Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Amenzi drastice pentru pietonii distrași: Schimbări în Codul Rutier propuse de un proiect legislativ

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Amenzi drastice pentru pietonii distrași: Schimbări în Codul Rutier propuse de un proiect legislativ

Potrivit unui proiect aflat în Parlament, pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Demnitarii au pregătit un proiect legislativ care prevede amenzi drastice pentru pietonii care traversează cu ochii în telefon sau care au căștile în urechi. Este vorba de o inițiativă legislativă care aduce noi schimbări Codului Rutier.

Pietonii care traversează privind în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic. Este vorba despre un proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier în acest sens. Și conducătorii de trotinete ar putea fi amendați. Părerile sunt împărțite când vine vorba de posibilitatea adoptării noilor reguli. Unii spun că poate în acest fel vor scăpa de o dependență de telefon de care sunt conștienți. Altii, însă, sunt convinși că au atenție distributivă și nu le consideră un pericol.

Astfel, noile propuneri de modificare a Codului Rutier permit sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni. Amenzile pot ajunge și la 435 de lei.

Peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni s-au produs în Capitală în anul 2022. Anul acesta au fost raportate de 52 de accidente grave. Cinci persoane au decedat în timp ce traversau pe trecerile de pietoni. Dar se pare că aceste statistici nu îi sperie pe bucureșteni.

„Da, pot să fiu atent și au și o facilitate, care redau în mod ecou sunetele din jurul meu, și atunci nu obturează complet, deci pot să fiu atent și la ceea ce ascult, dar și la ceea ce se întâmplă în jur”, a declarat un cetățean în timp ce traversa cu ochii în telefon.

Potrivit noilor amendamente pentru Codul Rutier, trebuie să renunțăm la căști chiar și atunci când traversăm liniile de cale ferată. De asemenea, prevederile sunt valabile și pentru cei care folosesc trotinetele ca mijloc de deplasare.

Specialiștii atrag atenția că nu doar conducătorii auto sunt un pericol în trafic atunci când folosesc telefoanele mobile. Sorin Ene, specialist în conducere defensivă subliniază faptul că nu puțini sunt pietonii care traversează chiar și pe trecerea de pietoni fără a se asigura în prealabil.

„Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească.

Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații. De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!”, potrivit Digi 24.

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Camera Superioară a Parlamentului, dar trebuie să primească vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a fi promulgat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea