Rămâi conectat

Curier Județean

Astăzi, două recitaluri de excepție în Piața Cetății din Alba Iulia, cu măsuri de distanțare socială

Publicat

în

Cvartetul de coarde „Augustin Bena” și Fanfara Județului Alba susțin, duminică, două recitaluri de excepție

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, duminică, 21 iunie 2020, în Piața Cetății din Alba Iulia, două recitaluri de excepție, evenimentele culturale fiind organizate cu respectarea unor reguli stricte de distanțare socială și de dezinfectare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Intrarea la ambele spectacole este liberă, în limita a 250 de spectatori.

Primul eveniment cultural începe la ora 18:00, fiind vorba de un recital cameral susținut de Cvartetul de coarde „Augustin Bena” al județului Alba. În program sunt incluse lucrări muzicale semnate de L. Bocherini, J. S. Bach, F. Kreisler, E. Elgar, J. Williams, C. Gardel, Eduardo di Capua, Camille Saint-Saens, P. I. Ceaikovski, J. Brahms, Goran Bregovic, A. Piazzolla.
După o scurtă pauză, de la ora 19:00, evenimentele vor continua cu un recital extraordinar susținut de Fanfara Județului Alba dirijată de Coriolan Honcaș. Fanfara va încânta spectatorii cu marșuri și muzică de promenadă într-un recital de aproape o oră.

Electrica Furnizare Discount

Ca și în cazul evenimentelor precedente, Piața Cetății din Alba Iulia a fost pregătită special, astfel încât a fost delimitat perimetrul cu garduri de protecție, au fost marcate locurile în care este amplasat fiecare scaun pentru spectatori, cu respectarea regulilor de distanțare socială, și au fost stabilite zonele de acces.

Accesul la spectacol va fi deschis cu o oră înainte, astfel încât spectatorii să intre pe rând, respectând distanțarea socială și fiind incluși într-un triaj epidemiologic. Astfel, la intrarea în zona de concert, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată sau a celor au temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. De asemenea, pe toată perioada spectacolelor, fiecare participant va fi obligat să poarte mască.

Intrările în spațiul delimitat vor fi dotate cu stații de dezinfectare pentru mâini Freestand (www.freestand.ro), un produs românesc inventat și construit în întregime de o firmă din Alba Iulia. Stațiile sunt puse la dispoziție gratuit în cadrul unui parteneriat încheiat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru susținerea organizării în condiții de siguranță a evenimentelor culturale cu public.

Prin intermediul acestor stații, încărcate cu dezinfectant, spectatorii vor fi obligați să se dezinfecteze în momentul accesului în spațiul de spectacol.

Evenimentele culturale sunt organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia. Organizatorii beneficiază și de sprijinul logistic al S.C. Freestand Trading S.R.L. Alba Iulia, firmă care a pus la dispoziție gratuit stații de dezinfectare pentru acces.

Publicitate

Curier Județean

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Printre proiectele consilierilor locali din Alba Iulia se află și alocarea sumei de 1.500 de lei din bugetul local pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, ziua eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Prin Legea nr. 138/2020 se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit art. 2 al acestei legi, ceremoniile se vor desfăşura anual în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, iar art. 4 prevede că „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.

Ziua de 2 noiembrie – la care se referă art. 2 al acestei legi – este ziua în care a început la Curechiu, lângă Brad, răscpala condusă de Horea Closşca şi Crişan în 1784.

Pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, se propune achiziţionarea cărţii Transilvania, vatra neamului românesc. Horea – jertfa românilor ardeleni pentru ţară, neam şi credinţă în 1784-1785 ediţia a II -a , autorul cărţii fiind prof. dr. loan I. Todea. Suma alocată pentru achiziţionarea acestei cărţi este de 1500 lei.

Cartea va fi oferită ca premiu la diferite manifestări cuItural-ştiinţifice dedicate marcării la 2 noiembrie 2021 a 237 de ani de la Revoluţia populara din 1784, condusă de nemuritorul Horea şi gratut şcolilor şi bibliotecii din localitate, precum şi unor domni sau doamne pasionate de istorie.

În lucrare se prezintă pe larg diverse aspecte privind desfăşurarea răscoalei şi revoluţiei din 1784 – 1785 conduse de Horea, Cloşca şi Crişan, menţionând mai întâi cauzele, desfăşurarea şi înfrângerea ei, apoi o serie de aspecte interesante despre Ţara Moţilor, oamenii ei, biografia conducătorilor mişcării revoluţionare, transformarea răscoalei în revoluţie, prinderea prin trădare a lui Horea, Cloşca şi Crişan, cruntul lor martiriu, reflectarea eroismului lor in lirica populară şi cultă de-a lungul anilor, faptul că şi azi numele lor este slăvit în Ţara Moţilor, în Zarand şi-n toată Transilvania, pentru ca apoi -după ce în capitolul al Xl-lca intitulat Azi prin Ţara Moţilor şi Zarandt precum şi la Ciucea şi Cizer, pe urmele lui Horea, Cloşca şi Crişan – se încheie cu prezentarea semnificaţiei mişcării precum şi a istoriografiei, bibliografiei şi anexele lucrării.

Citește mai mult

Curier Județean

„RomânIA tradițională”, proiect al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, pentru promovarea tradițiilor din Munții Apuseni

Publicat

în

„RomânIA tradițională”, proiect al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, pentru promovarea tradițiilor din Munții Apuseni

Pentru iubitorii culturii tradiționale, Consiliul Județean Alba, Primăria Orașului Abrud și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Biblioteca Orășenească Abrud, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, compartiment al Primăriei Muncipiului Alba Iulia și cu Asociația Transilvania Business Woman din Alba Iulia organizează în data de 23 septembrie 2021, la Abrud, începând cu ora 11:00, o serie de evenimente ce urmăresc să aducă în atenția publică bogata și frumoasa zestre tradițională, păstrată încă în arealul Munților Apuseni.

Activitatea din această lună se va desfășura în contextul Zilei Mondiale a Turismului și va valorifica potențialul cultural-turistic al zonei. Programul zilei va cuprinde demonstrații de cântat la tulnic, recomandări de carte de specialitate, reconstituirea unei șezători tradiționale, ateliere de tors și cusut și prezentarea filmului realizat în memoria Oliviei Tima, meșter popular din Sălciua, care a fost declarată în anul 2011 Tezaur Uman Viu.

Electrica Furnizare Discount

Filmul documentar, cu un text scris de Daniela Floroian și lecturat de Daniel Lungu, cuprinde aspecte din viața Oliviei Tima, tehnicile de realizare a produselor care au fost premiate la concursuri naționale și internaționale și descrierea unor obiceiuri și tradiții la care Olivia Tima a participat de-a lungul timpului.

La eveniment vor participa Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Cristian Albu, primarul orașului Abrud, Vasile Lombrea, primarul comunei Sălciua, Cosmin Pleșa, consilier cultural al orașului Abrud, Ana Cosma, coordonator al Centrului de Resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia și Simona Indreiu, contabil șef al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Activitatea face parte din proiectul 3.22 RomânIA tradițională, care este parte componentă a Programului Managerial 2021-2024, al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Acțiune a IPJ Alba pentru informării cetățenilor cu privire la noile reguli COVID-19 pentru restaurante și localuri

Publicat

în

FOTO| Acțiune a IPJ Alba pentru informării cetățenilor cu privire la noile reguli COVID-19 pentru restaurante și localuri

O acțiune cu caracter preventiv a fost organizată de către polițiștii din Alba, în contextul noilor modificări legislative privind prevenirea infectării cu COVID-19.

Azi, în intervalul orar 14.00 – 16.00, polițiștii din Alba Iulia, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au acționat, pe raza municipiului Alba Iulia, în scopul informării cetățenilor și operatorilor economici cu privire la noile modificări legislative, în contextul prelungirii stării de alteră.

Electrica Furnizare Discount

Conform noilor reglementări, activitatea cu publicul a operatorilor economici, care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Polițiștii au fost prezenți și în zonele aglomerate ale municipiului și au oferit măști de protecție sanitară comercianților și persoanelor vârstnice, alături de recomandări pentru protejarea împotriva SARS CoV-2.

Activitățile de informare privind aplicarea noilor reguli precum și cele de verificare a modului de respectate a acestora, vor fi continuate, în scopul limitării infectării cu Covid-19.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare