Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Aproape 3.500 de mistreţi vor fi uciși în Alba, în următoarele 3 luni, pentru combaterea pestei porcine. Masacru la nivel național – trebuie să dispară peste 81.000 de exemplare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Extinderea pestei porcine face ca autorităţile să ia măsuri pentru reducerea populaţiei de mistreţi, animal sălbatic care contribuie la extinderea virsului. În judeţul Alba, până la 1 decembrie 2018, trebuie vânaţi 3.470 de mistreţi iar la nivel naţional trebuie ucişi peste 81.000.

Vânătorii de pe raza teritoriului naţional sunt obligaţi în baza unui ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor să vâneze încă 28.013 mistreţi în termen de 90 de zile, suplimentar celor 53.134 de porci sălbatici prevăzuţi iniţial. Pe cele 51 de fonduri de vânătoare din judeţul Alba, ar trebui împuşcaţi 1.538 de mistreţi în plus faţă de cei 1.932 de porci sălbatici alocaţi prin cota de vânătoare iniţială.

Vânarea animalelor trebuie realizată până la 1 decembrie, nu în perioada 15 mai 2018-14 mai 2019, cum era stabilit iniţial. În teorie, este vorba despre o măsură de combatere a pestei porcine africane care a lovit România. Vânătorii spun însă că măsura luată de guvern este imposibil de pus în practică, fiind vorba mai degrabă de un exerciţiu de imagine menit să arate că autorităţile nu stau cu mâinile în sân.

Vânarea altor aproximativ 50.000 de mistreţi (la nivel naţional) a fost stabilită în luna mai a acestui an. În plus, în acelaşi termen de 90 de zile, în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane trebuie împuşcaţi toţi şacalii, vulpile, ciorile şi coţofenele, în cotele aprobate prin Ordinul ministrului apelor şi pădurilor nr. 540/2018, prin metodele de vânătoare admise. Documentul citat precizează că ordinul ”are ca obiect stabilirea unor măsuri de combatere a pestei porcine africane prin aprobarea unei cote suplimentare de intervenţie la specia mistreţ prevăzute în anexă. Cota de intervenţie este suplimentară cotei de recoltă la specia mistreţ aprobată prin Ordinul ministrului apelor şi pădurilor nr. 540/2018 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada de vânătoare 15 mai 2018-14 mai 2019”.

Vânătorii susţin că uciderea unui număar atât de mare de mistreţi într-o perioadă scurtă este o misiune imposibilă: ”Nimeni nu are curajul să spună că este o măsură aberantă şi imposibil de realizat, că nu poţi vâna la nivel de România aproape 100.000 de mistreţi în 90 de zile… băi fraţilor vorbim de un animal sălbatic, care traieşte în pădure, nu în coteţ… un animal care la ora asta îşi duce viaţa prin imense lanuri de porumb şi floarea soarelui, unde este imposibil să vânezi, care are o activitate nocturnă (iar în România vânătoarea pe timp de noapte nu o poţi face fără riscuri, deoarece ca să o faci fără riscul de a împuşca alt animal sau chiar oameni, trebuie să te ajuţi de o sursă de lumină iar în Romania este interzisă vânătoarea la bec). Vorbim de un animal care aleargă şi după care se trage cu puşca, iar vânătorii nu sunt toţi Rambo sau sniperi… iar dacă printr-un miracol se întamplă şi se împuşcă aproape 100.000 de mistreţi în 90 de zile, şi-a pus cineva întrebarea ce se întâmplă cu ei, unde sunt păstraţi 5-6 zile până la sosirea rezultatelor de la laborator?”, a scris Bogdan Dragomir, reprezentant al AJVPS Alba, pe contul său de pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea