ASF a organizat a doua sesiune a dezbaterilor publice privind asigurările auto. Ce aspecte s-au dorit a fi clarificate

Autoritatea de Supraveghere Financiară a organizat marți cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Normă privind asigurările auto din România, pentru aplicarea noului cadru al pieţei asigurărilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Noua lege, intrată în vigoare în data de 12 iulie 2017, aduce o serie de soluţii pentru reaşezarea pieţei asigurărilor pe coordonate viabile, în vederea eliminării dezechilibrelor manifestate în trecut, care au fost de altfel şi sancţionate de Legea Concurenţei. Legea 132/2017 introduce o serie de abordări moderne, fiind structurată în jurul nevoilor consumatorului. Printre cele mai importante repere pe care acest act normativ le stabileşte se numără tariful de referinţă, o instituţie cu noi roluri şi responsabilităţi – BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat şi decontarea directă.

ELIT

Importanţa stabilirii unor noi reguli de funcţionare a pieţei RCA este dată de caracterul obligatoriu al asigurării de răspundere civilă auto, care induce o responsabilitate strictă şi nenegociabilă în relaţia cu consumatorul pentru toţi cei care au un rol determinant în acest sistem – asigurători, brokeri sau service-uri auto.

În sprijinul acestei abordări, Norma privind asigurările auto din România detaliază mecanismele necesare pentru ca principiile prevăzute de legea RCA să îşi poată dovedi utilitatea.

Mihail David - 2020

În această formă, proiectul reflectă rezultatul unui efort comun al tuturor părţilor interesate din piaţa asigurărilor RCA – asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii alături de care ASF, pe parcursul celor două sesiuni de dezbateri publice, a urmărit cu precădere clarificarea unor aspecte cum ar fi:

– reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;

– formatul poliței de asigurare;

– reglementarea condițiilor și criteriilor de autorizare și practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;

– criteriile de risc şi instrumentele utilizate în calculul tarifului de primă;

– asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat;

– modalitatea de avizare și înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;

– reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor;

– modalitatea de decontare directă;

– reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;

– facilități și penalități aplicabile asiguraților.

Înainte de publicarea în Monitorul Oficial al României,  Proiectul de Normă privind asigurările auto din România va fi înaintat Consiliului ASF.

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

 

Leonardo Badea, președinte ASF Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...