Rămâi conectat

Cultură Educație

Asigurarea obligatorie a locuinţelor are sau nu un termen limită stabilit de lege?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Până la 1 august, la nivel naţional au fost încheiate 780.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD), fondul locativ al ţării noastre fiind de 8,4 milioane de locuinţe. Din totalul poliţelor de asigurare, 500.000 au fost încheiate pentru locuinţele din mediul urban. În judeţul nostru au fost înregistrate, până la 1 august, 5.342 poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, în Bistriţa Năsăud – 3.152 poliţe, în Sălaj – 4.138, în timp ce la polul opus se află Bucureşti – cu 151.408 poliţe şi judeţele Prahova – cu 33.840, Galaţi – cu 31.235, Braşov şi Bacău – cu aproape 24.000 şi Arad – cu 20.190.
lPrime de asigurare, în funcţie de tipul locuinţei
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor prevede ca suma asigurată obligatoriu, adică suma ce poate fi acordată, este echivalentul în lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip A (construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi a 10.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Prima obligatorie (suma pe care o plăteşte proprietarul unei locuinţe, ca asigurat, ori împuternicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, în scopul contractării unei asigurări de locuinţe) reprezintă echivalentul în lei a 20 euro pentru locuinţele de tip A şi, respectiv, a 10 euro pentru locuinţele de tip B. Poliţa de asigurare va fi valabilă pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora zero a zilei următoare celei în care s-a plătit prima obligatorie.
lRiscuri acoperite
Riscurile de bază care sunt preluate pentru locuinţa asigurată, inclusiv pentru elementele de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile construcţiei sunt: cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile.
lRiscuri excluse
O serie de daune sunt excluse de la plata despăgubirilor. Dintre acestea amintim: formarea de crăpături în terenul de fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, din cauza variaţiei de volum a terenului, ca urmare a contracţiei/dilatării produse de îngheţ/dezgheţ sau inundaţii produse în timpul formării unor lacuri de acumulare, sau în timpul schimbării artificial a cursurilor de apă. De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despăgubiri pentru daunele provocate la locuinţe construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului ori pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuinţei după reparaţii.
l Termen limită
Asigurarea obligatorie a locuinţei a fost îndelung contestată, spunându-se că există puţine şanse ca cele 3 riscuri pe care le acoperă poliţele PAD să se producă. Mai mult, normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial la o distanţă de 2 ani şi jumătate faţă de lege. Cel mai mare semn de întrebare îl ridică însă data până la care se mai pot încheia aceste poliţe, fără ca proprietarii să rişte amenzi. La începutul anului, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat că data până la care se pot încheia poliţele PAD este 15 iulie 2011. În ultima perioadă, data limită vehiculată a fost 5 august 2011. Totuşi, o comunicare oficială nu a venit nici din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, nici de la asiguratorii autorizaţi sau MAI.
lCe spune legea?
Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu prevede un termen limită.  Se precizează că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de către MAI şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise pentru aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Normele de aplicare a legi au fost adoptate şi publicate în Monitorul Oficial abia la 6 mai 2011. Din păcate, aşa cum se întâmplă la noi, o lege e modificată printr-o altă lege sau o hotărâre de guvern, aşa încât cetăţeanul nu mai ştie clar ce spune legea. Aşa s-a întâmplat şi în cazul asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, astfel încât unii specialişti susţin că termenul limită a fost 5 august 2011, alţii că e 5 august 2012. Dar cei care ar trebui să spună clar cetăţenilor care e termenul limită tac! Ceea ce s-a prevăzut foarte clar în lege este cine aplică amenzile: primăriile, însă trebuie spus că specialiştii susţin că nu există nici o modalitate concretă prin care proprietarii să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei, aşa cum spune Legea 260/2008. Primăriile sunt cele care trebuie să trimită asiguratorilor autorizaţi lista tuturor celor care deţin locuinţe, asiguratori care apoi vor transmite lunar primăriilor lista celor care nu au încheiat asigurări obligatorii pentru locuinţe. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea