Ştirea zilei
Andrei Isăilă, un tânăr programator din Alba Iulia, a dezvoltat proiecte speciale pentru România, în perioada pandemiei: pentru școala online și un site de asigurări auto
Într-un moment în care imaginea României peste hotare este una distorsionată, apăsată de cele 3 decenii în care conaționalii au răvășit Europa, c!reându-se o percepție negativă (vezi ultimul exemplu, acel afiș, considerat scandalos, la adresa românilor, dintr-un hypermarket din Londra), găsim și raza de speranță ce ne îndeamnă să credem că noi suntem și “altceva”, nu doar prostituate, hoți, proxeneți etc.
Exportăm inteligență în stare pură, iar printre sutele de mii de tineri români ce impresionează Occidentul sunt, cu siguranță, și câteva mii proveniți din Alba. Știu ce pot, sunt încrezători în forțele proprii și au invadat, în sens pozitiv de data asta, piața muncii europene remarcându-se în diverse domenii. Este clar că “afară” au tot felul de alte avantaje, mai ales de natură financiară, dar, acesta e aspectul important, mulți nu uită de unde au plecat și caută să se revanșeze, poate nu-i cel mai potrivit termen, față de țărișoara asta amărâtă ce nu i-a ajutat cu mai nimic…
Gata însă cu dizertațiile, cu lamentările filozofice pe o temă infinită, să revenim la lucruri mai concrete. Pomeneam de inteligență, de adolescenți descinși în Europa fără să se teamă, dornici să dovedească ce pot… Aici, la acest capitol, poate fi încadrat și tânărul Andrei Isăilă, un albaiulian get-beget, un fost elev al Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, ce a ajuns să-și desăvârșescă studiile la Imperial College London, iar în prezent muncește în Praga, programator la Microsoft.
*A studiat la Imperial College London și muncește în Praga, la Microsoft!
Ce are acest băiat atât de special? Are… pasiune și implicare! De pildă, în ultimul an, a lucrat la un proiect software utilizat în multe țări din lume pentru predarea online, dar a dezvoltat și un site extrem de util pentru conaționali, mai ales în perioada de pandemie. Eu i-am spus “invenție” și m-a contrazis, politicos, dar și modest, în mediul virtual, printr-un emoticon zâmbitor…
Dar haideți să intrăm în problemă și să vă devoalăm secretele unui exponent a ceea ce înseamnă totuși România! Andrei s-a născut și a crescut în Alba Iulia, orașul la care ține foarte mult și acum, deși viața l-a purtat prin alte stratosfere. În copilărie, între vârstele 5 și 11 ani, a dezvoltat o pasiune pentru “sportul minții”, fiind elev al regretatului maestru Mihail Breaz și membru al clubului de șah din municipiu. Interesul pentru informatică s-a declanșat în momentul când a intrat la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
“Atunci am început să rezolv probleme de algoritmică și să particip la competiții de programare competitivă. Practic primeai 2-3 probleme și tu aveai câteva ore în care trebuia să scrii cod prin care să le rezolvi. Problemele combinau aspecte de logică și diverse concepte matematice precum combinatorica, teoria grafurilor, geometrie computațională și altele. Rezolvarea acestor probleme reprezenta o provocare și de multe ori eram pus în situația în care stăteam ore în șir încercând să găsesc o soluție, dar satisfacția era pe măsură atunci când o găseam. Încet, încet, interesul pentru informatică s-a transformat într-o pasiune, încurajat fiind și de rezultate promițătoare la competiții online și la olimpiadă”, a spus Andrei.
*Din Cetatea Marii Uniri, direct la Imperial College London!
Arcul vieții l-a trimis departe, într-o zonă exclusivistă, iar în 2015, când a terminat liceul, a decis să aplice suuus de tot, la Imperial College London, încurajat fiind de un prieten care era deja student acolo. Ca să percepeți exact despre ce nivel academic vorbim, vă mai dezvăluit că prestigioasa universitate londoneză era pe locul 2 în lume (în lume!) în QS University Rankings, la egalitate ca punctaj cu Cambridge, surclasând universități precum Oxford sau Harvard!
“După o scrisoare de intenție am fost invitat la interviu în Londra, interviu în urma căruia am primit o ofertă condiționată de nota de la Bacalaureat. Mi s-a cerut medie generală de peste 9.70, iar media de la Matematică și Informatică peste 9.80. Cele mai mari emoții le aveam la Limba și Literatura Română, dar până la urma am reușit să obțin 10 la Matematică și Informatică și 9.50 la Română. La facultate m-am împrietenit și am învățat de la oameni cu adevărat geniali, studenți medaliați la olimpiade internaționale și profesori cu premii distinse în cercetare. Am avut ocazia să lucrez la proiecte de inteligență artificială, securitate cibernetică, algoritmi și sisteme distribuite în Cloud și altele. Pentru proiectul final de master am studiat cum se diseminează informațiile pe rețelele de socializare și cum este opinia oamenilor influențată de prietenii lor din spațiul virtual”, a dezvăluit albaiulianul nostru.
După terminarea facultății, Andrei Isăilă s-a angajat o perioadă în capitala Angliei și a Regatului Unit, dar ulterior a decis că vrea o schimbare și a ajuns într-o altă capitală, a Cehiei, în Praga, la Microsoft.
“Proiectul la care lucrez actualmente este unul foarte relevant în această situație de pandemie, și anume Microsoft Teams, software pe care îl folosesc multe școli din România și din lume pentru predarea online. În această vară am mai muncit la un proiect care consider că este, din nou, relevant în pandemie și anume un site unde oamenii își pot face online asigurarea la mașină. Partea tehnică am dezvoltat-o de unul singur, dar pentru orice alte probleme am avut parte de ajutorul părinților, care se ocupă de asigurări de o bună bucată de timp și au multă experiență în domeniu. Site-ul este conectat la baza de date DRPCIV de unde se importă datele mașinii, polița este livrată instant în email și gratuit prin poștă, iar la expirare se trimite SMS și email și reînnoirea se face cu câteva clickuri. Am primit feedback de la persoane cu experiență în domeniu că site-ul este printre cele mai profesioniste din țară și m-aș bucura să îl încerce și cititorii dumneavoastră (n.r. – linkul este www.rca.online)”, a explicat Andrei, tânărul programator albaiulian în vârstă de 24 de ani, pornit să cucerească lumea.
Noo, acum pot spune că m-am liniștit și eu… Este clar de ce, nu? Pai când ai acasă la tine, la Alba Iulia, asemenea motive de mândrie… Cenușiul despre care vorbeam la începuturi, acea “etichetă” aplicată României, se va estompa în următorii ani, îngenuncheat de geniul nativ, să nu ne ferim de cuvintele mari. Cred asta, pentru că viitorul este asigurat de ceea ce reprezintă, la un nivel micro, exemplul oferit de Andrei Isăilă, plecat din Cetatea Marii Uniri, trecut pe la Imperial College London și ajuns prin Praga, o evoluție parcă firească…

Ştirea zilei
Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței
Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței
La momentul actual, în comparație cu finalul lunii iunie, prețurile carburanților practicate de marile benzinării au scăzut cu 58 de bani/litru, în medie, la benzina standard și cu 56 de bani/litru, în ceea ce privește motorina standard, arată datele Consiliului Concurenței.
Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.
În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei, scrie Agerpres.
„Preţurile nu includ compensare de 50 de bani pe litru”, subliniază Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.
Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Sursa: digi24.ro
Ştirea zilei
12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, vineri, 12 august 2022, s-au înregistrat 121 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de joi, 11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre un bărbat de 91 de ani, rezident al căminului de persoane vârstnice din Vințu de Jos, nevaccinat și cu comorbidități.
Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 311 teste, 70 PCR, 241 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485014 mai exact, 361833 de teste PCR și 123181 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 36
ABRUD – 1
AIUD – 7
BAIA DE ARIES – 1
BLAJ – 9
CAMPENI – 2
CUGIR – 7
OCNA MURES – 5
SEBES – 7
TEIUS – 2
BUCERDEA GRANOASA – 2
CETATEA DE BALTA – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
FARAU – 2
HOPARTA – 1
IGHIU – 1
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 1
LOPADEA NOUA – 1
PIANU DE SUS – 1
ROSIA MONTANA – 1
SANCEL – 1
SASCIORI – 2
SONA – 2
SPRING – 2
SUGAG – 1
VALEA LUNGA – 3
VINTU DE JOS – 1
Cazuri de reinfectare:
ALBA IULIA – 5
BLAJ – 4
CAMPENI – 1
SEBES – 2
TEIUS – 1
ZLATNA – 1
BUCIUM – 1
CRICAU – 1
METES – 1
OHABA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
VALEA LUNGĂ | 3108 | 9.33 | 29 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20615 | 9.17 | 189 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76899 | 7.98 | 614 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2138 | 7.95 | 17 |
ŞONA | 4360 | 6.88 | 30 |
RÂMEŢ | 497 | 6.04 | 3 |
ORAŞ CUGIR | 25311 | 5.29 | 134 |
CRICĂU | 1957 | 5.11 | 10 |
RIMETEA | 979 | 5.11 | 5 |
MUNICIPIUL AIUD | 25035 | 4.99 | 125 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2260 | 4.87 | 11 |
ARIEŞENI | 1529 | 4.58 | 7 |
CIUGUD | 3314 | 4.53 | 15 |
MOGOŞ | 740 | 4.05 | 3 |
MIHALŢ | 3229 | 4.03 | 13 |
VINŢU DE JOS | 5524 | 3.98 | 22 |
RĂDEŞTI | 1263 | 3.96 | 5 |
SÂNCEL | 2583 | 3.87 | 10 |
ORAŞ ZLATNA | 7773 | 3.73 | 29 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32852 | 3.68 | 121 |
ÎNTREGALDE | 548 | 3.65 | 2 |
GALDA DE JOS | 4410 | 3.63 | 16 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 3.59 | 11 |
JIDVEI | 5300 | 3.58 | 19 |
ORAŞ TEIUŞ | 7134 | 3.5 | 25 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13793 | 3.41 | 47 |
CUT | 1260 | 3.17 | 4 |
ORAŞ ABRUD | 5148 | 3.11 | 16 |
BUCIUM | 1371 | 2.92 | 4 |
IGHIU | 7126 | 2.81 | 20 |
CIURULEASA | 1121 | 2.68 | 3 |
ROŞIA MONTANĂ | 2683 | 2.61 | 7 |
CÂLNIC | 1933 | 2.59 | 5 |
ALMAŞU MARE | 1188 | 2.53 | 3 |
ŞPRING | 2547 | 2.36 | 6 |
SÂNTIMBRU | 3021 | 2.32 | 7 |
BLANDIANA | 880 | 2.27 | 2 |
DAIA ROMÂNĂ | 3129 | 2.24 | 7 |
NOŞLAC | 1814 | 2.21 | 4 |
METEŞ | 2729 | 2.2 | 6 |
SĂLCIUA | 1369 | 2.19 | 3 |
BERGHIN | 1889 | 2.12 | 4 |
MIRĂSLĂU | 1955 | 2.05 | 4 |
OCOLIŞ | 492 | 2.03 | 1 |
DOŞTAT | 1010 | 1.98 | 2 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1581 | 1.9 | 3 |
ŞIBOT | 2329 | 1.72 | 4 |
ORAŞ CÂMPENI | 7110 | 1.69 | 12 |
STREMŢ | 2411 | 1.66 | 4 |
LUNCA MUREŞULUI | 2536 | 1.58 | 4 |
UNIREA | 4826 | 1.45 | 7 |
PIANU | 3584 | 1.4 | 5 |
SĂSCIORI | 6471 | 1.39 | 9 |
SĂLIŞTEA | 2338 | 1.28 | 3 |
CERGĂU | 1626 | 1.23 | 2 |
POŞAGA | 889 | 1.12 | 1 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3728 | 1.07 | 4 |
ŞUGAG | 2841 | 1.06 | 3 |
CENADE | 1050 | 0.95 | 1 |
GÂRBOVA | 2136 | 0.94 | 2 |
BISTRA | 4497 | 0.89 | 4 |
HOPÂRTA | 1147 | 0.87 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2486 | 0.8 | 2 |
LUPŞA | 2819 | 0.71 | 2 |
SOHODOL | 1649 | 0.61 | 1 |
HOREA | 1906 | 0.52 | 1 |
ALBAC | 1934 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1413 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 228 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1491 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1460 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1145 | 0 | 0 |
OHABA | 582 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1033 | 0 | 0 |
PONOR | 576 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1483 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1262 | 0 | 0 |
VIDRA | 1506 | 0 | 0 |
Ştirea zilei
Suspendarea plății pensiilor: Care sunt greșelile care pot lăsa pensionarii fără bani
Suspendarea plății pensiilor: Care sunt greșelile care pot lăsa pensionarii fără bani
Pensionarii pot rămâne fără pensii, în anumite situații, fiind vorba despre unele greșeli pe care aceștia le pot face și, în urma cărora, plata pensiei se poate suspenda.
Plata pensiei se supendă, conform Casei Naționale de Pensii Publice, într-o serie de situații. Beneficiarii acestor indemnizații trebuie să fie atenți ca din greșeală să nu ajungă în situația neplăcută de a rămâne fără acești bani.
Una din situații este atunci când pensionarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plătește de către celălalt stat.
O altă situație este aceea în care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.
Rămân fără indemnizație pensionarul de invaliditate sau a copilului, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în oricare grad de invaliditate, ori soțul supraviețuitor, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în gradul I sau II de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă;
Rămân fără pensii și beneficiarii de pensii de invaliditate în cazul în care nu mai urmează programele recuperatorii, întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale.
Rămân fără indemnizații și pensionarii de invaliditate, încadrați în gradul I sau II, care realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.
Cei care sunt sunt încadrați în gradul III de invaliditate, în cazul în care realizează venituri în baza unui contract de muncă, raport de serviciu, contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil sau desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, depășesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv, rămân fără pensie.
Și copii care beneficiază de pensia de urmaș pot rămâne fără această indemnizație în cazul în care după ce a împlinit vârstă de 16 ani nu face dovadă continuării studiilor.
Dacă soțul supraviețuitor realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie și dacă acestea sunt mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut nu mai pot beneficia de pensia de urmaș.
Și în cazul în care soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, s-a recăsătorit, nu mai beneficiază de această indemnizație.
Dacă soțul supraviețuitor optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din același sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii nu mai poate beneficia de pensia de urmaș.
Ramân fără pensii și pensionarii care nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.
În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, dacă nu face dovadă continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.
Pentru însoțitorul pensionarului de invaliditate încadrat în gradul I de invaliditate plata indemnizației se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigura supraveghere și îngrijire permanente, cu excepția situațiilor în care pensionarul este nevăzător.
Suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situație în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că Guvernul ia în calcul ca anumite pensii să nu mai fie impozitate cu 10%. „Ar fi o creştere cu 50 de lei”, a anunțat ministrul Marius Budăi.
„Până nu plătea impozit până la 2.000 de lei. Eu vă spun că noi suntem acum în analiză, oricare va fi pragul, deci este vorba de diferență. Să mergem pe exemplu dumneavoastră.
Este vorba de diferența de 500 de lei care era impozitată. Nu se impozitau cei 2.000 de lei și se impozita doar diferența de după 2.000 de lei. Deci ar fi o creştere cu 50 de lei.
Preşedintele Marcel Ciolacu a anunţat foarte clar că suntem în costrucţia unor alte măsuri de natură economică dar şi socială.
Nu vreau să arunc acum niciun prag în discuţie, pentru că nu avem nimic final şi atunci nu vrem să dăm speranţe oamenilor. Ceea ce pot să vă spun foarte clar este că luăm în calcul orice variantă care poate să vină, să fie bună şi să vină în sprijinul cetăţenilor, dar nici să nu dezechilibrăm economia.
Trebuie să luăm şi măsuri economice şi atunci lucrăm în paralel pentru rectificarea bugetară şi conturăm bugetul pentru anul 2023″, a anunţat Marius Budăi.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 8 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață
-
Actualitateacum 19 ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Sportacum 9 ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe