Rămâi conectat

Sport

Antrenorul George Țălnar, primul admis la examenul pentru Licența UEFA A, după o concurență acerbă!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Antrenorul George Țălnar, primul admis la examenul pentru Licența UEFA A, după o concurență acerbă!

După o perioadă de întrerupere de peste doi ani, cauzată de declanșarea pandemiei de coronavirus, Școala Federală de Antrenori (SFA) din cadrul Federației Române de Fotbal a organizat în luna decembrie un nou examen pentru admiterea la Licența UEFA A. Concurența a fost una acerbă, ca “la medicină”, cum se spunea în trecut, însă pentru Alba fotbalistică a adus un rezultat de apreciat: albaiulianul George Țălnar a fost primul admis, cu media 8,78 (8,74 la teorie), la 6 sutimi de al doilea clasat, dovedind că “așchia nu sare departe de trunchi”.

Inițial au fost peste 100 de candidați pentru 25 de locuri, iar după proba scrisă au rămas numai 78 dintre cei 88 care au susținut examenul. La proba practică sita a cernut drastic, rămânând doar 25 de candidați fericiți (s-a intrat cu 7,32 și s-a picat cu 7,27). Pe listă s-au regăsit foști fotbaliști precum Lucian Sânmărtean, Vasile Maftei, Adrian Iordache sau Sergiu Bar, iar din Alba a mai fost prezent la examene Gabriel Cotoară (ex-CS Ocna Mureș, media 7,11), dar și blăjeanul Alexandru Jac (activează la CFR Cluj, grupele de copii), în vreme ce Cătălin Pașcanu (Cugir) și Paul Ciucă (‘principal” la CS Ocna Mureș) – nu și-au mai încercat șansa, deși s-au înscris. Din comisia de testare au făcut parte Lucian Burchel – directorul SFA (a jucat la Minaur Zlatna în 1995-1996), Răzvan Rotaru (secund la reprezentativa Under 21 a României, și el fost echipier al grupării de pe Ampoi), Alin Hancăș (originar din Blaj, referent zonal din partea FRF), Aurel Țicleanu și Massimo Pedrazzini.

“Ținând cont de concurența nemaîntâlnită la un asemenea examen, dar și de numele contracandidaților, contează foarte mult, în plan sufletește, că am reușit să obțin cea mai mare notă”, a spus George Țălnar (40 de ani).

Ca jucător, Țălnar junior a crescut la Unirea Alba Iulia, făcând parte din generația cu Mircea Oprea și Horațiu Rusu ce i-a dus pe “alb-negri” la turneul final național al juniorilor la vremea respectivă. Ca jucător a mai activat la Dinamo București, “U” Cluj, Dinamo Poiana Câmpina (cu care a promovat în Liga a 2-a) și CS Deva (unde a agățat prematur ghetele-n cui în 2004, la doar 24 de ani, din pricina unei accidentări grave). Este fiul lui Cornel Țălnar (64 de ani), cel mai cunoscut antrenor al Albei, și totodată verișor cu internaționalul Gheorghe Grozav. George și-a început cariera de antrenor în 2018, la CS Ocna Mureș, în postura de secund al lui Mihai Manea, continuând o perioadă alături de acesta și la Unirea Alba Iulia, iar în ultima perioadă activează ca manager general al clubului GT Sport Alba Iulia (ce și-a deschis porțile în 2019, fiind un club model în privința preocupării pentru sectorul juvenil).

Este un succes cu care pot spune că mă mândresc având în vedere faptul că timpul de studiu a fost unul relativ scurt întrucât au planat multe incertitudini cu privire la desfășurarea acestui examen, unul extrem de dificil și mult diferit față de sesiunile anterioare. Pasiunea pentru acest sport, dar și documentarea continuă m-au ajutat să realizez acest pas uriaș în carieră. Mulțumesc familiei pentru că are încredere în mine, mulțumesc soției și fetiței mele pentru sprijin și le dedic această realizare”, a mai adăugat George Țălnar, acesta fiind implicat mai bine de 7 ani la minifotbal (a făcut parte din organigrama Federației Române de Minifotbal, a organizat la Alba Iulia finala Campionatului Național, în 2018; și nu în ultimul rând a fost antrenor al RMC 24 Alba Iulia în 2015, când s-a cucerit medalia de bronz).

E visul meu să îl depășesc pe tata ca antrenor, dacă din postura de jucător nu am reușit. La acest capitol, al antrenorului, nu ține de talent, asta îmi place să fac, sunt preocupat și dacă totul decurge normal, după absolvirea Licenței UEFA A îmi propun să abordez, cât de repede posibil, următorul nivel, Licența Pro”, a adăugat Țălnar. În privința carierei, George a adăugat anii anteriori câteva cărămizi în formarea profesională: Școala Postilceală de Antrenori “Ioan Kunst Ghermănescu”, cursurile Licenției UEFA B (2018), iar anul trecut a terminat cu cea mai bună medie primul curs de preparator sportiv organizat de Academia Națională de Fotbal.

Licența A oferă dreptul de a fi antrenor principal în Liga a 2-a, Liga a 3-a și antrenor secund în Liga 1, iar după minimum 2 ani se poate trece la etapa superioară, Licența Pro.  Cursurile propriu-zise vor debuta săptămâna viitoare, în 10 ianuarie, și vor dura 6 luni, sesiunea urmând să se încheie la finele lunii iulie. Mihai Manea, în 2018, când i-a avut printre colegi pe internaționalii români Mirel Rădoi (fostul selecționer al primei reprezentative) și Dorin Goian este predecentul antrenor din județ ce a terminat cursurile pentru Licența UEFA A.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea