Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

APIA: Distrugerile cauzate de animalele sălbatice se vor încadra la forță majoră. Adeverințele de la registrul agricol vor fi transmise de primării direct Agenției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Distrugerile cauzate de animalele sălbatice vor putea fi încadrate la forța majoră și vor permite fermierilor să rămână eligibili pentru primirea banilor, însă pentru această schimbare e nevoie mai întâi de aprobarea autorităților europene. Totodată, vor scăpa de depunerea anumitor documente atunci când accesează schemele de plăți ale statului, conform unei legi care se va aplica de sâmbătă.

În primul rând, adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol nu vor mai fi necesare fermierilor atunci când depun cererea unică de plată (sau modificările la cerere), pentru a beneficia de plățile directe. Concret, aceste adeverințe vor fi transmise de primării direct către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate să elibereze adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, cu consimțământul scris prealabil al fermierului”, scrie în Legea 288/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care va modifica sâmbătă OUG 3/2015.

Totuși, o să apară un document nou pe care fermierii vor trebui să-l depună – o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că își lucrează terenul agricol și că dețin documente doveditoare în acest sens.

Conform regulilor actuale, schemele de plăți directe accesibile fermierilor sunt:

– schema de plată unică pe suprafață;
– plata redistributivă;
– plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
– plata pentru tinerii fermieri;
– schema de sprijin cuplat;
– schema simplificată pentru micii fermieri.

În al doilea rând, tot ca o măsură de simplificare, noua lege prevede că documentele prin care se face dovada că se respectă anumite criterii sau condiții privind măsurile delegate vor fi trimise de instituțiile care le emit direct la APIA.

„Documentele ce dovedesc respectarea anumitor criterii de eligibilitate/condiții specifice măsurilor delegate sunt furnizate la solicitarea APIA de către instituțiile/organismele responsabile cu emiterea/atestarea acestora”, scrie în document, cu precizarea că măsurile delegate sunt cele de agromediu și climă, de agricultură ecologică și de plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice.

În al treilea rând, referitor la forța majoră și la circumstanțele excepționale ce permit fermierilor să fie în continuare eligibili pentru plățile de la stat, va fi recunoscută o nouă situație. Este vorba de cea în care terenurile agricole și animalele aflate pe exploatațiile agricole sunt distruse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic (așa cum sunt trecute în anexele 1 și 2 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006).

Printre altele, este vorba de distrugeri cauzate de dihori, iepuri de câmp și de vizuină, hermeline, marmote, mistreți, nevăstuici, șacali, viezuri, vulpi, ciori, corbi, coțofene, cormorani, castori, hârciogi, lupi, pisici sălbatice, urși, veverițe, acvile, mierle, șoimi și vulturi.

Această modificare va intra în vigoare, însă, în 30 de zile de la primirea unei decizii a Comisiei Europene, pentru care Ministerul Agriculturii trebuie să facă o notificare.

În fine, deși aceste modificări sunt benefice fermierilor, trebuie precizat că măsurile din OUG 3/2015 se aplică numai schemelor de plăți din domeniul agriculturii din perioada 2015 – 2020, în lipsa unei prelungiri exprese. „Prezenta ordonanță de urgență aprobă schemele de plăți, ca mecanisme de susținere și de garantare a producătorilor agricoli și a operatorilor economici, respectiv schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii, care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020”, scrie la articolul 1 al ordonanței.

Legea 288/2020 a fost inițiată, ca proiect, în primăvara anului 2019, însă abia luna trecută a ieșit din Parlament și acum a devenit lege.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea