Aspecte ale activității parlamentare, la sfârșitul primului an de mandat al senatorului Daniel Breaz (2017)

La sfârșitul primului an din mandatul parlamentar și la începutul celui de-al doilea, în mod firesc, se pune problema gradului în care am reușit să îmi îndeplinesc misiunea și să răspund imperativelor statutului pe care mi l-am asumat. Desigur, perioada de adaptare și de însușire a procedurilor presupuse de activitatea parlamentară s-a consumat sub regimul urgenței, întrucât programul asumat de PSD a presupus o mobilizare rapidă și cât mai eficientă pentru demararea numeroaselor proiecte promise românilor.

Încă de la începutul activității parlamentare, am fost desemnat să îndeplinesc câteva funcții la nivelul comisiilor de specialitate – acestea fiind cele mai importante nuclee în care se dezbat toate inițiativele legislative, amendamentele, proiectele legislative mari aferente unui domeniu sau altuia. Îndeplinesc, așadar, funcția de Secretar al Comisiei permanente pentru muncă, familie și protecție socială, sunt membru în Comisia permanentă pentru cultură și media, membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, fac parte grupul parlamentar de prietenie cu următoarele țări: Luxemburg, Cote d’Ivoire, Brazilia.

ELIT

Desigur, două am considerat că sunt principalele obiective pentru care am militat pe toată durata primului an de mandat: am sprijinit și continui să sprijin toate proiectele în folosul imediat al cetățenilor din județul Alba (transmise la nivelul biroului parlamentar și în numeroasele întâlniri cu cetățenii județului) și, de altă parte, am încercat să creionez, prin întâlniri ale reprezentanților unor ministere (la București și în Alba Iulia), un cadru propice pentru dialogul interinstituțional necesar pregătirii evenimentelor de importanță națională prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri.

În anul 2017, am avut un număr de 35 propuneri legislative inițiate individual sau în grup, din care 3 promulgate ca legi. Menționez câteva dintre acestea: Proiect de Lege privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.”- S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba; Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române; Propunere legislativă LEGE-CADRU privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; Propunere legislativă „LEGEA ACADEMIEI ROMÂNE„; Proiect de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară; Propunere legislativă privind aprobarea Programului de susţinere a producătorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii;  Propunere legislativă pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri; Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Important pentru mine a fost să susțin, ca senator de Alba, în calitate de inițiator, o propunere legislativă în beneficiul locuitorilor orașului Teiuș și al Consiliului Local Teiuș: Propunerea legislativă privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. – S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba; (b218/2017). În comisiile de specialitate și în plenul Senatului am susținut acest demers de reglementare juridică a unui teren intravilan de 74.496 mp, locuitorii din zonă neputând încheia, anterior, acte juridice de vânzare-cumpărare, întreținere, donație etc. și neputând solicita acte de proprietate asupra terenului, întrucât acesta se afla în domeniul public al statului. În expunerea de motive și în amplul dosar aferent, am precizat, detaliat, toate procedurile legislative precedente, precum și faptul că terenul nu mai este necesar desfășurării de activități specifice de transport feroviar și este clar delimitat în afara zonei de siguranță feroviară aferentă infrastructurii feroviare publice. Inițiativa mea a fost votată favorabil în Senat, punându-se, astfel, capăt  unei probleme pe care Consiliul Local Teiuș se străduiește să o rezolve încă din 2009, dar fără succes în anterioarele mandate parlamentare.

 Motivat de statutul meu de senator de Alba, în luna martie 2017 am avut inițiativa de a organiza, la Alba Iulia, întâlnirea Comisiei Centenar a Parlamentului României, în cadrul căreia au fost dezbătute numeroase aspecte privitoare la evenimentele prilejuite de Centenarul Marii Uniri. S-au aflat la Alba Iulia miniștri, secretari de stat, senatori și deputați, precum și reprezentanți ai instituțiilor și organismelor județene și locale, cu responsabilități în organizarea evenimentelor. Ședințele de lucru de la Alba Iulia și mesajul care a plecat de aici au avut, cred eu, efectul dorit și, cum știți, Guvernul a anunțat alocarea unor fonduri importante pentru proiectele dedicate acestui eveniment major.

De asemenea, am primit vizita, la Alba Iulia, a Senatorului Robert Cazanciuc, care a participat și la un eveniment educațional de amploare în orașul Câmpeni, dedicat învățământului din zona Munților Apuseni, dar și la o întâlnire de lucru cu organizația PSD din zonă.

Tot relaționat învățământului județean, în cadrul unui proiect de stimulare a elevilor în vederea continuării studiilor universitare în România, am  organizat o vizită de documentare, la Palatul Parlamentului, pentru un grup numeros de elevi din clasele a XII-a, de la liceele din Teiuș, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieș și Zlatna, aflați într-o excursie de studii la București.

Pe de altă parte, revenind la contextul mai larg al activității mele, statutul de senator a presupus o paletă largă de inițiative specifice: am susținut moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!” – adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din data de 21 iunie 2017, am adresat întrebări și interpelări în comisiile de specialitate (câteva dintre ele: interpelare adresată domnului Gheorghe Șimon – Ministrul Economiei, privind Legea Minelor, Taxa pe activitate de explorare și constituirea unei garanții financiare corespunzătoare pentru refacerea mediului; interpelare adresată domnului Mihai Tudose – Prim-Ministru, privind Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale; interpelare adresată doamnei Grațiela Leocardia Gavrilescu – Viceprim-Ministru și domnului Iulian Offenberg – Președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale privind Proiectele finanțate în anul 2017 pentru refacerea mediului afectat de activitățile miniere și modul de constituire a garanței financiare.

Ca reprezentant al Senatului României, am fost desemnat să reprezint țara la câteva evenimente majore în plan internațional. În luna ianuarie 2017, am participat, în Malta, ca delegat al Senatului României, la „Săptămâna Parlamentară Europeană”, alături de reprezentanți ai tuturor parlamentelor țărilor Uniunii Europene, prilej cu care s-au abordat aspecte importante vizând toate palierele vieții economice, politice și socio-culturale actuale.

În perioada 26-28 octombrie 2017, am făcut parte din delegația Parlamentului României care a participat, la Paris, la lucrările dedicate Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială. Cu acest prilej, am fost mandatat să prezint punctele de vedere și obiectivele formulate în cadrul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din cadrul Parlamentului României, inclusiv obiectivul general al României pentru anul 2020, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, și anume o rată de ocupare de 70% pentru persoanele cu vârste între 20 și 64 de ani.

Prin profesia pe care o am, sunt în permanent contact cu mediul de afaceri, cu instituții sociale, economice, diplomatice și culturale, așa încât consider că mi-am format, în decursul anilor, puncte de vedere clare cu privire la diverse probleme care necesită reconsiderări și soluționări. Mobilizarea mea în direcția îndeplinirii promisiunilor făcute cetățenilor județului Alba și nu numai va fi permanentă. Cred că numai cei care vin interiorul unor sisteme pe care le-au experimentat și le-au analizat temeinic, pornind de jos, pot aduce schimbări de mentalitate, de structură și funcționale, construind cu pornire de la ceea ce există deja și încercând să nu mai distrugă, prin disensiuni și orgolii, ceea ce se face trainic în această țară.

Daniel Breaz,

Senator PSD

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Emil Boc laudă ”MUNCA la STAT”: „Numai la privat e mai ușor. Deși toată lumea zice: viața la stat, viața la stat”

Emil Boc laudă ”MUNCA la STAT”: „Numai la privat e mai ușor. Deși toată lumea zice: viața la stat, viața… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

alin b. 17 februarie 2018 at 14:19

Vax albina crema puca.. un pui de comunist cocotat pe functie

locuitor al judetului Albai 17 februarie 2018 at 15:19

Pornind de la afirmatia potrivit careia sunteti in contact direct si permanent cu mediul de afaceri din judet constat ca in aceasta directie,in care afirmati ca va pricepeti nu ati avut nici o idee macar.Va amintesc faptul ca in jud. Alba afacerile sunt afectate de lipsa infrastructurii rutiere si in acest sens ca parlamentar al partidului de guvernamant nu vad de ce nu ar trebui sa fiti preocupat si sa aplicati politica acestuia in finalizarea constructiei autostrazii A10 – Sebes – Turda pana la sfarsitul anului 2018 si nu la Sfantul Asteapta,in constructia si modernizarea cailor de comunicatie cu statiunile turistice de iarna si de vara din judetul Alba,lucrari care in prima faxa creeaza locuri de munca,iar mai apoi venituri populatiei care actualmente traieste din furtul si comercializarea de lemn in Apuseni,de promovarea si dezvoltarea invatamantului dual profesional – parca sunteti dadru didactic -ceva sefulet prin invatamantul superior
In alta ordine de idei nu prea v-am vazut prin judet – ca vad ca prin Europa umblati – prin zonele unde se continua demolarea si vanzarea la fier vechi a ceea ce a mai ramas din fosta industrie sau sa aveti o interpelare privind privatizarile cu cantec facute prin judet si care,avand in vedere faptul ca unele din ele nu au fost achitate nici pana acum ar trebui preluate de la „investitorii strategici”si alocate teritorial pentru constituirea unor platforme dotate cu utilitatile care au mai ramas inainte de a fi distruse de marii afaceristi.
Esenta este ca ar trebui sa va cunoasteti votantii si zonele unde ati fost votat fiindca altfel se duce „baba cu colacii”,iar pensia suplimentara pentru un singur mandat e cam subtire,
SI PENTRU CA SUNTETI PSD-isti AMANDOI POATE IL LUATI SI PE SCRIITORUL DARZU.

Mihai 17 februarie 2018 at 16:16

Stimate Domnule Alin, Dl Breaz chiar sa implicat în aceste demersuri, fata de alți parlamentari PSD. Verificați ce a declarat și o sa vedeți. Cat a fost lăsat sa se implice, s-a nu fie el mai implicat ca alții. Sau altu.

corectoru' 17 februarie 2018 at 18:09

Stimate domnule Mihai,

Dl Breaz chiar s-a implicat
nu fie el mai implicat.

Indiferent că lăudaţi sau criticaţi, faceţi-o corect gramatical.

alin b. 17 februarie 2018 at 19:00

E destul sa ne uitam la celebra la ea in batatura UAB, pastorita ,cica, de breaz, si stim unde nu ne dam copii… e drept ca si materialul uman e cum e.. cei mai buni merg la Cluj sau Bucuresti…asta e cand deschizi o universitate in fiecare comuna mai rasarita… de unde profi de calitate??!

regret 17 februarie 2018 at 19:04

Ne-ai dezamagit, stimabile! Fâssss! Si atat! Regret ca mi-am pierdut timpul sa te votez. Mareeee dezamagire pentru mine, dar poate pt dumneata nu…si asta pentru ca tii bine linia partidului: 0 investitii, doar cheltuieli si inflatie cat UAB! Mai bine ramaneai cu postul de rector! Erai respectat!

alina 18 februarie 2018 at 0:33

@Mihai alias Bunea Ioan Iulian ,pe langa faptul ca nu stiti sa scrieti, ne-ati adus la cunostinta stima si respectul dumneavoastra pentru „altul„.

Fibonacci 18 februarie 2018 at 14:15

E la fel de valoros si in invatamant ca si in politica! Daca ar avea un pic de bun simt s-ar retrage.

Obrejanu 19 februarie 2018 at 20:14

Mai bine ar mai studia la geometrie. Sa nu confunde cercurile dubioase cu triunghiurile amoroase sau cu capetele patrate!

Comentariile sunt oprite