Rămâi conectat

Politică Administrație

Anuța Șinar: ”Eu nu mint! Indexarea taxelor şi impozitelor la Alba Iulia s-a făcut legal!”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mă surprinde neplăcut agitaţia pe care a provocat-o indexarea taxelor şi impozitelor locale din Alba Iulia. Mă surprinde neplăcut pentru că numele meu a fost amintit într-o luptă politică de care eu, ca funcţionar al Primăriei municipiului Alba Iulia, sunt străină.

Nu vreau să intru în dispută cu consilierii locali, dar nici nu pot accepta ca numele meu să fie terfelit şi încrederea cetăţenilor în deciziile venite de la Direcţia de Venituri a Primăriei Alba Iulia, pe care o conduc, să fie subminată. Nu este corect, nici pentru instituţie, nici pentru  albaiulieni.

În data de 10 ianuarie am fost acuzată într-o conferinţă de presă susţinută de consilierii locali ai USL că am minţit, că am indus în eroare consilierii locali la şedinţa din 7 ianuarie, când a fost votată hotărârea de indexare a taxelor şi impozitelor locale. Eu nu mint! Indexarea taxelor şi impozitelor la Alba Iulia s-a făcut legal! Din declaraţiile consilierilor locali apărute în presă deduc că ei fac o confuzie între indexarea taxelor şi impozitelor calculată pe ultimii trei ani şi procedura prin care orice autoritate publică poate majora taxele şi impozitele locale cu până la 20 la sută.

Sunt două lucruri complet diferite! Indexarea cu rata inflaţiei se face în procent fix, comunicat de guvern, un procent unic şi valabil pentru toată lumea, nu un procent negociabil. La Alba Iulia s-a procedat la indexare aşa cum a decis guvernul în şedinţa din data de 27 decembrie 2012. Hotărârea Guvernului, care are numărul 1309, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 28 decembrie 2012. A fost o zi de vineri, după care bugetarii au intrat în minivacanţa de Anul Nou, decisă tot de guvern. Prin urmare, în cursul anului 2012 nu a mai existat posibilitatea punerii în aplicare a HG 1309 chiar dacă art. 2 din acea hotărâre de guvern spunea că până la data de 31 decembrie 2012 autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale trebuie să modifice hotărârile de consiliu adoptate în cursul anului 2012 prin care se stabileau taxele pentru anul 2013.

Modificarea acestor hotărâri de consiliu local era imperios necesară pentru că altfel intram în conflict cu Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Pentru a intra rapid în legalitate a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CL Alba Iulia, din data de 7 ianuarie 2013 şi proiectul de hotărâre privind indexarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei, aşa cum ne obliga să facem HG 1309/2012, repet, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie 2012. Acestea sunt lucrurile pe care eu le-am prezentat consilierilor locali luni, 7 ianuarie 2013. Eu la HG 1309/2012 m-am referit în expunerea motivelor pentru care trebuie votată indexarea şi nu la Ordonanţa simplă dată de guvern în data de 9 ianuarie 2013, prin care se face o derogare de un an de la indexarea taxelor şi impozitelor locale, urmând ca ele să fie apoi obligatoriu indexate cu 1 ianuarie 2014, probabil şi cu rata inflaţiei pe anul 2013!

Eu nu aveam de unde să ştiu în data de 7 ianuarie 2013 că guvernul va da sau nu va da vreo ordonanţă în 9 ianuarie 2013. La data de 7 ianuarie 2013 aveam în vigoare nişte legi pe care trebuia să le aplicăm. Asta am făcut.

Anuţa ŞINAR, director Direcţia de Venituri a Primăriei municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea