APM Alba precizează: ”În 2014 nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației de formaldehidă la Sebeș”

Referitor la revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA, autorizarea funcţionării instalaţiei de formaldehidă de la S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L și rezultatul monitorizării concentraţiei de formaldehidă în anul 2014, la Sebeș, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis următorul COMUNICAT DE PRESĂ:

”Activitatea SC KRONOSPAN SEBEȘ SA este reglementată prin autorizaţia integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

ELIT

apm alba001SC KRONOSPAN SEBEȘ SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție.

A.P.M. Alba a parcurs procedura de reglementare în conformitate cu Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu completările și modificările ulterioare, până la această dată fiind parcurse toate etapele, inclusiv etapa de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu.

În perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu au fost înregistrate la A.P.M. Alba contestații din partea publicului. Contestațiile publicului înregistrate la A.P.M. Alba au fost transmise Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conformitate cu art. 43 din Ordinul MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

Pe perioada soluţionării contestaţiilor autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeș SA.

Pe platforma industrială KRONOSPAN Sebeş există şi instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L., care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

În ceea ce priveşte monitorizarea formaldehidei în municipiul Sebeş, acesta se realizează în două puncte. Un punct de prelevare la limita cartierului Mihail Kogalniceanu, funcţional din anul 2008, cu frecvenţa de prelevare de 5 zile din 7. Al doilea punct de prelevare – cartierul Mihail Kogălniceanu, în incinta staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului – AB2, amplasată în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 4 Sebeş. După prelevare probele sunt determinate chimic, conform STAS 11332/79, în laboratorul de analize din cadrul APM Alba.

În scopul facilitării informării publicului cu privire la datele de monitorizare a formaldehidei, începând cu data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului se afişează şi valorile concentraţiilor de formaldehidă determinate în municipiul Sebeş. Cele două panouri de informare se găsesc amplasate în municipiile Alba Iulia şi Sebeş.

În urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

Director Executiv APM Alba, Mihaiela DEHELEAN – MIH

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

AVERTIZARE METEO: Ninsori și vânt PUTERNIC, în mare parte din țară, până luni seara

ANM a emis luni o nouă informare meteo de ninsori în zona montană și vânt puternic valabilă de la ora… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

sebesanul 21 ianuarie 2015 at 11:35

Am cateva intrebari de bun simt:
Cand ati amendat Kronospan pentru „deversare accidentala” cat de mare a fost depasirea si daca aceasta a pus in pericol sanatatea oamenilor, credeti ca o amenda va absolva de un dosar penal pentru neglijenta sau abuz in serviciu? Parerea mea este ca in cazul depasirii concentratiei periculoase APM, Garda de Mediu si celelate institutii ale statului trebue sa ia masuri de interzicere a iesirii populatiei din casa pana la remedierea situatiei. Daca in cazul unui om sanatos nu exista un pericol iminent nu acelasi lucru se poate spune despre un copil sau o persoana cu probleme de sanatate. Cine raspunde daca in cazul unui accident chimic la aceasta fabrica neanuntat apar decese si imbolnaviri grave?
De asemenea cum se poate ca aceasta fabrica sa puna pe picioare si sa testeze o instralatie pana nu au primit aprobarile necesare? Nu cred ca e vorba de un cotet de porci sau un saivan de oi care si acelea sunt interzise in oras daca numarul patrupedelor e mare…
si mai e ceva ce ma nedumereste.. Cum adica sau produs 40000 de tone de formaldehida cand fabrica existenta are aprobare de 30000 de tone produse/an? E vorba de cas de oaie sau de o substanta strict reglementata? Nu trebue sa fii mare inginer ca sa stii ca fortand o instalatie sa depasesca productia pentru care a fost proiectata incalci flagrant limitele in care ea a fost proiectata sa functioneze in siguranta. Si dupa cum se lauda cei de la Kronospan Sebes ca produc aici aproape dublu fata de capacitati similare din Europa cred ca instalatia a produs mai mult de 60000 de tone/an iar gargara cu noua investitie e o incercare a lor de a ajunge sa le produca legal.

sebesanu 21 ianuarie 2015 at 12:54

Din punctul de vedere a APM o amenda pentru deversare accidentala de formaldehida e de ajuns? Nu cumva din punct de vedere legal si moral trebuia anuntata populatiadespre aceasta? Cine platestespitalizarile si suferintele celor afectati? Pe de alta parte am tot auzit ca formaldehida ca substanta periculoasa e strict reglementata. Atunci cum pe o aprobare de producere a 30000t/an si o instalatie proiectata pentru aceasta capacitate se produce in 2014 40000 de tone. Comform celor de la Kronospan productia la Sebes e mult mai mare decat in alte fabrici ale lor cu aceasi capacitate. Nu cumva ei produc acum la sebes o cantitate de 60000 tone/an si vor trecerea la noua fabrica pentru a nu se expune unor riscuri legale si de accident de care directorii sunt perfect constienti? Nu trebue sa fii mare specialist ca sa stii ca fortand o instalarie peste capacitatea sa nominala te expui unor riscuri extrem de mari..

radu roncea 22 ianuarie 2015 at 17:56

…daca pozitionezi un senzor de fum la baza unui furnal inalt depistezi sau nu fumul evacuat la 50 de metri inaltime ( fum ce-i dus de vant in stanga sau dreapta) ? Cam asa-i si cu senzorii de formaldehida, pozitionati in imediata apropiere a hoarnelor de zeci de metri inaltime.

Comentariile sunt oprite