Rămâi conectat

Ştirea zilei

APM Alba precizează: ”În 2014 nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației de formaldehidă la Sebeș”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Referitor la revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA, autorizarea funcţionării instalaţiei de formaldehidă de la S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L și rezultatul monitorizării concentraţiei de formaldehidă în anul 2014, la Sebeș, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis următorul COMUNICAT DE PRESĂ:

”Activitatea SC KRONOSPAN SEBEȘ SA este reglementată prin autorizaţia integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

apm alba001SC KRONOSPAN SEBEȘ SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție.

A.P.M. Alba a parcurs procedura de reglementare în conformitate cu Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu completările și modificările ulterioare, până la această dată fiind parcurse toate etapele, inclusiv etapa de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu.

În perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu au fost înregistrate la A.P.M. Alba contestații din partea publicului. Contestațiile publicului înregistrate la A.P.M. Alba au fost transmise Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conformitate cu art. 43 din Ordinul MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

Pe perioada soluţionării contestaţiilor autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeș SA.

Pe platforma industrială KRONOSPAN Sebeş există şi instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L., care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

În ceea ce priveşte monitorizarea formaldehidei în municipiul Sebeş, acesta se realizează în două puncte. Un punct de prelevare la limita cartierului Mihail Kogalniceanu, funcţional din anul 2008, cu frecvenţa de prelevare de 5 zile din 7. Al doilea punct de prelevare – cartierul Mihail Kogălniceanu, în incinta staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului – AB2, amplasată în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 4 Sebeş. După prelevare probele sunt determinate chimic, conform STAS 11332/79, în laboratorul de analize din cadrul APM Alba.

În scopul facilitării informării publicului cu privire la datele de monitorizare a formaldehidei, începând cu data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului se afişează şi valorile concentraţiilor de formaldehidă determinate în municipiul Sebeş. Cele două panouri de informare se găsesc amplasate în municipiile Alba Iulia şi Sebeş.

În urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

Director Executiv APM Alba, Mihaiela DEHELEAN – MIH


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea