Rămâi conectat

Cultură Educație

ANOSR anunţă grevă japoneză şi proteste studenţeşti din cauza subfinanţării educaţiei

Dragoş Suciu

Publicat

în

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar, ai studenţilor, ai elevilor şi ai rectorilor, s-au reunit pentru prima dată în istorie la aceeaşi masă pentru a transmite mesajul lor comun cu privire la subfinanţarea educaţiei şi acţiunile de protest care urmează în perioada următoare.

În cadrul întâlnirii s-au discutat problemele sistemului de educaţie din Romania, concluzia fiecărui reprezentant de sindicat sau organizaţie fiind aceea că rădăcina tuturor problemelor o reprezintă subfinanţarea crasă a educaţiei din ultimii ani.

Sindicatele, studenţii şi elevii au anunţat acţiuni generale de protest la nivelul întregii ţări prin care cer respectarea legii şi finanţarea corespunzătoare a educaţiei. Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a anunţat că a organizat deja pichete la nivelul prefecturilor din ţară şi că în prezent desfăşoară consultări interne în vederea organizării unei greve de avertisment, urmată de o greva generală şi posibilitatea neîncheierii situaţiei şcolare din acest semestru. Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ a anunţat de asemenea pichetări ale Guvernului în perioada 28-30 octombrie care vor fi urmate de un miting desfăşurat tot in fata Guvernului în data de 6 noiembrie, la care sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de participanţi. De asemenea, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a anunţat că pe 6 noiembrie va organiza o greva japoneză în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice la care îi vor invita si pe studenţi să se alăture, urmând ca pe data de 13 noiembrie să dea startul la proteste studenţeşti în majoritatea centrelor universitare din tara.

La finalul întâlnirii, nemulţumiţi de răspunsurile reprezentanţilor Guvernului şi ai Ministerului Educaţiei care nu au făcut asumări clare cu privire la creşterea finanţării educaţiei, reprezentanţii sindicatelor, studenţilor şi elevilor au semnat o scrisoare comuna pe care o vor înainta Guvernului şi Parlamentului României, prin care solicită alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea