Rămâi conectat

Actualitate

Asigurarea obligatorie a locuinței 2024: Proprietarii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Asigurarea obligatorie a locuinței 2024: Proprietarii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare. Care este motivul

În contextul creșterii frecvenței catastrofelor naturale la nivel global, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) întâmpină dificultăți financiare semnificative, ceea ce ar putea conduce la majorarea prețului asigurării obligatorii împotriva dezastrelor (PAD) începând de anul viitor. Datele analizate de Profit.ro, împreună cu raportul de solvabilitate al PAID pentru anul 2023, sugerează că prima de asigurare actuală ar putea fi insuficientă pentru a acoperi pierderile.

Raportul PAID confirmă tendința negativă și anticipează un 2024 cu pierderi semnificative, potrivit economica.net. În contextul modificărilor legislative care permit ajustarea primelor de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea decide majorarea prețului asigurării obligatorii în cursul anului viitor. Acționarii PAID, care includ companii de asigurare precum Groupama, Allianz Țiriac și Generali, ar putea solicita această creștere pentru a compensa pierderile prognozate.

Citește și: Noi restricții pentru minorii care vor tatuaje sau piercinguri: Ce interdicții se aplică saloanelor de înfrumusețare și tatuaj. Ordinul dat de Ministrul Sănătății

În prezent, polița PAD costă 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, oferind acoperiri de 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. Dacă acționarii PAID decid să nu acopere pierderile anticipate din resurse proprii, este foarte probabil ca ASF să aprobe o majorare a prețurilor polițelor.

Seria de cutremure din Gorj a avut un impact devastator asupra rezultatelor financiare ale PAID, transformând un rezultat tehnic pozitiv într-o pierdere semnificativă. Rata combinată a daunei, care în 2022 era sub 83%, a crescut la peste 109% în 2023. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare 100 de lei încasați, PAID a cheltuit 109 lei, înregistrând astfel o pierdere de 9 lei pentru fiecare 100 de lei încasați. Pierderile operaționale s-au apropiat de 17 milioane de lei în 2023, în contrast cu un profit net de 2,4 milioane de lei, de 17 ori mai mic decât în 2022.

Modificările legislative de la sfârșitul anului trecut permit ASF să ajusteze prețul asigurării obligatorii, eliminând fixarea prin lege. Acționarii PAID, care includ 12 societăți de asigurare dintre care doar șapte mai sunt active, se confruntă cu provocări majore. Restul acționarilor sunt în faliment, incapabili să contribuie la o eventuală majorare de capital necesară pentru acoperirea pierderilor.

Citește și: Pachete alimentare 2024: Lista produselor pe care le vor primi persoanele vulnerabile a fost modificată

Printre acționarii activi, Groupama este liderul pieței asigurărilor și principalul pilon al PAID. Alături de Groupama, acționarii includ Allianz Țiriac, Generali, Signal Iduna, ABC Asigurări, Uniqa și Grawe. Situația financiară a PAID și evoluțiile legislative vor fi determinante pentru deciziile pe care acești acționari le vor lua în perioada următoare.

În concluzie, este foarte posibil ca asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor să se scumpească în 2024, în funcție de deciziile acționarilor PAID și de reglementările ASF.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Aproape jumătate dintre joburile scoase în piață aparțin angajatorilor mici și foarte mici

Unirea Ziarul

Publicat

în

Aproape jumătate dintre joburile scoase în piață aparțin angajatorilor mici și foarte mici Aproape 7.500 de companii mici şi foarte mici, cu cel mult 50 de angajaţi, au scos în piaţă mai mult de 50.000 de joburi de la începutul anului şi până acum, potrivit unei platforme de recrutare. Raportat la cele 120.000 de joburi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea