Rămâi conectat

Ştirea zilei

Anul Nou a trecut, faptele bune rămân scrise în cer

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din raţiuni de spaţiu şi din pricina zilelor libere de care am beneficiat şi noi, jurnaliştii, de sărbători, multe dintre faptele bune făcute de sărbători nu au fost mediatizate, încă, prin intermediul cotidianului nostru. Procedăm acum la mediatizare, nu spre fala celor ce s-au aplecat spre nevoiaşi de sărbători, ci pentru a le aduce mulţumirile cuvenite din partea beneficiarilor. Menţionăm în acest context că, după cum afirmam într-un articol din ultimele ediţii ale anului trecut, vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman s-a ţinut de cuvânt faţă de familia C. (Maria, Cristian şi fiica lor, Isabella, în vârstă de 9 luni) şi aceştia au primit înainte de Anul Nou două pachete substanţiale cu daruri din partea tânărului om politic, pe lângă suma de 800 de lei care acoperă chiria familiei pentru 2 luni. Cei trei (foto 1) au ţinut să-i mulţumească în mod public domnului Roman şi să-i ureze un călduros „La mulţi ani!”
lRevelion pentru dezmoşteniţi, la aşezământul Filantropia de la gară
Nici cei lipsiţi de adăpost, care sunt asistaţi în centrul de urgenţe sociale de la gară, al Filantropiei Ortodoxe, nu au fost uitaţi. Acestora li s-a pregătit un Revelion îmbelşugat, cu tot ce se cuvine (friptură, sarmale, salată boeuf etc), graţie sprijinului financiar din partea Primăriei Alba Iulia, respectiv a Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul acesteia (foto 2). De meţionat contribuţia personală a primarului Mircea Hava şi a viceprimarului Ioan Bogăţan, precum şi al unor oameni inimoşi care, de asemenea, au contribuit financiar la acest act de caritate: doamna director Delia Cristescu şi soţul dânsei, artistul fotograf Călin Bogdan, pictoriţa Noemi Kusztos şi, nu în ultimul rând, domnul Mihai Babiţchi. Mai mult decât atât, cei de mai sus au şi trecut pe la aşezământ în noaptea de Revelion şi au ciocnit un pahar cu dezmoşteniţii soartei care s-au simţit, astfel, măcar o dată pe an, integraţi şi apreciaţi, ca nişte fiinţe umane iubite, şi ele, de Dumnezeu. Mai trebuie să menţionăm şi contribuţia Filantropiei Ortodoxe, cu atât mai mult cu cât un preot a făcut toată noaptea de 31 decembrie 2010 spre 1 ianuarie 2011, de serviciu la bucătăria aşezământului. La mulţi ani, tuturor!
lZiarul „Unirea” în sprijinul nevoiaşilor
Una dintre mulţumirile pe care le avem şi noi, cei ce trudim la ziarul „Unirea”, la sfârşitul fiecărui an, este aceea că îndemnurile noastre pentru fapte bune au ecou în rândurile cititorilor. Astfel, şi anul acesta, pe lângă sprijinul direct pe care l-am acordat tuturor celor de mai sus (şi altora), am avut satisfacţia deosebită de a primi la redacţie vizita părintelui Gheorghe Marin de la casa de tip familial a Filantropiei din Sebeş, care şi-a arătat disponibilitatea (în ciuda dificultăţilor pe care aşezământul le întâmpină) să ofere sprijin şi toate alimentele necesare trecerii prin sărbători pentru trei cazuri sociale pe care noi le-am mediatizat: Mugurel Cismaş din Ocna Mureş, bolnav de diabet şi rămas fără căldură în mijlocul iernii, chiar de sărbători, familia Mărginean, din Sebeşel, în sânul căreia s-a născut un prunc lipsit de lumina ochilor şi familia Briciu, din Alba Iulia, care locuieşte în fosta terasă de vară a municipiului nostru. Interesant este faptul că părintele Marin a făcut darurile de sărbători împeună cu copiii din aşezământ, ca să înveţe şi ei valoarea faptelor bune. La mulţi ani cu sănătate, părinte, şi mulţumiri din partea beneficiarilor!
lProf.univ.dr. Liviu Stoica a făcut cadouri nevoiaşilor din Cugir, Geoagiu şi Alba Iulia
Ca în fiecare an, prof.univ.dr. Liviu Stoica a făcut cadouri unor nevoiaşi din Cugir, Geoagiu şi Alba Iulia. Oameni cu mulţi copii, bătrâni săraci şi neajutoraţi ş.a. Deşi universitarul albaiulian nu a dorit să facă publice faptele sale bune, noi am fost informaţi dedspre acestea de familia Briciu, una dintre beneficiarele sprijinului său constant. Chiar şi când l-am contatactat pe dr. Stoica pentru a ni se confirma darurile sale, acesta s-a eschivat, nedorind să le mediatizăm, exprimându-şi doar dorinţa de a transmite în numele său, prin intermediul cotidianului nostru, „La mulţi ani, tuturor cetăţenilor judeţului Alba!” La mulţi ani şi dumneavoastră, domnule profesor!
Având în vedere cele de mai sus (şi multe altele, pe care nu le ştim), rămânem cu convingerea că, deşi sărbătorile trec, faptele bune rămân, scrise acolo sus, în cer…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Postul Crăciunului 2022: Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Când începe Postul Crăciunului 2022. Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului începând cu data de 15 noiembrie. Prin durata acestuia de 40 de zile se amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, postind 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun

Prin post, prin limitarea cantităţii de hrană precum şi a plăcerilor, credinciosul se împotriveşte legii păcatului şi-L introduce pe Dumnezeu în viaţa sa. Îşi doreşte ca nimic să nu mai fie fără voia Sa. Iar această dorinţă aduce adevărată odihnă. Din contră, confortul material provoacă paralizie spirituală. Îl ţine pe om prizonier cotidianului ş, când este strigat de Creator, omul nu mai poate răspunde decât sub această formă: „Sunt gol şi m-am ascuns”.

Elit - Gustul Desăvârșit
Dezlegări în Postul Crăciunului

În timpul acestui post, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mancăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare (se referă la cântărea de la sfârşitul Utreniei), dezlegăm numai la untdelemn şi la vin şi mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin şi la pește. Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm pește.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Marţi şi joi nu avem dezlegare la pește, ci numai la untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm pește.

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la pește.

Rânduieli liturgice specifice Postului Naşterii Domnului

În timpul Postului Naşterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Naşterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv. În această perioadă a Postului Crăciunului, la Ceasuri şi Pavecerniţa nu sunt cântate stihirile şi nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbăta sau dumnica, slujba Ceasurilor Împărăteşti se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgică.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

De asemenea, dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri se va oficia în această zi Liturghia Şanţului Vasile cel Mare, urmând ca în ziua praznicului să se săvârşească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbătă sau dumnică, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO OFICIAL| S-A DESCHIS Târgul de Crăciun de la Sibiu: SURPRIZE la ediția cu cel mai mare număr de căsuțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-A DESCHIS Târgul de Crăciun de la Sibiu: SURPRIZE la ediția cu cel mai mare număr de căsuțe

Târgul de Crăciun de la Sibiu s-a deschis vineri dimineață, cu o lună și jumătate înainte de Nașterea Domnului și va ține până în 2 ianuarie 2023.

Ca în fiecare an, târgul este organizat în Piața Mare. Aproximativ o sută de căsuțe, un patinoar, o roata panoramică de unde se poate admira orașul de la înălțime și Atelierul lui Moș Crăciun sunt doar câteva dintre surprizele cu care organizatorii așteaptă publicul.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Proiecții spectaculoase vor lumina fiecare clădire din Piața Mare și vor întreține atmosfera feerică a evenimentului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, acestea vor da strălucire întregului Târg într-o manieră unică, transformând centrul orașului într-un loc de poveste, transmit aceștia.

Prețurile sunt relativ mari, însă comercianții trebuie să plătească la rândul lor sume importante de bani pentru închirierea unei căsuțe: peste 11.000 de lei (în funcție de mărime), plus energia electrică, separat.

Citește și: OFICIAL| Târgul de Crăciun din Alba Iulia va avea loc și în acest an! Unde se va ține și ce surprize a pregătit Primăria pentru vizitatorii de toate vârstele

Un pahar de vin fiert costă între 10 și 12 lei, iar un ceai cald de al 5 lei în sus. La mare căutare sunt decorațiunile de Crăciun (de la 15 lei) și Ceramica din Mărginime realizată manual, un cadou frumos de sărbătorile de iarnă (30-80 de lei).

Târgul de Crăciun de la Sibiu este vizitat anual de zeci de mii de oameni și este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2022: Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural inițiat de Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană.

Deschis pentru prima dată în anul 2007, anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană, Târgul de Crăciun a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări pentru amploarea și tradiția creată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

DREPT LA REPLICĂ| Primarul Pleșa a camuflat autobuzele în tufe, în loc să le puna in circulație pe traseele din municipiu!

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Primarul Pleșa a camuflat autobuzele în tufe, în loc să le puna in circulație pe traseele din municipiu!

Devine o poveste absurdă, aproape kafkiană, maniera în care „sursele” primăriei aleg să pună poprire pe adevăr pentru a se salva de propriul faliment moral și instituțional.

Nu ne face plăcere să intervenim public cu dovezi care să susțină, de fiecare dată, contrariul a ceea ce afirmă primăria. În primul rând pentru că, ce să vezi, la STP chiar lucrăm pentru ca lucrurile să funcționeze în transportul public, în vremuri tot mai vitrege, și nu ne arde să ne luăm la trântă pentru nimicuri, să irosim timpul și așa destul de puțin pentru că unii au nevoie de țapi ispășitori.

Referitor la afirmația că cele două autobuze electrice ajunse recent la Alba Iulia nu sunt preluate de către STP din cine știe ce motive aberante, facem următoarele precizări. Acest lucru este pe atât de adevărat, pe cât e faptul că în primărie lucrează extratereștrii. În data de 10 noiembrie, am fost contactați de către furnizorul autobuzelor pentru a le pune la dispoziție două stații de încărcare aflate în gestiunea noastră, cu scopul ca aceste să fie amplasate în perimetru Cetății Alba Carolina. Unde, din relatarea furnizorului, primăria ar fi dorit să descarce aceste autobuze. Nu ne-am opus, cu toate că pare cel puțin ciudat să vrei să-ți fie livrate aceste autobuze într-un loc unde nu există o rampă pentru descărcare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Însă, probabil din dorința de a popula deșertul de imagine cu două trofee electrice, primăria n-a luat în calcul acest minus. Atașam solicitarea furnizorului și sugerăm presei, care merită să facă efortul de a lămuri populația cine manipulează grosolan realitatea, să ceară primăriei o copie după adresa la care se face referire de către furnizor. Adică, adresa emisă de primărie cu numărul 132920 din 10.11.2022, fix cea care lămurește fără tăgadă cine și unde a dorit să fie predate, de furnizor, autobuzele pentru aplauze și fală. Ca să nu ținem atâta informație doar pentru noi, precizăm că autobuzele au ajuns, în cele din urmă, în unitatea militară de pe strada Lalelelor, unde exista o rampă de descărcare a blindatelor. Nu suntem lămuriți de ce acolo și dacă Ministerul Apărării și-a dat acordul, dar, măcar, sunt bine păzite. Așa că, în loc să fie plasate pe trasee, primarul Pleșa a ales să le predea la NATO, camuflate în tufișuri.

Dacă am discuta cu oameni și nu politicieni care-și subvenționează imaginea cu munca altora, n-ar mai fi cazul să revenim cu astfel de argumente. Dar cum am putea ocoli asemenea minciuni, când știm clar că poziția inițială față de acest proiect pornit de vechea administrație a fost, prin declarația primarului Pleșa, „Dacă nu se face acest proiect, pierdem cam 570 000 de lei și asta e.”? STP Alba Iulia a dat dovadă de mobilizare și seriozitate, ca de fiecare dată când a fost în joc dezvoltarea orașului, și a realizat toate cerințele proiectului, independent și în regie proprie. Tocmai pentru ca exigențele proiectului să nu fie o cauză ca M.D.R.A.P. – ul să anuleze acest proiect. Absolut tot ce a fost nevoie! Tot STP Alba Iulia a fost, ca și companie, unu din criteriile ce trebuiau împlinite pentru ca și cel mai recent proiect depus pe PNRR, pentru alte autobuze electrice, să devină eligibil. Vom putea dovedi, oricând, efortul depus, versus inconsistența și lipsă de susținere a celor care ar fi trebuit să fie parteneri serioși, nu sabotori cum s-au dovedit în intenții chiar de la preluarea mandatului. De altfel, vom reveni cu detalii exacte asupra motivelor pentru care am cerut asumarea unui act adițional, ce cuprinde el, și de ce am decis să răspundem ferm modului absurd prin care ni s-a pretins, în baza unei mențiuni care nu a invocat niciodată gratuitatea, dreptul de superficie asupra terenurilor aflate în proprietate. Am prefera însă, ca toate aceste răfuieli, lipsite de productivitate și care se soluționează costisitor în orice instanță, să se transforme într-un dialog rezonabil, care să ne permitem să lucrăm pentru comunitate.

STP Alba Iulia

prin Director general

Stelian Nicola


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea