Antreprenorii români vor fi în vizorul ANAF, în 2024: Noile taxe şi impozite aduc și controale mai intense
Antreprenorii români vor fi în vizorul ANAF, în 2024: Noile taxe şi impozite aduc și controale mai intense
ANAF intensifică presiunea asupra antreprenorilor din România, într-un context în care Guvernul a impus majorări semnificative de taxe și impozite în acest an.
Impactul acestor modificări a fost resimțit nu doar în sfera fiscală, ci și în creșterea costurilor pentru produse și servicii, afectând grav nivelul de trai și puterea de cumpărare a populației.
Creșterea TVA-ului, majorările de accize și impunerea taxei pe adaosul de zahăr reprezintă doar câteva exemple ale măsurilor adoptate în 2023 de coaliția PSD – PNL, aducând prejudicii semnificative antreprenorilor români. În plus, legislația privind plafonarea adaosului comercial adaugă o doză suplimentară de complexitate, generând incertitudine în rândul afacerilor din cauza aspectelor subiective sau interpretabile.
Analiza efectuată de PwC România a dus la o concluzie alarmantă: firmele supuse acestor majorări fiscale vor fi vizate în 2024 de controale sporite, sancțiuni și amenzi din partea ANAF și a altor instituții guvernamentale. Nicio afacere nu pare a scăpa de aceste inspecții, care vor viza respectarea riguroasă a noilor reglementări fiscale.
Citește și: Datorii la ANAF: Ce spune legislaţia despre prescrierea acestora, pentru persoanele fizice
„Aceste majorări de cote vin într-un context cu inflaţie ridicată. Întrucât se vor reflecta în preţuri destul de repede, acestea vor scădea puterea de cumpărare şi consumul, afectând atât consumatorii, populaţia, cât şi producătorii şi comercianţii”, au avertizat reprezentanții PwC România.
În urma emiterii OUG 67, Consiliul Concurenței, ANAF și Direcția Generală Antifraudă au demarat imediat controale intense pentru monitorizarea și verificarea modului de aplicare a ordonanței. Sancțiunile au fost prompte pentru încălcările cotelor de adaos, iar documentul avertizează asupra continuării acestor controale în viitor.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]