Actualitate
Angajaţii nu vor fi plătiţi pentru concediul de odihnă neefectuat în cursul anului, dar acesta mai poate fi luat pe parcursul următoarelor 18 luni.Vezi când pot fi compensate în bani zilele neacordate
Angajaţii au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă pe an, pe care trebuie să le efectueze, întrucât zilele neacordate nu pot fi compensate în bani decât în cazul în care încetează contractul de muncă.
Dacă au probleme personale de rezolvat, angajații au dreptul la concediu fără plată, în timp ce pentru evenimente familiale deosebite este acordat un număr de zile libere. Codul muncii prevede o durata minimă anuală a concediului de odihnă, respectiv 20 de zile lucrătoare, însă durata poate fi mai mare dacă angajatul ajunge la o înțelegere în acest sens cu angajatorul, iar modificarea este stabilită în contractul individual de muncă.
Angajatorii sunt obligați să acorde și un concediu de odihnă suplimentar de minimum trei zile lucrătoare pentru salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzători, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani.
Concediul de odihnă va fi realizat în baza unei programări colective, cu consultarea reprezentantului salariaților, sau programări individuale stabilite de către angajator după discuții cu salariatul. În mod normal, programarea este până la sfârșitul anului calendaristic, pentru anul următor.
Angajatul are dreptul ca, într-un an calendaristic, să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Totodată, pe lângă sărbătorile legale, angajații au dreptul și la două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Posibilitatea efectuării concediului de odihnă imediat după efectuarea concediului medical Concediul anual plătit va putea fi cerut și efectuat după ce lucrătorul nu se mai află în concediu medical, concediul de odihnă fiind un drept garantat al angajatului la care acesta nu poate renunța și nu poate fi limitat.
„Orice act prin care se limitează acest drept va fi lovit de nulitate. O asemenea interdicție s-a dispus pentru a evita abuzurile angajatorilor constând în determinarea salariaților să renunțe în tot sau în parte la drepturile lor conferite de lege”, afirmă Andreea Manolache, avocat colaborator Accace România. Printr-o hotărâre din 2009, Curtea Europenă de Justiție a decis că lucrătorul nu își va pierde dreptul la concediul de odihnă în cazul în care tot anul calendaristic el s-a aflat în concediu medical.
În plus, Convenția Internațională a Muncii prevede că absențele de la muncă pentru motive independente angajatului, precum absențele în urmă bolii, a unui accident de muncă sau concediu de maternitate, vor fi incluse în perioada de serviciu. Durata în care concediul de odihnă trebuie efectuat Concediul de odihnă ar trebui să se efectueze integral în fiecare an. În cazul în care angajatul, din motive justificate, nu poate efectua acest concediu integral sau parțial în anul respectiv, își va putea lua concediul de odihnă într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul sau.
Regula instituită de Codul muncii este concediul de odihnă, al cărei scop este întocmai refacerea forței de muncă a salariatului și doar în cazuri excepționale, când acest concediu nu s-a putut efectua în anul respectiv, să fie efectuat. De reținut este faptul că acordarea concediului este o obligație a angajatorului, dar și a angajatului de a-și solicită acest drept, afirmă Andreea Manolache. În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie programat în prealabil. Programarea se va face de către angajator cu consultarea sindicatului, dacă este cazul, și a angajatului.
Este compensarea în bani posibilă? Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă de Codul Muncii numai în cazul încetării contractului individual de muncă, regula fiind ca angajatul să-și efectueze concediul. În cazul în care salariații, la încetarea contractului se lovesc de refuzul angajatorului de a compensa în bani zilele de concediu neefectuate sau dacă primesc o suma mai mică decât cea care li se cuvine, pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă în rază căruia angajatorul își are sediul social. De asemenea, se pot adresa instanței de judecată, acțiunea formulată de angajat fiind scutită de taxa de timbru.
Sursa: profit.ro

Actualitate
Se mișcă lucrurile, după nemulțumirile francezilor: Grup de lucru comun pentru înzestrarea Armatei Române
Se mișcă lucrurile, după nemulțumirile francezilor: Grup de lucru comun pentru înzestrarea Armatei Române
Ministrul Economiei, Florin Spătaru anunţă miercuri că, împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, a iniţiat organizarea unui grup de lucru comun pentru a fi stabilite priorităţile şi obiectivele strategice care privesc înzestrarea Armatei Române.
Decizia vine după ce militarii francezii s-au plâns de condițiile de campare din România.
”Strategia revitalizării industriei de apărare trebuie să urmărească interesele comune ale ministerelor economiei şi apărării naţionale. De aceea, împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, am iniţiat organizarea unui grup de lucru comun pentru a fi stabilite priorităţile şi obiectivele strategice care privesc înzestrarea Armatei Române”, spune ministrul Economiei într-o postare.
Florin Spătaru arată că ”dinamizarea activităţii companiilor din industriei de apărare coordonate de Ministerul Economiei ţine atât de măsuri de adaptare şi reformare a cadrului legislativ, cât şi de alinierea pe termen mediu şi lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare şi retehnologizare la nivelul agenţilor economici”.
”Am în vedere aici atât proiecte concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât şi eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru modernizarea acestui sector economic strategic al ţării noastre. Salut deschiderea ministrului Tîlvar pentru colaborarea între cele două ministere şi susţinerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, fiind luată în considerare ca prim contractant al operatorilor români”, mai precizează ministrul Economiei.
Actualitate
Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile
Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile
La data de 9 noiembrie 2022, în jurul orei 03,40, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 22 de ani, din comuna Lopadea Nouă, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ardealului din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
La data de 8 noiembrie 2022, în jurul orei 20,00, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,38 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemie.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Actualitate
Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut
Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut
La data de 8 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din Alba Iulia au identificat doi tineri, de 17 și 18 ani, ambii din comuna Sântimbru, ca persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni de însușirea bunului găsit și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Din cercetări a rezultat că cei doi ar fi găsit un card bancar, iar în noaptea de 17/18 septembrie 2022 l-ar fi folosit la efectuarea a 6 plăți contactless.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor doi tineri.
-
Ştirea Taacum 16 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie
-
Actualitateacum 23 de ore
Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul
-
Ştirea Taacum 17 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan
-
Curier Județeanacum 6 ore
VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism
-
Sportacum 5 ore
Astăzi, la Zlatna, la ora 17.00, în nocturnă, CS Ocna Mureș – Universitatea Craiova, meci de gală pentru în Cupa României
-
Actualitateacum 24 de ore
OFICIAL| Polițiștii locali ar putea avea puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere: Impact major în cazul parcărilor ilegale