Rămâi conectat

Politică Administrație

Artizanii Inițiativei Civice “Cornel Comșa – Radu Vieru” vorbesc despre proiectul lor comun

Publicat

în

În urmă cu puţin timp, aţi pus la Alba Iulia bazele unei iniţiative civice. Ce v-a determinat să vă implicaţi într-un astfel de proiect?

Cornel George Comșa– Încă de la terminarea facultăţii am fost tentat de „construcţii” sociale, am încercat să înţeleg poporul român şi am crezut cu încăpăţânare că îşi poate depăşi condiţia. Poporul român nu este un popor de constructori, e vizibil cu ochiul liber că ne place mai mult să improvizăm sau să distrugem, prin acţiunile sau ideile noastre. Cu toate acestea, continuu să cred că nu suntem pierduţi în deconstrucţie, că în oamenii generaţiei mele putem identifica energiile necesare acestei ţări să se ridice, să ne depăşim condiţia istorică şi tradiţională,  şi să putem face lucruri bune pentru Alba Iulia şi judeţul nostru.
Radu Vieru – Am încercat recent să realizez ceva pe plan politic, respectându-mi valorile şi principiile, însă mediul în care mă exprimam era atât de compromis, încât bunele mele intenţii nu au găsit vreun ecou, iar rezultatul a fost previzibil, nesatisfăcător. Nu am dorit să fac compromisuri, nu am urmărit un profit personal cu orice preţ, dar am ţinut mult la loialitate şi consecvenţă. Politica te vinde şi te cumpără, trebuie să fii pregătit pentru aşa ceva, deci instrumentele cu care am intrat eu în spaţiul politic erau neadecvate. Am credinţa că această iniţiativă civică îmi lasă posibilitatea să lupt cu “mâinile curate “ pentru idealurile în care cred.

Care sunt, în opinia dumneavoastră ,punctele forte ale unui astfel de proiect?

RV – Libertatea de gândire şi acţiune, separată de o disciplină de partid. Putem visa, spera şi construi liber planuri concrete pentru viitorul nostru, alături de profesionişti, oameni serioşi alături de care aş dori să schimb întâi mentalitatea oamenilor şi apoi şi lumea care ne înconjoară.
CGC – Oamenii pe care îi selectăm şi îi motivam să intre în proiect, ei sunt valoarea. Îi căutăm pe cei mai buni în domeniile lor, fără a ne rezuma la profesiile elitelor, ci încercând să stimulăm şi tineri de o condiţie socială mai precară să evolueze şi să se exprime social. Vârsta – între 30 şi 50 de ani, este un alt atu, pentru că cei care intră în proiect sunt deja motivaţi să crească, să performeze.

Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi înregimantati politic. Care e în prezent „statusul” din acest punct de vedere?

CGC – Eu m-am pregătit pentru politică în timpul facultăţii şi nu am intrat în vreun partid mare, tocmai pentru că eram convins că politica se poate face şi altfel. Acum 12 ani puneam bazele Partidului Noua Democraţie, sperând cu naivitate că vom putea muta munţii cu partiduleţul nostru. Astăzi sunt membru PP-DD, deputat trimis în Parlament de aproape 20.000 de voturi în judeţul nostru. Nu sunt însă „înregimentat” în sensul în care spuneţi dumneavoastră, dimpotrivă, sunt un om liber să spun şi să fac ce cred, indiferent care este platforma politică ori civică de pe care o fac.
RV – Înainte de toate suntem oameni liberi, la fel de obosiţi ca tot restul românilor de înverşunarea şi ura din politica românească. Dincolo de partide căutam să găsim planuri comune de acţiune, şi chiar să schimbăm modul de a face politică. Găsim de cuviinţă că e mai productiv să avem o colaborare bazată pe respect reciproc decât o luptă stupidă pentru interese minore.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum v-aţi caracteriza, în câteva cuvinte, unul pe celălalt?

RV – Cornel este un politician de carieră, talentat şi ambiţios de la care deja am învăţat foarte mult şi consider că mai am foarte multe de învăţat în continuare.
CGC – Îl cunosc pe Radu din liceu, am fost colegi de generaţie, este un om care are cei şapte ani de acasă, are şi şcolile de după, are studii universitare la cel mai înalt nivel, o profesie pe care o practică cum scrie la carte, şi poate fi un model de urmat pentru tinerii oraşului şi judeţului nostru. Îl preţuiesc şi vreau să îşi împlinească dezideratele sociale după cum merită!

Cum apreciaţi la acest moment clasa politică locală din Alba?

CGC – încremenită în proiect, la fel ca şi oraşul din afara zidurilor cetăţii. O mână de oameni bogaţi, profitori, lipsiţi de generozitate şi viziune. Este ca o conservă de peste deschisă în 1990, şi din care îi mai îndopam pe săracii albaiulieni, fără să ne pese de viaţa lor. Asta trebuie să schimbăm noi, în bine.
RV – Lipsită de iniţiativă, erodata şi obosită. Speram ca cei mai tineri să vină puternic din urmă.

Luaţi în calcul ca iniţiativa civică iniţiată de dumneavoastră să aibă şi o finalitate electorală?

RV – Dorim să aducem o schimbare, sutem conştienţi că acest lucru nu se poate realiza până la urmă decât cu ajutorul oamenilor, adică într-o luptă electorală.
CGC – Este prematur să ne pronunţăm. O să recrutăm continuu oameni de calitate, iar dacă timpul acţiunii politice va veni vreodată, atunci o vom face. Nimic nu e mai puternic pe lume decât o idee căreia i-a venit timpul! Aceste cuvinte pot însemna o schimbare majoră în structurile de putere din Alba în 2014 şi 2016.

Care e „profilul” persoanei care ar putea să se alăture iniţiativei lansate de dumneavoastră?

CGC – Oameni puternici, care să nu aibă frică să îşi exprime ideile, profesionişti în ceea ce fac, independenţi în gândire şi activităţile lor. Căutam lideri, oameni mândri, oameni liberi, nu sclavi!
RV – Aşteptăm tineri curajoşi, buni profesionişti în activitatea pe care o desfăşoară, cu iniţiativă şi dornici de a pune o piatră de temelie unei lumi mai bune.

Consideraţi că o astfel de iniţiativă are succes în condiţiile în care partidele politice par să fi fost după Revoluţie principalele vehicule electorale?

RV – Se pare că este singură şi ultima noastră şansă de a reda încrederea oamenilor şi speranţa de viitor.
CGC – Civismul în România e mort, politicul l-a înglodat şi l-a răpus. Este însă acum singura soluţie, pentru ca oamenii scârbiţi de politică să se poată exprima.

Care este lucrul pe care îl detestaţi cel mai mult la clasa politică din România?

CGC – Dezinteresul total faţă de cetăţean, imediat după ziua votului
RV – Lipsa de patriotism.

Care este cuvântul care credeţi că vă defineşte cel mai bine?

RV – Ambiţie.
CGC – Viziune, imaginaţie.

Ca şi oameni care aţi pus bazele acestei iniţiative civice, ce mesaj aţi avea pentru oamenii din Alba?

CGC – Alba merită să fie la nivelul Sibiului, Brașovului sau Clujului. Suntem aici pentru a face acest lucru posibil! Dacă credeţi la fel, atunci nimic nu este pierdut!
RV – Aveţi încredere, veniţi alături de noi, putem reuşi împreună!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare