ASTĂZI: UN AN de la invadarea Ucrainei de către armata lui Putin. Cronologia unui război la granița României
ASTĂZI: UN AN de la invadarea Ucrainei de către armata lui Putin. Cronologia unui război la granița României
Războiul din Ucraina, care a început în urmă cu un an, a ucis mii de oameni, a forțat milioane de oameni să-și lase în urmă casele, a redus orașe întregi în dărâmături și a alimentat temerile că luptele s-ar putea transforma într-un conflict deschis între Rusia și NATO.
Associated Press a întocmit o cronologie a principalelor evenimente din conflict.
2022
Februarie
Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin lansează o invazie a Ucrainei din nord, est și sud. El spune că „operațiunea militară specială” are ca scop „demilitarizarea” și „denazificarea” țării pentru a proteja etnicii ruși, pentru a preveni aderarea Kievului la NATO și pentru a o menține în „sfera de influență” a Rusiei. Ucraina și Occidentul susțin că este un act ilegal de agresiune împotriva unei țări cu un guvern ales democratic și un președinte evreu ale cărui rude au fost ucise în Holocaust.
Trupele ruse ajung repede la periferia Kievului, dar încercările lor de a captura capitala și alte orașe din nord-est întâmpină o rezistență puternică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski înregistrează un videoclip în fața sediului său pentru a arăta că rămâne și rămâne la conducere.
Martie
Pe 2 martie, Rusia pretinde controlul asupra orașului Herson, din sud. În primele zile ale lunii martie, forțele ruse au ocupat și restul regiunii Herson și ocupă o mare parte a regiunii vecine Zaporijia, inclusiv centrala nucleară Zaporijia, cea mai mare din Europa.
Armata rusă rămâne în curând blocată în apropierea Kievului, iar convoaiele sale – care se întind de-a lungul autostrăzilor care duc spre capitala Ucrainei – devin pradă uşoară pentru artileria şi dronele ucrainene. Pe 16 martie, Rusia lovește un teatru din orașul-port strategic Mariupol, unde se adăpostiseră civilii, ucigând sute de oameni într-unul dintre cele mai mortale atacuri ale războiului.
Moscova anunță retragerea forțelor din Kiev și din alte zone pe 29 martie, spunând că se va concentra asupra inimii industriale de est a Donbasului, unde separatiștii susținuți de Rusia au luptat cu forțele ucrainene din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei .
Aprilie
Retragerea rusă de la Kiev dezvăluie sute de cadavre de civili în gropi comune sau lăsate pe străzile orașului Bucha, multe dintre ele purtând semne de tortură în scene care îi determină pe liderii mondiali să spună că Rusia ar trebui trasă la răspundere pentru posibile crime de război.
Pe 9 aprilie, o lovitură cu rachetă rusă asupra unei gări din orașul Kramatorsk, din est, a ucis 52 de civili și a rănit peste 100.
Bătălii intense fac furie pentru Mariupol pe Marea Azov, iar loviturile aeriene rusești și bombardamentele de artilerie reduc o mare parte din aceasta la ruine.
Pe 13 aprilie, crucișătorul de rachete Moskva, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, este lovit de rachete ucrainene și se scufundă a doua zi, dăunând mândriei naționale ruse.
Mai
Pe 16 mai, apărătorii ucraineni ai oțelăriei gigantice Azovstal, ultimul bastion ucrainean rămas în Mariupol, sunt de acord să se predea forțelor ruse după un asediu de aproape trei luni. Căderea Mariupol „decupează” Ucrainei coasta Mării Azov și asigură un coridor terestru de la granița cu Rusia până la Crimeea.
Pe 18 mai, Finlanda și Suedia își depun cererile de aderare la NATO, într-o lovitură majoră pentru Moscova din cauza extinderii alianței militare.
Iunie
Mai multe arme occidentale curg în Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete multiple HIMARS furnizate de SUA.
Pe 30 iunie, trupele ruse se retrag de pe Insula Șerpilor , situată în largul portului Odesa la Marea Neagră și capturată în primele zile ale invaziei.
Iulie
Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina, cu medierea Turciei și a Națiunilor Unite, convin asupra unui acord pentru a debloca livrările de cereale blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră, punând capăt unui impas care amenința securitatea alimentară globală.
Pe 29 iulie, o lovitură cu rachetă a lovit o închisoare din orașul Olenivka din estul controlat de Rusia, unde au fost ținuți soldații ucraineni capturați la Mariupol, ucigând cel puțin 53 de persoane. Ucraina și Rusia comercializează vina pentru atac.
August
Pe 9 august, explozii puternice lovesc o bază aeriană din Crimeea. Mai multe explozii au lovit o substație electrică și depozite de muniții, acolo, o săptămână mai târziu semnalând vulnerabilitatea peninsulei Mării Negre, anexată la Moscova, pe care Rusia a folosit-o ca un important centru de aprovizionare pentru război.
Cel mai înalt ofițer militar al Ucrainei a recunoscut ulterior că atacurile asupra Crimeei au fost lansate de forțele de la Kiev.
Pe 20 august, Daria Dugina, fiica ideologului naționalist rus Alexander Dugin, moare într-o explozie cu mașină-bombă în afara Moscovei, pe care autoritățile ruse o pun pe seama Ucrainei.
Septembrie
Pe 6 septembrie, forțele ucrainene lansează o contraofensivă surpriză în regiunea de nord-est Harkov, forțând rapid Rusia să se retragă din zone extinse deținute de luni de zile.
Pe 21 septembrie, Putin ordonă mobilizarea a 300.000 de rezerviști, o mișcare nepopulară care determină sute de mii de bărbați ruși să fugă în țările vecine pentru a evita recrutarea.
Citește și: Trupe ucrainene înaintează spre granița cu Transnistria. Se pregătește Kievul să apere Moldova?
În același timp, Rusia organizează în grabă „referendumuri” ilegale în regiunile Ucrainei Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia pentru a deveni parte a Rusiei. Voturile sunt considerate false de Ucraina și Occident.
Pe 30 septembrie, Putin semnează documente pentru anexarea celor patru regiuni, cu ocazia unei ceremonii de la Kremlin.
Octombrie
Pe 8 octombrie, un camion încărcat cu explozibili explodează pe podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, într-un atac pe care Putin îl pune pe seama Ucrainei. Rusia răspunde cu rachete asupra centralelor electrice și a altor infrastructuri cheie ale Ucrainei.
După primul val de atacuri din 10 octombrie, barajul continuă în mod regulat în lunile care urmează, ducând la întreruperi de curent și raționalizarea energiei în toată țara.
Noiembrie
Pe 9 noiembrie, Rusia anunță retragerea din orașul Herson sub o contraofensivă ucraineană, abandonând singurul centru regional capturat de Moscova, într-o retragere umilitoare pentru Kremlin.
Decembrie
Pe 5 decembrie, armata rusă spune că Ucraina a folosit drone pentru a viza două baze pentru bombardiere cu rază lungă de acțiune, aflate în adâncul teritoriului rus. O altă lovitură are loc mai târziu în cursul lunii, subliniind disponibilitatea Ucrainei de a crește pariul și dezvăluind lacune în apărarea rusă.
Pe 21 decembrie, Zelenski vizitează Statele Unite în prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, întâlnindu-se cu președintele Joe Biden pentru a asigura sistemele de rachete de apărare aeriană Patriot și alte arme și adresându-se Congresului.
2023
Ianuarie
La 1 ianuarie, la doar câteva momente de Anul Nou, zeci de soldați ruși proaspăt mobilizați sunt uciși de o rachetă ucraineană asupra orașului Makiivka. Ministerul rus al Apărării spune că 89 de militari au fost uciși, în timp ce oficialii ucraineni au cifrat numărul morților la sute.
După luni de lupte feroce, Rusia declară capturarea orașului minier de sare Soledar pe 12 ianuarie, deși Kievul nu recunoaște acest lucru decât câteva zile mai târziu. Moscova presează, de asemenea, ofensiva pentru a pune mâna pe cetatea ucraineană Bakhmut.
Pe 14 ianuarie, când Rusia lansează un alt val de lovituri asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei, o rachetă rusească lovește un bloc de apartamente din orașul Dnipro, ucigând 45 de persoane.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | La un pas de accident în Alba Iulia: Un șofer s-a angajat într-o depășire neregulamentară pe Calea Moților, la Micești
VIDEO | La un pas de accident în Alba Iulia: Un șofer s-a angajat într-o depășire neregulamentară pe Calea Moților, la Micești Un accident a fost evitat în ultimul moment, în Alba Iulia pe Calea Moților, la Micești. Un șofer s-a angajat într-o depășire neregulamentară, iar autoutilară aflată în fața acestuia a vrut să vireze […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 23 de ore
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
6 decembrie: Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe