Anuța Șinar: ”Eu nu mint! Indexarea taxelor şi impozitelor la Alba Iulia s-a făcut legal!”

Mă surprinde neplăcut agitaţia pe care a provocat-o indexarea taxelor şi impozitelor locale din Alba Iulia. Mă surprinde neplăcut pentru că numele meu a fost amintit într-o luptă politică de care eu, ca funcţionar al Primăriei municipiului Alba Iulia, sunt străină.

Nu vreau să intru în dispută cu consilierii locali, dar nici nu pot accepta ca numele meu să fie terfelit şi încrederea cetăţenilor în deciziile venite de la Direcţia de Venituri a Primăriei Alba Iulia, pe care o conduc, să fie subminată. Nu este corect, nici pentru instituţie, nici pentru  albaiulieni.

ELIT

În data de 10 ianuarie am fost acuzată într-o conferinţă de presă susţinută de consilierii locali ai USL că am minţit, că am indus în eroare consilierii locali la şedinţa din 7 ianuarie, când a fost votată hotărârea de indexare a taxelor şi impozitelor locale. Eu nu mint! Indexarea taxelor şi impozitelor la Alba Iulia s-a făcut legal! Din declaraţiile consilierilor locali apărute în presă deduc că ei fac o confuzie între indexarea taxelor şi impozitelor calculată pe ultimii trei ani şi procedura prin care orice autoritate publică poate majora taxele şi impozitele locale cu până la 20 la sută.

Sunt două lucruri complet diferite! Indexarea cu rata inflaţiei se face în procent fix, comunicat de guvern, un procent unic şi valabil pentru toată lumea, nu un procent negociabil. La Alba Iulia s-a procedat la indexare aşa cum a decis guvernul în şedinţa din data de 27 decembrie 2012. Hotărârea Guvernului, care are numărul 1309, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 28 decembrie 2012. A fost o zi de vineri, după care bugetarii au intrat în minivacanţa de Anul Nou, decisă tot de guvern. Prin urmare, în cursul anului 2012 nu a mai existat posibilitatea punerii în aplicare a HG 1309 chiar dacă art. 2 din acea hotărâre de guvern spunea că până la data de 31 decembrie 2012 autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale trebuie să modifice hotărârile de consiliu adoptate în cursul anului 2012 prin care se stabileau taxele pentru anul 2013.

Modificarea acestor hotărâri de consiliu local era imperios necesară pentru că altfel intram în conflict cu Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Pentru a intra rapid în legalitate a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CL Alba Iulia, din data de 7 ianuarie 2013 şi proiectul de hotărâre privind indexarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei, aşa cum ne obliga să facem HG 1309/2012, repet, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie 2012. Acestea sunt lucrurile pe care eu le-am prezentat consilierilor locali luni, 7 ianuarie 2013. Eu la HG 1309/2012 m-am referit în expunerea motivelor pentru care trebuie votată indexarea şi nu la Ordonanţa simplă dată de guvern în data de 9 ianuarie 2013, prin care se face o derogare de un an de la indexarea taxelor şi impozitelor locale, urmând ca ele să fie apoi obligatoriu indexate cu 1 ianuarie 2014, probabil şi cu rata inflaţiei pe anul 2013!

ADEZIUNE PLUS

Eu nu aveam de unde să ştiu în data de 7 ianuarie 2013 că guvernul va da sau nu va da vreo ordonanţă în 9 ianuarie 2013. La data de 7 ianuarie 2013 aveam în vigoare nişte legi pe care trebuia să le aplicăm. Asta am făcut.

Anuţa ŞINAR, director Direcţia de Venituri a Primăriei municipiului Alba Iulia

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Gabriel Pleșa:,,Am încredere că, în ședința de astăzi, consilierii locali vor vota responsabil și în interesul cetățeanului”

Gabriel Pleșa: ,,Am încredere că, în ședința de astăzi, consilierii locali vor vota responsabil și în interesul cetățeanului” Am încredere… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Aurelian 11 ianuarie 2013 at 15:09

Agitatia ii produsa de Sañedru, pe care la prostil „Hora Calugareasca”, si a intaratat, ca pe niste cainii si pe ceilalti PeNaLi. Deputatul mocanilor, nu s-a uitat si in ograda lui Josan Portughezul, ca nu are voie, ala ii PeNaL, SI A MARIT TAXELE TOT CU 16%!

Manitu 12 ianuarie 2013 at 15:08

Tu, autonumitul „Aurelian”, esti o fosila PDL-acheista! Fi bun si nu mai continua asa! S-a dus vremea basescienilor si a PDL-acheilor! (Sper!)
Intelege, totusi, ca vremea aburelilor, marca PSD & Comp., a trecut! Rezuma-te doar la continutul articolului de mai sus! Lasa obsesiile tale (de orice natura ar fi ele)! Ceea ce ai scris nu are nici o legatura cu continutul acestui articol!
E, totusi, vorba despre o doamna, ca atare sa o respectam!

Manitu 12 ianuarie 2013 at 15:12

Rectific: „marca PDL & Comp.” Scuze pentru vajnicii PSD-isti! Chiar daca …

Aurelian 13 ianuarie 2013 at 12:02

Iar tu esti „pupincuristul lui Sañedru”, asa ca trebuie sa ai grije, ca sa-l speli pe fund, ca poate tocmai a iesit de la o Sesiune de Hora Calugareasca inainre de a astepta serviciile tale! Nu vad unde nu am respectat aceasta doamna, si faptul ca am facut o comparatie intre Alba-Iulia si Aiud, cu privire la marirea taxelor locale, consider ca are legatura cu continitul articolului. Eu asa cred, poate tu cu mintea spalata de Antena 3, nu poti sesiza acest lucru, dar asta este priblema ta si nu a mea!

vasi 11 ianuarie 2013 at 16:18

ANUTAAAA dati demisia maica si dupa aia cereti scuzu tu si toti din primarie catre fiecare locuitor al orasului si dupa aia mai vorbim….. Ia sa vedem ai curajul sa demisionezi

Stareta 11 ianuarie 2013 at 18:31

Dar dvs. pe ce criterii ati fost numita in functie? Dupa cate stiu sunteti de ceva ani buni sefa la Directia de Venituri.Cam din vremea dlui primar Hava.Ati ocupat postul de cunducere si-l mentineti inca pentru meritele dvs. deosebite ? Nu ati fost numita politic ?Nu va ganditi ca asemenea majorari , care din pacate se fac ( taxe si impozite, datorii la buget, gaz, curent, RCA, etc.) aproape totul , ne duc pe noi cei marunti si micile firme la sapa de lemn ?Dupa hotararile pe care le luati se vede ca nu va ganditi, mai bine spus : NU VA PASA.

calin 12 ianuarie 2013 at 12:50

tu anuta ,care strangi darile, de ce ai salariul mult mai mic decat d na tar de la cheltuieli !!!!

contribuabil 14 ianuarie 2013 at 8:52

Sinar asta e femeie sau barbat, ca dupa tunsoare…?

Comentariile sunt oprite