Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: ”Noaptea Muzeelor 2018. Noaptea în care istoria prinde viață”, la Alba Iulia. PROGRAMUL muzeelor din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, începând cu ora 19.00 la Muzeul Naționala al Unirii Alba Iulia va avea loc deschiderea oficială a celei de a IX-a ediție a evenimentului ”Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață”.

Din anul 2010, la muzeul albaiulian manifestarea a debutat sub conceptul special de Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Și în acest an, organizatorii au pregătit un program diversificat, cu paradă a personajelor istorice, momente muzicale, ateliere antice, dansuri romane, lupte de gladiatori și reprezentații susținute de Garda Apulum, Garda Națională și personalitățile Unirii – evenimente care s-au desfășurat până târziu, în noapte, atât în interiorul muzeului, cât și pe aleea din fața acestuia.

Casa Forum se alătură de asemenea evenimentului „Noaptea Muzeelor” printr-o serie de trei expoziții care au loc la sediul din Alba Iulia, str. Regina Maria, la nr. 18, sâmbătă, 19 mai 2018, începând cu ora 19.00.

Capul de afiș este reprezentat de expoziția „70/80/90”, care cuprinde fotografii ale orașului din anii ’70 – ’90. Vor putea fi văzute imagini cu Alba Iulia în perioada de construcție, cu celebrul tren „mocănița”, care a circulat prin oraș până în anul 1982, cu principalele obiective edilitare, precum și cu Cetatea Alba Carolina.

Vor fi expuse și câteva instantanee ale lui Francisc Csonka, fotograf originar din Lugoj, care a surprins imagini ale orașului în anul 1991. Va fi o călătorie în timp, într-un oraș mic și liniștit, care a început să se dezvolte abia după ce a devenit reședință de județ, în anul 1968.

Vizitatorii vor mai putea admira „Harta (din oficiu) a orașului Alba Iulia” – văzută de Oana Barbonie și Solomon Ștefan, precum și expoziția „Artist și cetățean” – o colecție de vederi cu lucrări de Dan Perjovschi.

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentație Garda Apulum

Ora 19:45

 Parada Personajelor istorice

Orele 20:00 – 01:00

 Istoria prinde viață în muzeu – peste 40 de personaje istorice

Atelier de machete

Noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater (prezentare expozițională – programul cultural Pantheon 3D)

Orele 20:00 – 22:00

Zei pe display: atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane (programul cultural Pantheon 3D)

Ora 24:00 – Moment muzical … Jazz

-Laura Orian 

Strada Muzeului

Orele 22.00-01.00

Ateliere antice

  • batere de monede, ”plante magice” dacice
  • fierărie dacică,  pielărie
  • prelucrare os, confecționat podoabe

Ora 22:00

Reprezentație Garda Națională și Personalitățile Unirii

Orele 23:00 – 24:00

 Dansuri romane / Magna Nemesis

– Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Museikon

Orele 20.00-01.00

Ateliere de grafică și pictură

Ora 21:00

Moment muzical. Jazz. Laura Orian

La Sebeş, este a doua ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor. Muzeul Municipal „Ioan Raica” va fi deschis publicului până la ora 23.00. Pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiilor muzeului, oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu o serie de surprize pregătite de organizatori, în atmosfera feerică oferită de grădina muzeului.

Programul de la Sebeş include expoziția „Gastronomia medievală transilvăneană”, dansuri tradiționale săsești din Transilvania, dansuri medievale, reprezentaţie de teatru – adaptare după „Meșterul Manole” de Lucian Blaga, recital Vali Șerban şi reprezentație de reenactment istoric cu Ordinul Scutierilor de Muhlbach.

Anul acesta va fi Noaptea Muzeelor și la Aiud, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud desfășurâdu-și activitatea după un program special, respectiv între orele 15:00 – 23:00.

În cadrul evenimentului se vor desfășura următoarele acțiuni:

  • Expoziția fotografică Speoarta, în colaborare cu Asociația de Speologie, Ecologie și Turism, Polaris Med;
  • Ediția a IV-a a proiectului Muzeograf pentru o zi.

În intervalul orar 17:00 – 22:00, ghidajele în muzeu vor fi făcute cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de Muzeograf pentru o zi.

Cu ocazia acestui eveniment, vizitarea Muzeului de Științele Naturii Aiud va fi gratuită.
Tot pe 19 mai 2018, începând cu ora 19.00, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj organizează „Noaptea Muzeelor”, ajunsă în acest an la ediţia a VII-a. Sub genericul „Muzeul în lumina nopţii”, manifestarea îşi propune să primească cât mai mulţi vizitatori, la un eveniment care se desfăşoară concomitent în peste 150 de muzee din ţară. Cap de afiş la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj sunt expoziţiile documentare „Centenar România – Rolul ziarului Unirea în înfăptuirea Unirii din 1 Decembrie 1918” şi „Revoluția Română din Transilvania – 170 de ani de la Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății de la Blaj din 3/15 mai 1848”.

Iată programul complet pe care îl propune Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj în acest an la „Noaptea Muzeelor”:

– Expoziţie documentară: „Centenar România – Rolul ziarului Unirea în înfăptuirea Unirii din 1 Decembrie 1918”;
– Expoziţie documentară: „Revoluția Română din Transilvania – 170 de ani de la Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății de la Blaj din 3/15 mai 1848”;
– Expoziția etnografică reorganizată;
– Prezentare de carte: „Satele Blajului (studiu monografic)”;
– Proiecție foto: „Blajul în sărbătoare”.

Evenimentul de sâmbătă este organizat de Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană Blaj”.

 

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea