească un om care să îi ”strecoare” fiicei lui Tarnu ”două pliculețe de droguri în geantă”.

Berbeceanu l-a dat în judecată pe Tarnu și a solicitat daune de 150.000 de lei. Decizia pronunțată de Judecătoria Alba Iulia a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

”Instanța apreciază că afirmațiile pârâtului au relevat fapte și împrejurări grave și foarte complexe, apte a atrage răspunderea disciplinară și penală a reclamantului și a altor persoane, în măsura în care se dovedeau adevărate, iar susținerile pârâtului au fost difuzate la un post de televiziune național într-un interval orar de maximă audiență. În acest context instanța reține că în cauză nu este nici necesar și nici oportun recursul la proba verității, căci împrejurările relevate de pârât au o gravitate ce impune demararea și desfășurarea unor procese penale (începute deja în anumite privințe), iar modalitatea în care pârâtul a înțeles să expună aspectele în discuție este suficientă pentru a se reține vătămarea drepturilor reclamantului la demnitate și onoare”, se afirmă în motivarea instanței de judecată.

Prin această modalitate de expunere a afirmațiilor ”a fost exclusă orice posibilitate eficientă de combatere a acestora de către reclamant într-o eventuală încercare de a-și apăra propria demnitate și onoare”.

În continuare, judecătorul susține că ”dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privința faptelor pe care le-a relatat, așa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare precum și posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declarații sincere, cât mai complete cu putință, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoștința publicului fără nicio verificare”.

De asemenea, se consideră relevant că la momentul avut în vedere de afirmațiile lui Ioan Tarnu, Berbeceanu ”conducea Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, așa încât opinia publică aștepta de la acesta o conduită ireproșabilă în exercitarea funcției”, iar ”pârâtul a expus fapte pe care pretinde că le-a cunoscut în exercitarea funcției sale de conducător al Direcției Județene de Informații Alba, deci în mod credibil”.

În plus, magistratul afirmă că ”modul în care pârâtul a ales să aducă la cunoștința publicului aspectele relatate nu a fost unul just”.

”Instanța are în vedere că susținerile pârâtului au fost preluate energic de presa online și au suscitat reacții diverse ale cititorilor, iar reclamantul, față de complexitatea celor afirmate, a fost lipsit de orice posibilitate concretă de a dovedi contrariul în scopul limitării ori excluderii consecințelor generate în sfera drepturilor sale nepatrimoniale. (…) Pe de altă parte instanța nu poate omite că pârâtul nu s-a referit cu prioritate la reclamant în interviul acordat, că aspectele ce îl priveau pe acesta făceau parte dintr-un tablou mai amplu ce implica mai multe persoane aflate în funcții de conducere ale unor instituții importante ale statului, iar analiza făcută în cadrul emisiunii televizate nu a avut ca principal punct de referință pretinsele fapte ale reclamantului”, se mai precizează în document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea