Rămâi conectat

Actualitate

Apel pentru donare de sânge! Vezi ce beneficii oferă statul donatorilor!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Mai multe spitalele din România se confruntă în această perioadă cu un deficit de sânge si produse de sânge, motiv pentru care Ministerul Sănătății și o serie de persoane publice fac în aceste zile un apel către cetațeni pentru donarea voluntară.

La nivelul județului Alba, cei care doresc să fie solidari cu semenii lor, pot dona sânge la Centrul județean de transfuzie din curtea Spitalului de Urgență din Alba Iulia. Pentru programare puteți apela numărul de  telefon 0358/401783.

Deși aceast gest umanitar este o acțiune voluntară, pe lângă sentimentul de “erou anonim”, există unele facilitati de care pot beneficia cei care vor sa doneze sange.

– donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare, 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil.

– donatorului i se vor deconta cheltuielile de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange. In cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

-donatorii de sange salariati au dreptul la o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii.

-în cazul donatorilor de sange cu donari regulate, legislatia in domeniu ofera si mai multe facilitati. Astfel, acestia au dreptul sa efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar si un examen biologic extins, la recomandarea institutiei de profil unde sunt inregistrati ca donatori, in baza documentelor care atesta statutul de donator de sange cu donari regulate. Aceștia au dreptul sa efectueze anual si in alte ocazii justificate medical un examen cardiologic in vederea depistarii unor eventuale afectiuni care ar contraindica donarea de sange. Acest examen se efectueaza la recomandarea institutiei de profil la care persoana este inregistrata ca donator, in baza documentelor care atesta statutul de donator de sange.

sursa legislatie: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea