Rămâi conectat

Actualitate

ANCOM: Comercianții pot vinde numai produse electrice sau electronice marcate cu însemnul CE. În caz contrar, riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

electroniceOperatorii economici pot comercializa produse electrice sau electronice numai dacă acestea sunt marcate cu însemnul CE și conțin informații despre producător, importator și comerciant, a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În caz contrar, aceștia ar putea primi amenzi cuprinse între 500 de lei și 50.000 de lei. 

Potrivit sursei citate, începând cu data de 22 noiembrie 2016, a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor, care transpune în legislația românească noile prevederi europene în domeniu. Aceasta stabilește noi reguli pentru operatorii economici implicați în lanțul de aprovizionare ori de distribuție al acestor echipamente, definind într-un mod mai clar obligațiile ce revin producătorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului și distribuitorului.

În categoria echipamentelor radio se încadrează, printre altele, stațiile de radiocomunicații de orice tip, module ori părți dintr-un echipament ce emit într-o anumită bandă de frecvențe radio, routere wireless, precum și receptoare de radiodifuziune și televiziune sau echipamente de localizare a poziției geografice (GPS).

„În contextul evoluției tehnologice rapide, a fost nevoie de o adaptare legislativă care să asigure utilizarea eficientă a frecvențelor radio, interoperabilitatea cu alte echipamente radio prin intermediul rețelelor, precum și conectarea cu interfețe radio standardizate la nivel european. Prin Hotărârea adoptată se stabilesc cerințele esențiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piață sau pus la dispoziție pe piață, condițiile care trebuie respectate de către organismele ce efectuează evaluări a conformității produselor, precum și măsuri privind cadrul de supraveghere și control efectiv al pieței echipamentelor radio. Suplimentar față de cerințele esențiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerințe cu privire la identificarea trasabilității echipamentelor radio (de către cine au fost produse, cine le comercializează etc.)”, se notează în comunicatul citat.

Documentul legislativ clarifică obligațiile operatorilor economici — producător, reprezentant autorizat al acestuia, importator și distribuitor, dar și a utilizatorilor echipamentelor radio, precum și a operatorilor stațiilor de radiocomunicații, iar nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sancționează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse între 500 de lei și 50.000 de lei.

Conform actului normativ, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) este desemnat ca autoritate națională de notificare responsabilă pentru evaluarea și notificarea organismelor de evaluare a conformității și de monitorizare a acestora.

De asemenea, ANCOM și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt instituțiile care au responsabilitatea aplicării legislației în vigoare din domeniul echipamentelor radio și activităților de supraveghere și control a pieței echipamentelor radio.

Hotărârea Guvernului nr. 740/2016 transpune în legislația națională Directivele Parlamentului European și ale Consiliului European din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea