Artizanii Inițiativei Civice “Cornel Comșa – Radu Vieru” vorbesc despre proiectul lor comun

În urmă cu puţin timp, aţi pus la Alba Iulia bazele unei iniţiative civice. Ce v-a determinat să vă implicaţi într-un astfel de proiect?

Cornel George Comșa– Încă de la terminarea facultăţii am fost tentat de „construcţii” sociale, am încercat să înţeleg poporul român şi am crezut cu încăpăţânare că îşi poate depăşi condiţia. Poporul român nu este un popor de constructori, e vizibil cu ochiul liber că ne place mai mult să improvizăm sau să distrugem, prin acţiunile sau ideile noastre. Cu toate acestea, continuu să cred că nu suntem pierduţi în deconstrucţie, că în oamenii generaţiei mele putem identifica energiile necesare acestei ţări să se ridice, să ne depăşim condiţia istorică şi tradiţională,  şi să putem face lucruri bune pentru Alba Iulia şi judeţul nostru.
Radu Vieru – Am încercat recent să realizez ceva pe plan politic, respectându-mi valorile şi principiile, însă mediul în care mă exprimam era atât de compromis, încât bunele mele intenţii nu au găsit vreun ecou, iar rezultatul a fost previzibil, nesatisfăcător. Nu am dorit să fac compromisuri, nu am urmărit un profit personal cu orice preţ, dar am ţinut mult la loialitate şi consecvenţă. Politica te vinde şi te cumpără, trebuie să fii pregătit pentru aşa ceva, deci instrumentele cu care am intrat eu în spaţiul politic erau neadecvate. Am credinţa că această iniţiativă civică îmi lasă posibilitatea să lupt cu “mâinile curate “ pentru idealurile în care cred.

Care sunt, în opinia dumneavoastră ,punctele forte ale unui astfel de proiect?

RV – Libertatea de gândire şi acţiune, separată de o disciplină de partid. Putem visa, spera şi construi liber planuri concrete pentru viitorul nostru, alături de profesionişti, oameni serioşi alături de care aş dori să schimb întâi mentalitatea oamenilor şi apoi şi lumea care ne înconjoară.
CGC – Oamenii pe care îi selectăm şi îi motivam să intre în proiect, ei sunt valoarea. Îi căutăm pe cei mai buni în domeniile lor, fără a ne rezuma la profesiile elitelor, ci încercând să stimulăm şi tineri de o condiţie socială mai precară să evolueze şi să se exprime social. Vârsta – între 30 şi 50 de ani, este un alt atu, pentru că cei care intră în proiect sunt deja motivaţi să crească, să performeze.

ELIT

Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi înregimantati politic. Care e în prezent „statusul” din acest punct de vedere?

CGC – Eu m-am pregătit pentru politică în timpul facultăţii şi nu am intrat în vreun partid mare, tocmai pentru că eram convins că politica se poate face şi altfel. Acum 12 ani puneam bazele Partidului Noua Democraţie, sperând cu naivitate că vom putea muta munţii cu partiduleţul nostru. Astăzi sunt membru PP-DD, deputat trimis în Parlament de aproape 20.000 de voturi în judeţul nostru. Nu sunt însă „înregimentat” în sensul în care spuneţi dumneavoastră, dimpotrivă, sunt un om liber să spun şi să fac ce cred, indiferent care este platforma politică ori civică de pe care o fac.
RV – Înainte de toate suntem oameni liberi, la fel de obosiţi ca tot restul românilor de înverşunarea şi ura din politica românească. Dincolo de partide căutam să găsim planuri comune de acţiune, şi chiar să schimbăm modul de a face politică. Găsim de cuviinţă că e mai productiv să avem o colaborare bazată pe respect reciproc decât o luptă stupidă pentru interese minore.

Cum v-aţi caracteriza, în câteva cuvinte, unul pe celălalt?

RV – Cornel este un politician de carieră, talentat şi ambiţios de la care deja am învăţat foarte mult şi consider că mai am foarte multe de învăţat în continuare.
CGC – Îl cunosc pe Radu din liceu, am fost colegi de generaţie, este un om care are cei şapte ani de acasă, are şi şcolile de după, are studii universitare la cel mai înalt nivel, o profesie pe care o practică cum scrie la carte, şi poate fi un model de urmat pentru tinerii oraşului şi judeţului nostru. Îl preţuiesc şi vreau să îşi împlinească dezideratele sociale după cum merită!

Cum apreciaţi la acest moment clasa politică locală din Alba?

CGC – încremenită în proiect, la fel ca şi oraşul din afara zidurilor cetăţii. O mână de oameni bogaţi, profitori, lipsiţi de generozitate şi viziune. Este ca o conservă de peste deschisă în 1990, şi din care îi mai îndopam pe săracii albaiulieni, fără să ne pese de viaţa lor. Asta trebuie să schimbăm noi, în bine.
RV – Lipsită de iniţiativă, erodata şi obosită. Speram ca cei mai tineri să vină puternic din urmă.

ADEZIUNE PLUS

Luaţi în calcul ca iniţiativa civică iniţiată de dumneavoastră să aibă şi o finalitate electorală?

RV – Dorim să aducem o schimbare, sutem conştienţi că acest lucru nu se poate realiza până la urmă decât cu ajutorul oamenilor, adică într-o luptă electorală.
CGC – Este prematur să ne pronunţăm. O să recrutăm continuu oameni de calitate, iar dacă timpul acţiunii politice va veni vreodată, atunci o vom face. Nimic nu e mai puternic pe lume decât o idee căreia i-a venit timpul! Aceste cuvinte pot însemna o schimbare majoră în structurile de putere din Alba în 2014 şi 2016.

Care e „profilul” persoanei care ar putea să se alăture iniţiativei lansate de dumneavoastră?

CGC – Oameni puternici, care să nu aibă frică să îşi exprime ideile, profesionişti în ceea ce fac, independenţi în gândire şi activităţile lor. Căutam lideri, oameni mândri, oameni liberi, nu sclavi!
RV – Aşteptăm tineri curajoşi, buni profesionişti în activitatea pe care o desfăşoară, cu iniţiativă şi dornici de a pune o piatră de temelie unei lumi mai bune.

Consideraţi că o astfel de iniţiativă are succes în condiţiile în care partidele politice par să fi fost după Revoluţie principalele vehicule electorale?

RV – Se pare că este singură şi ultima noastră şansă de a reda încrederea oamenilor şi speranţa de viitor.
CGC – Civismul în România e mort, politicul l-a înglodat şi l-a răpus. Este însă acum singura soluţie, pentru ca oamenii scârbiţi de politică să se poată exprima.

Care este lucrul pe care îl detestaţi cel mai mult la clasa politică din România?

CGC – Dezinteresul total faţă de cetăţean, imediat după ziua votului
RV – Lipsa de patriotism.

Care este cuvântul care credeţi că vă defineşte cel mai bine?

RV – Ambiţie.
CGC – Viziune, imaginaţie.

Ca şi oameni care aţi pus bazele acestei iniţiative civice, ce mesaj aţi avea pentru oamenii din Alba?

CGC – Alba merită să fie la nivelul Sibiului, Brașovului sau Clujului. Suntem aici pentru a face acest lucru posibil! Dacă credeţi la fel, atunci nimic nu este pierdut!
RV – Aveţi încredere, veniţi alături de noi, putem reuşi împreună!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Călin Matieș: De ce au votat parlamentarii PNL și USR-PLUS împotriva spitalelor din România? De la UDMR oricum nu aveam așteptări…

Pot înțelege prostia umană, dar cu anumite limite! Iar limita este atunci când pui în pericol, cu bună știință, siguranța… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

ALBAIULIAN 22 iunie 2013 at 10:28

Cred ca pe Comsa Cornel il inspira cel mai tare mentorul sau dl. plotoner pp-dd-zero-tv Marincas Ion.

ovidiu 24 iunie 2013 at 10:44

Merita increderea, sunt doi baieti tineri si nepatati in comparatie cu ceilalti politicieni ordinari si corupti.
Alba o sa va sustina din ce in ce mai mult ! Succes !

Toto 22 iunie 2013 at 10:38

Oare Comsa mai tine minte ca este reprezentantul in parlament a unei alte circumscriptii electorale. In zona Aiud-Ocna Mures nu face nimic. Plimba copii prin parlament in rest… nici macar povesti. Il tot vedem prin Alba cum se agita dar pentru noi care l-am votat nu se agita deloc.

contribuabilu` 22 iunie 2013 at 15:01

„Combat” bine, da numa` pt cei ce nu-i cunosc !

Ham-,ham dispare la viitoarele alegeri 22 iunie 2013 at 19:58

In afara de Comsa Cornel ceilalti care au mai ramas in pp dd nu fac fata cerintelor si e bine ca se aliaza cu Radu Vieru care de asemenea le are cu politica.PP DD nici nu mai are sediu in Alba Iulia si nici in orase precum Sebes ….si sigur vor pati ca PNTCD !

ALBAIULIAN 23 iunie 2013 at 8:00

pp-dd in momentul de fata nu are nici un fel de activitate la nivelul judetului Alba , iar ce-i citiva „membrii eminenti” care sunt consilieri iau banii de pomana si nu fac nimic , au mintit poporul cu televizorul si populatia ROmaniei ca fac si dreg , a venit vremea ca sa-i taxam dragi Romani!!!

ALBAIULIAN 23 iunie 2013 at 8:03

De ce Cornel Comsa vorbeste despre un anume proiect cu Radu Vieru si nu vorbeste cu colegul lui de partid plotoner Marincas Ion , care se poate supara pe el .

Cel care pieptana cateii....nema initiative 23 iunie 2013 at 13:20

Era unul ce pieptana cateii si a ajuns mare la judet.Sa vedem o initiativa de-a sa,macar una….

Observatorul de serviciu. 24 iunie 2013 at 8:01

Cel care pieptana cateii … este plotoner de militie B(g)ibolar Mugur Horatiu , la pregatirea lui de conductor canin nu „poate” venii cu nici o initiativa in consiliu judetean , doar daca e vorba despre vre-un … braconaj la care se pricepe.

badea 24 iunie 2013 at 18:01

….un fel de…apa de ploaie!unul de la un partid……mort,(pntcd)iar altul de la un partid de pacalici!

Comentariile sunt oprite