Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Andrei Isăilă, un tânăr programator din Alba Iulia, a dezvoltat proiecte speciale pentru România, în perioada pandemiei: pentru școala online și un site de asigurări auto

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Într-un moment în care imaginea României peste hotare este una distorsionată, apăsată de cele 3 decenii în care conaționalii au răvășit Europa, c!reându-se o percepție negativă (vezi ultimul exemplu, acel afiș, considerat scandalos, la adresa românilor, dintr-un hypermarket din Londra), găsim și raza de speranță ce ne îndeamnă să credem că noi suntem și “altceva”, nu doar prostituate, hoți, proxeneți etc.

Exportăm inteligență în stare pură, iar printre sutele de mii de tineri români ce impresionează Occidentul sunt, cu siguranță, și câteva mii proveniți din Alba. Știu ce pot, sunt încrezători în forțele proprii și au invadat, în sens pozitiv de data asta, piața muncii europene remarcându-se în diverse domenii. Este clar că “afară” au tot felul de alte avantaje, mai ales de natură financiară, dar, acesta e aspectul important, mulți nu uită de unde au plecat și caută să se revanșeze, poate nu-i cel mai potrivit termen, față de țărișoara asta amărâtă ce nu i-a ajutat cu mai nimic…

Gata însă cu dizertațiile, cu lamentările filozofice pe o temă infinită, să revenim la lucruri mai concrete. Pomeneam de inteligență, de adolescenți descinși în Europa fără să se teamă, dornici să dovedească ce pot… Aici, la acest capitol, poate fi încadrat și tânărul Andrei Isăilă, un albaiulian get-beget, un fost elev al Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, ce a ajuns să-și desăvârșescă studiile la Imperial College London, iar în prezent muncește în Praga, programator la Microsoft.

Elit - Gustul Desăvârșit

*A studiat la Imperial College London și muncește în Praga, la Microsoft!

Ce are acest băiat atât de special? Are… pasiune și implicare! De pildă, în ultimul an, a lucrat la un proiect software utilizat în multe țări din lume pentru predarea online, dar a dezvoltat și un site extrem de util pentru conaționali, mai ales în perioada de pandemie. Eu i-am spus “invenție” și m-a contrazis, politicos, dar și modest, în mediul virtual, printr-un emoticon zâmbitor…

Dar haideți să intrăm în problemă și să vă devoalăm secretele unui exponent a ceea ce înseamnă totuși România! Andrei s-a născut și a crescut în Alba Iulia, orașul la care ține foarte mult și acum, deși viața l-a purtat prin alte stratosfere. În copilărie, între vârstele 5 și 11 ani, a dezvoltat o pasiune pentru “sportul minții”, fiind elev al regretatului maestru Mihail Breaz și membru al clubului de șah din municipiu. Interesul pentru informatică s-a declanșat în momentul când a intrat la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Atunci am început să rezolv probleme de algoritmică și să particip la competiții de programare competitivă. Practic primeai 2-3 probleme și tu aveai câteva ore în care trebuia să scrii cod prin care să le rezolvi. Problemele combinau aspecte de logică și diverse concepte matematice precum combinatorica, teoria grafurilor, geometrie computațională și altele. Rezolvarea acestor probleme reprezenta o provocare și de multe ori eram pus în situația în care stăteam ore în șir încercând să găsesc o soluție, dar satisfacția era pe măsură atunci când o găseam. Încet, încet, interesul pentru informatică s-a transformat într-o pasiune, încurajat fiind și de rezultate promițătoare la competiții online și la olimpiadă”, a spus Andrei.

*Din Cetatea Marii Uniri, direct la Imperial College London!

Arcul vieții l-a trimis departe, într-o zonă exclusivistă, iar în 2015, când a terminat liceul, a decis să aplice suuus de tot, la Imperial College London, încurajat fiind de un prieten care era deja student acolo. Ca să percepeți exact despre ce nivel academic vorbim, vă mai dezvăluit că prestigioasa universitate londoneză era pe locul 2 în lume (în lume!) în QS University Rankings, la egalitate ca punctaj cu Cambridge, surclasând universități precum Oxford sau Harvard!

După o scrisoare de intenție am fost invitat la interviu în Londra, interviu în urma căruia am primit o ofertă condiționată de nota de la Bacalaureat. Mi s-a cerut medie generală de peste 9.70, iar media de la Matematică și Informatică peste 9.80. Cele mai mari emoții le aveam la Limba și Literatura Română, dar până la urma am reușit să obțin 10 la Matematică și Informatică și 9.50 la Română. La facultate m-am împrietenit și am învățat de la oameni cu adevărat geniali, studenți medaliați la olimpiade internaționale și profesori cu premii distinse în cercetare. Am avut ocazia să lucrez la proiecte de inteligență artificială, securitate cibernetică, algoritmi și sisteme distribuite în Cloud și altele. Pentru proiectul final de master am studiat cum se diseminează informațiile pe rețelele de socializare și cum este opinia oamenilor influențată de prietenii lor din spațiul virtual”, a dezvăluit albaiulianul nostru.

După terminarea facultății, Andrei Isăilă s-a angajat o perioadă în capitala Angliei și a Regatului Unit, dar ulterior a decis că vrea o schimbare și a ajuns într-o altă capitală, a Cehiei, în Praga, la Microsoft.

Proiectul la care lucrez actualmente este unul foarte relevant în această situație de pandemie, și anume Microsoft Teams, software pe care îl folosesc multe școli din România și din lume pentru predarea online. În această vară am mai muncit la un proiect care consider că este, din nou, relevant în pandemie și anume un site unde oamenii își pot face online asigurarea la mașină. Partea tehnică am dezvoltat-o de unul singur, dar pentru orice alte probleme am avut parte de ajutorul părinților, care se ocupă de asigurări de o bună bucată de timp și au multă experiență în domeniu. Site-ul este conectat la baza de date DRPCIV de unde se importă datele mașinii, polița este livrată instant în email și gratuit prin poștă, iar la expirare se trimite SMS și email și reînnoirea se face cu câteva clickuri. Am primit feedback de la persoane cu experiență în domeniu că site-ul este printre cele mai profesioniste din țară și m-aș bucura să îl încerce și cititorii dumneavoastră (n.r. – linkul este www.rca.online)”, a explicat Andrei, tânărul programator albaiulian în vârstă de 24 de ani, pornit să cucerească lumea.

Noo, acum pot spune că m-am liniștit și eu… Este clar de ce, nu? Pai când ai acasă la tine, la Alba Iulia, asemenea motive de mândrie… Cenușiul despre care vorbeam la începuturi, acea “etichetă” aplicată României, se va estompa în următorii ani, îngenuncheat de geniul nativ, să nu ne ferim de cuvintele mari. Cred asta, pentru că viitorul este asigurat de ceea ce reprezintă, la un nivel micro, exemplul oferit de Andrei Isăilă, plecat din Cetatea Marii Uniri, trecut pe la Imperial College London și ajuns prin Praga, o evoluție parcă firească…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței

La momentul actual, în comparație cu finalul lunii iunie, prețurile carburanților practicate de marile benzinării au scăzut cu 58 de bani/litru, în medie, la benzina standard și cu 56 de bani/litru, în ceea ce privește motorina standard, arată datele Consiliului Concurenței.

Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei, scrie Agerpres.

„Preţurile nu includ compensare de 50 de bani pe litru”, subliniază Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.

Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, vineri, 12 august 2022, s-au înregistrat 121 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de joi, 11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre un bărbat de 91 de ani, rezident al căminului de persoane vârstnice din Vințu de Jos, nevaccinat și cu comorbidități.

Elit - Gustul Desăvârșit
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 57098 de persoane confirmate, 54103 persoane vindecate, 1.300 decese.

Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 311 teste, 70 PCR, 241 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485014 mai exact, 361833 de teste PCR și 123181 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 36
ABRUD – 1
AIUD – 7
BAIA DE ARIES – 1
BLAJ – 9
CAMPENI – 2
CUGIR – 7
OCNA MURES – 5
SEBES – 7
TEIUS – 2
BUCERDEA GRANOASA – 2
CETATEA DE BALTA – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
FARAU – 2
HOPARTA – 1
IGHIU – 1
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 1
LOPADEA NOUA – 1
PIANU DE SUS – 1
ROSIA MONTANA – 1
SANCEL – 1
SASCIORI – 2
SONA – 2
SPRING – 2
SUGAG – 1
VALEA LUNGA – 3
VINTU DE JOS – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 5
BLAJ – 4
CAMPENI – 1
SEBES – 2
TEIUS – 1
ZLATNA – 1
BUCIUM – 1
CRICAU – 1
METES – 1
OHABA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
VALEA LUNGĂ 3108 9.33 29
MUNICIPIUL BLAJ 20615 9.17 189
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76899 7.98 614
CRĂCIUNELU DE JOS 2138 7.95 17
ŞONA 4360 6.88 30
RÂMEŢ 497 6.04 3
ORAŞ CUGIR 25311 5.29 134
CRICĂU 1957 5.11 10
RIMETEA 979 5.11 5
MUNICIPIUL AIUD 25035 4.99 125
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 4.87 11
ARIEŞENI 1529 4.58 7
CIUGUD 3314 4.53 15
MOGOŞ 740 4.05 3
MIHALŢ 3229 4.03 13
VINŢU DE JOS 5524 3.98 22
RĂDEŞTI 1263 3.96 5
SÂNCEL 2583 3.87 10
ORAŞ ZLATNA 7773 3.73 29
MUNICIPIUL SEBEŞ 32852 3.68 121
ÎNTREGALDE 548 3.65 2
GALDA DE JOS 4410 3.63 16
CETATEA DE BALTĂ 3061 3.59 11
JIDVEI 5300 3.58 19
ORAŞ TEIUŞ 7134 3.5 25
ORAŞ OCNA MUREŞ 13793 3.41 47
CUT 1260 3.17 4
ORAŞ ABRUD 5148 3.11 16
BUCIUM 1371 2.92 4
IGHIU 7126 2.81 20
CIURULEASA 1121 2.68 3
ROŞIA MONTANĂ 2683 2.61 7
CÂLNIC 1933 2.59 5
ALMAŞU MARE 1188 2.53 3
ŞPRING 2547 2.36 6
SÂNTIMBRU 3021 2.32 7
BLANDIANA 880 2.27 2
DAIA ROMÂNĂ 3129 2.24 7
NOŞLAC 1814 2.21 4
METEŞ 2729 2.2 6
SĂLCIUA 1369 2.19 3
BERGHIN 1889 2.12 4
MIRĂSLĂU 1955 2.05 4
OCOLIŞ 492 2.03 1
DOŞTAT 1010 1.98 2
ROŞIA DE SECAŞ 1581 1.9 3
ŞIBOT 2329 1.72 4
ORAŞ CÂMPENI 7110 1.69 12
STREMŢ 2411 1.66 4
LUNCA MUREŞULUI 2536 1.58 4
UNIREA 4826 1.45 7
PIANU 3584 1.4 5
SĂSCIORI 6471 1.39 9
SĂLIŞTEA 2338 1.28 3
CERGĂU 1626 1.23 2
POŞAGA 889 1.12 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3728 1.07 4
ŞUGAG 2841 1.06 3
CENADE 1050 0.95 1
GÂRBOVA 2136 0.94 2
BISTRA 4497 0.89 4
HOPÂRTA 1147 0.87 1
LOPADEA NOUĂ 2486 0.8 2
LUPŞA 2819 0.71 2
SOHODOL 1649 0.61 1
HOREA 1906 0.52 1
ALBAC 1934 0 0
AVRAM IANCU 1413 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
FĂRĂU 1491 0 0
GÂRDA DE SUS 1460 0 0
LIVEZILE 1145 0 0
OHABA 582 0 0
POIANA VADULUI 1033 0 0
PONOR 576 0 0
SCĂRIŞOARA 1483 0 0
VADU MOŢILOR 1262 0 0
VIDRA 1506 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Suspendarea plății pensiilor: Care sunt greșelile care pot lăsa pensionarii fără bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Suspendarea plății pensiilor: Care sunt greșelile care pot lăsa pensionarii fără bani

Pensionarii pot rămâne fără pensii, în anumite situații, fiind vorba despre unele greșeli pe care aceștia le pot face și, în urma cărora, plata pensiei se poate suspenda.

Plata pensiei se supendă, conform Casei Naționale de Pensii Publice, într-o serie de situații. Beneficiarii acestor indemnizații trebuie să fie atenți ca din greșeală să nu ajungă în situația neplăcută de a rămâne fără acești bani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Una din situații este atunci când pensionarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plătește de către celălalt stat.

O altă situație este aceea în care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.

Rămân fără indemnizație pensionarul de invaliditate sau a copilului, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în oricare grad de invaliditate, ori soțul supraviețuitor, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în gradul I sau II de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă;

Rămân fără pensii și beneficiarii de pensii de invaliditate în cazul în care nu mai urmează programele recuperatorii, întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Rămân fără indemnizații și pensionarii de invaliditate, încadrați în gradul I sau II, care realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.

Cei care sunt sunt încadrați în gradul III de invaliditate, în cazul în care realizează venituri în baza unui contract de muncă, raport de serviciu, contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil sau desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, depășesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv, rămân fără pensie.

Și copii care beneficiază de pensia de urmaș pot rămâne fără această indemnizație în cazul în care după ce a împlinit vârstă de 16 ani nu face dovadă continuării studiilor.

Dacă soțul supraviețuitor realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie și dacă acestea sunt mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut nu mai pot beneficia de pensia de urmaș.

Și în cazul în care soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, s-a recăsătorit, nu mai beneficiază de această indemnizație.

Dacă soțul supraviețuitor optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din același sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii nu mai poate beneficia de pensia de urmaș.

Ramân fără pensii și pensionarii care nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.

În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, dacă nu face dovadă continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

Pentru însoțitorul pensionarului de invaliditate încadrat în gradul I de invaliditate plata indemnizației se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigura supraveghere și îngrijire permanente, cu excepția situațiilor în care pensionarul este nevăzător.

Suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situație în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că Guvernul ia în calcul ca anumite pensii să nu mai fie impozitate cu 10%. „Ar fi o creştere cu 50 de lei”, a anunțat ministrul Marius Budăi.

„Până nu plătea impozit până la 2.000 de lei. Eu vă spun că noi suntem acum în analiză, oricare va fi pragul, deci este vorba de diferență. Să mergem pe exemplu dumneavoastră.

Este vorba de diferența de 500 de lei care era impozitată. Nu se impozitau cei 2.000 de lei și se impozita doar diferența de după 2.000 de lei. Deci ar fi o creştere cu 50 de lei.

Preşedintele Marcel Ciolacu a anunţat foarte clar că suntem în costrucţia unor alte măsuri de natură economică dar şi socială.

Nu vreau să arunc acum niciun prag în discuţie, pentru că nu avem nimic final şi atunci nu vrem să dăm speranţe oamenilor. Ceea ce pot să vă spun foarte clar este că luăm în calcul orice variantă care poate să vină, să fie bună şi să vină în sprijinul cetăţenilor, dar nici să nu dezechilibrăm economia.

Trebuie să luăm şi măsuri economice şi atunci lucrăm în paralel pentru rectificarea bugetară şi conturăm bugetul pentru anul 2023″, a anunţat Marius Budăi.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea