Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Amenzi usturătoare pentru românii care ies la grătar sau picnic la iarbă verde și nu păstrează curățenia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care ies la grătar sau picnic la iarbă verde au obligația de a păstra curățenia în spațiul special amenajat, iar cei care nu respectă aceste obligații riscă să primească amenzi usturătoare.

După cum specifică legislația în vigoare, picnicul reprezintă orice activitate de recreere desfășurată într-un spațiu public indicat sau special amenajat și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea focului. Astfel, românii au voie să facă grătare sau să iasă la picnic doar în spațiile amenajate în acest sens de către autoritatea publică locală.

Dacă plănuiești să ieși la iarbă verde vara aceasta, iată șapte lucruri pe care trebuie să le ai în vedere ca să nu fii amendat și amenzile pe care le poți primi dacă încalci prevederile legii:

Deșeurile trebuie aruncate selectiv, în containerele inscripționate corespunzător, doar în locurile special amenajate. Iar la plecare, locul trebuie să rămână „curat și nealterat”, conform legii picnicului. Cei care încalcă aceste prevederi riscă amenzi între 100 și 2.000 de lei pentru nerespectarea depunerii selective a deșeurilor și între 300 și 3.000 de lei pentru alterarea locului în care s-a ținut picnicul.

Cei care doresc să aprindă focul trebuie să o facă doar în locurile special amenajate. Mai mult decât atât, focul trebuie supravegheat în permanență. În caz contrar, amenda poate fi între 2.000 și 5.000 de lei.

Atunci când ajungi în locul în care vrei să faci picnicul, trebuie să parchezi mașina doar în zonele amenajate special cu acest scop. În caz contrar, amenda este între 100 și 200 de lei.

De asemenea, este interzisă și spălarea obiectelor folosite în activitatea de picnic (farfurii, tacâmuri etc.) în apele din vecinătatea zonei amenajate. Nu este permis nici să speli farfuriile într-un alt recipient și să arunci apa murdară în apele din zonă sau chiar pe pământ. Amenzile sunt între 100 și 200 de lei pentru cei care nu respectă această prevedere.

O altă contravenție o reprezintă hrănirea animalelor sălbatice. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este între 200 și 400 de lei.
Dacă arunci țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, riști o amendă între 300 și 3.000 de lei.
Indiferent dacă păstrezi curățenia în locul în care te-ai hotărât să faci picnicul, dacă spațiul în care ești nu este special amenajat pentru o astfel de activitate, atunci riști o amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

În afară de aceste măsuri menite să asigure curățenia și protecția mediului, legea picnicului mai reglementează și alte aspecte care au scopul de a asigura desfășurarea activității de picnic în condiții civilizate. Cu alte cuvinte, persoanele care merg la picnic în zonele indicate/special amenajate în acest sens trebuie să respecte următoarele prevederi:

  • să respecte orarul de desfășurare a activității de picnic corespunzător zonei respective; în caz contrar, amenda este între 100 și 200 de lei;
  • să păstreze liniștea și să nu deranjeze nici comunitățile locale, nici viața sălbatică din zonă și nici alți vizitatori; în caz contrar, amenda este între 200 și 400 de lei;
  • să respecte ordinea publică și bunele moravuri, conform legislației în vigoare; în caz contrar, amenda este între 300 și 3.000 de lei.

Amenzile pot fi aplicate atât de către politiști și jandarmi, cât și de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și autoritățile administrației publice locale,, potrivit avocatnet.ro. Totodată, autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de picnic, să verifice datele de identificare ale persoanelor aflate în acestea și, dacă este cazul, să evacueze contravenienții.

În același timp, legislația prevede că autoritățile au și obligația de a amenaja zone speciale pentru activități de picnic și de a se îngriji ca cei care doresc să iasă la iarbă verde să poată face acest lucru în condiții civilizate și care să respecte prevederile legii (de exemplu, autoritățile au obligația de a amenaja/delimita parcări, de a asigura containere pentru depunerea selectivă a deșeurilor sau de a amenaja locuri speciale pentru aprinderea focului). Nerespectarea de către autorități a obligațiilor care le revin referitoare la spațiile special amenajate poate duce la amenzi între 10.000 și 50.000 de lei.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea