Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ample manifestări la „Zilele Şcolii «Vasile Goldiş» din Alba Iulia”

Publicat

în

Şi în acest an, în preajma zilei de 1 Decembrie, colectivul de cadre didactice şi elevi al Şcolii „Vasile Goldiş” Aba Iulia îşi cinsteşte patronul spiritual, printr-un bogat şi variat program de manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive organizate cu ocazia „Zilelor Şcolii”, pe parcursul a două săptămâni, ne-a informat prof. Teofil Florea, directorul instituţiei.
Astfel, luni, 23 noiembrie au avut loc activităţi transdisciplinare, familiarizarea elevilor cu caracteristicile diferitelor profesii, comunicări ale elevilor în limba engleză, dar şi simpozioane, expoziţii şi concursuri cu teme ecologice.
În programul zilei de marţi, 23 noiembrie, sunt incluse dezbateri privind valorile şi idealurile elevilor de azi, motivaţia elevilor pentru învăţare, hobby-urile şi dezvoltarea profesională, concursuri de sloganuri şi afişe pentru promovarea lecturii.
Miercuri, 24 noiembrie, vor avea loc prezentări de proiecte şi concursuri de cultură generală în limba engleză, seminarii despre obiectivele turistice din Alba Iulia, un montaj literar şi o revedere între generaţii, „bobocii” întâlnindu-se cu elevii din primul an de gimnaziu.
„Unirea oglindită în istorie, literatură şi artă” este titlul unui proiect educaţional judeţean care se va derula joi, 25 noiembrie, şi la care vor mai participa elevi de la Şcoala Galda de Jos, Şcoala „Ion Agârbiceanu” şi Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia. Tot joi, elevii vor prezenta un obicei de nuntă, iar trupa de teatru va prezenta o piesă în limba franceză. În aceeaşi zi vor avea loc simpozioanele „Contribuţia fizicii la dezvoltarea umanităţii” şi „Matematica şi tehnologia pentru juniori”, iar vineri vor avea loc simpozionul cu tema „Chimia în slujba omului”, un concurs de cultură generală şi o lecţie deschisă.
O expoziţie de fotografii care va fi vernisată luni, 29 noiembrie, va arăta în oglinda timpului imagini cu Alba Iulia de ieri şi de azi, în aceeaşi zi fiind programate un concurs de cultură generală, iar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, lansarea unui nou număr al revistei şcolare „Isteţii”.
În perioada 22 – 30 noiembrie, la clasa de step by step vor avea loc activităţi interactive cu elevii şi părinţii lor.
În această perioadă, sunt programate şi finalele competiţiilor sportive derulate sub cupola „Zilelor Şcolii”, astfel: lFotbal (Finala – 23 noiembrie, ora 12.00), lTenis de masă, fete şi băieţi (Finala – 25 noiembrie, ora 12.00), lŞah fete şi băieţi (Finala – 23 noiembrie, ora 12.00) lBaschet fete (Finala – 26 noiembrie, ora 12.00), băieţi (Finala – ora 14.00).
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare