Rămâi conectat

Cultură Educație

Asigurarea obligatorie a locuinţelor are sau nu un termen limită stabilit de lege?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Până la 1 august, la nivel naţional au fost încheiate 780.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD), fondul locativ al ţării noastre fiind de 8,4 milioane de locuinţe. Din totalul poliţelor de asigurare, 500.000 au fost încheiate pentru locuinţele din mediul urban. În judeţul nostru au fost înregistrate, până la 1 august, 5.342 poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, în Bistriţa Năsăud – 3.152 poliţe, în Sălaj – 4.138, în timp ce la polul opus se află Bucureşti – cu 151.408 poliţe şi judeţele Prahova – cu 33.840, Galaţi – cu 31.235, Braşov şi Bacău – cu aproape 24.000 şi Arad – cu 20.190.
lPrime de asigurare, în funcţie de tipul locuinţei
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor prevede ca suma asigurată obligatoriu, adică suma ce poate fi acordată, este echivalentul în lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip A (construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi a 10.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Prima obligatorie (suma pe care o plăteşte proprietarul unei locuinţe, ca asigurat, ori împuternicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, în scopul contractării unei asigurări de locuinţe) reprezintă echivalentul în lei a 20 euro pentru locuinţele de tip A şi, respectiv, a 10 euro pentru locuinţele de tip B. Poliţa de asigurare va fi valabilă pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora zero a zilei următoare celei în care s-a plătit prima obligatorie.
lRiscuri acoperite
Riscurile de bază care sunt preluate pentru locuinţa asigurată, inclusiv pentru elementele de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile construcţiei sunt: cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile.
lRiscuri excluse
O serie de daune sunt excluse de la plata despăgubirilor. Dintre acestea amintim: formarea de crăpături în terenul de fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, din cauza variaţiei de volum a terenului, ca urmare a contracţiei/dilatării produse de îngheţ/dezgheţ sau inundaţii produse în timpul formării unor lacuri de acumulare, sau în timpul schimbării artificial a cursurilor de apă. De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despăgubiri pentru daunele provocate la locuinţe construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului ori pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuinţei după reparaţii.
l Termen limită
Asigurarea obligatorie a locuinţei a fost îndelung contestată, spunându-se că există puţine şanse ca cele 3 riscuri pe care le acoperă poliţele PAD să se producă. Mai mult, normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial la o distanţă de 2 ani şi jumătate faţă de lege. Cel mai mare semn de întrebare îl ridică însă data până la care se mai pot încheia aceste poliţe, fără ca proprietarii să rişte amenzi. La începutul anului, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat că data până la care se pot încheia poliţele PAD este 15 iulie 2011. În ultima perioadă, data limită vehiculată a fost 5 august 2011. Totuşi, o comunicare oficială nu a venit nici din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, nici de la asiguratorii autorizaţi sau MAI.
lCe spune legea?
Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu prevede un termen limită.  Se precizează că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de către MAI şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise pentru aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Normele de aplicare a legi au fost adoptate şi publicate în Monitorul Oficial abia la 6 mai 2011. Din păcate, aşa cum se întâmplă la noi, o lege e modificată printr-o altă lege sau o hotărâre de guvern, aşa încât cetăţeanul nu mai ştie clar ce spune legea. Aşa s-a întâmplat şi în cazul asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, astfel încât unii specialişti susţin că termenul limită a fost 5 august 2011, alţii că e 5 august 2012. Dar cei care ar trebui să spună clar cetăţenilor care e termenul limită tac! Ceea ce s-a prevăzut foarte clar în lege este cine aplică amenzile: primăriile, însă trebuie spus că specialiştii susţin că nu există nici o modalitate concretă prin care proprietarii să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei, aşa cum spune Legea 260/2008. Primăriile sunt cele care trebuie să trimită asiguratorilor autorizaţi lista tuturor celor care deţin locuinţe, asiguratori care apoi vor transmite lunar primăriilor lista celor care nu au încheiat asigurări obligatorii pentru locuinţe. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei !(P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei ! Programul educațional inițiat de Holcim România va începe în septembrie 2025 și are o durată de școlarizare de 2 ani. Toate costurile de școlarizare sunt suportate integral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea