Rămâi conectat

Actualitate

Amenzi drastice, închisoare sau reținerea permisului: Ce îi așteaptă pe braconierii piscicoli

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi drastice, închisoare sau reținerea permisului: Ce îi așteaptă pe braconierii piscicoli

Românii care practică braconajul piscicol, un fenomen de amploare pe teritoriul României, riscă amenzi uriașe, de până la 12.000 de lei, conform unei noi legi care ar putea intra în vigoare, iar în unele cazuri riscă să ajungă și la închisoare până la trei ani.

Prin acest proiect legislativ, înregistrat joi la Senat pentru dezbatere, se urmărește, de fapt, înăsprirea sancțiunilor din domeniu, astfel încât nivelul braconajului piscicol să se reducă.

Ca și în prezent, nerespectarea, de către persoanele fizice ori juridice, a legislației privind pescuitul va atrage, după caz, răspunderea administrativă, civilă sau penală.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul contravențiilor, amenzile ce vor putea fi aplicate se vor majora. De exemplu, pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale va putea fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Amenzile actuale pentru această abatere, stabilite de OUG 23/2008, sunt cuprinse între 300 și 600 de lei. În plus, potrivit viitoarei legi a pescuitului, se va putea sancționa la fel și refuzul de a prezenta permisul de pescuit.

Tot amenzi de până la 1.000 de lei se vor putea aplica și în cazul:

pescuitului comercial și recreativ de către persoane autorizate care nu au asupra lor permisul, licența sau autorizația, după caz;
reținerii, de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ, a mai mult de zece exemplare/ zi din speciile de păstrăv, lipan și coregon în apele de munte sau a mai mult de cinci kilograme de pește/ zi din zona colinară și de șes, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește cinci kilograme.

Cu până la 2.000 de lei și reținerea ori suspendarea pe o perioadă de 30 de zile a permisului sau autorizației vor putea fi sancționate :

  • prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
    pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
    pescuitul cu mai mult de trei muște artificiale în apele salmonicole;
    mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
    pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție;
    pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament;
    pescuitul recreativ al resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale;
    pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 de metri din aval de baraj;
    încălcarea condițiilor prevăzute în licența sau autorizația de pescuit comercial;
    nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea peștelui și produselor din pește de la debarcare până la comercializare inclusiv.

Majoritatea abaterilor din lista de mai sus sunt sancționate acum cu amenzi cuprinse între 600 și 1.000 lei și cu reținerea și suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizației.

Cele mai mari sancțiuni propuse prin viitoarea lege a pescuitului sunt amenda cuprinsă între 8.000 și 12.000 de lei și reținerea ori suspendarea, pe o durată de 120 de zile, a permisului, autorizației sau licenței, care se vor putea aplica pentru:

  • pescuitul resurselor acvatice vii, fără autorizație, licență sau permis;
    pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale prin orice metode și mijloace al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, precum și distrugerea icrelor embrionate în zonele de reproducere naturală și/ sau în perioadele de prohibiție;
    reducerea debitului și a volumului de apă pe cursurile de apă, în scopul pescuitului ilegal;
    deschiderea, închiderea, obturarea, bararea cu garduri pescărești sau cu unelte de pescuit de orice fel, de către persoane neautorizate, a canalelor și a gârlelor de legătură cu lacurile, bălțile ori cu terenurile inundabile;
    pescuitul comercial al resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasa sub dimensiunile minime legale;
    deținerea, transportul, transbordarea sau comercializarea fără documentele prevăzute de lege a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit, ori produselor din pește;
    pescuitul cu japca, cu ostia, cu sulița, țepoaica sau cu orice alte unelte sau scule neautorizate, prin greblare sau harponare;
    deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial;
    părăsirea portului de către o navă/ ambarcațiune cu sistemele de monitorizare automată nefuncționale.

Pe lângă amenzi, cei ce vor încălca viitoarea lege a pescuitului vor putea primi și pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani plus interzicerea dreptului de a pescui timp de până la trei ani.

Printre altele, aceste pedepse se vor aplica pentru pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice ori pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un polițist, mesaj pe grupurile de WhatsApp: ‘Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft’

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Un polițist, mesaj pe grupurile de WhatsApp: ‘Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft’

Tot mai mulți polițiști sunt tentați să părăsească sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, a atenționat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne.

Vasile Zelca, liderul sindicatului care numără circa 40.000 de membri, ne-a prezentat o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp ale polițiștilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un polițist a dezvăluit că sora sa câștigă 4.000 de lei de la Lidl, ca manipulant, în vreme ce el, stând în zăpadă, are același salariu.

„Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”
„Vă dau o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp. Zice un coleg: sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft.

Eu iau 4.000 de lei și stau până la brâu în zăpadă, pe verde. La Poliția de Frontieră încă mai avem segmente de frontieră care nu pot fi digitalizate, nu pot fi supravegheate cu sisteme de supraveghere și se duc oamenii și patrulează în segmentele acelea. Și se numesc pe verde.

Sunt elemente pe care oamenii trebuie să le cunoască”, a mai declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, liderul SNPPC.

Cu cât au crescut salariile polițiștilor de la 1 iunie?

„370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi. Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022.

De la 1 ianuarie 2023, coeficientul fiecărui polițist, militar, pompier, jandarm, familia ocupațională, trebuia înmulțit cu salariul minim pe economie. Prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim pe economie, decuplăm salarizarea bugetarului de la decizia politică.

Asta înseamnă să aplici Legea 153 – Legea salarizării – în integralitate. Este un sistem adoptat în Uniune. De acolo este împrumutat acest mecanism. Tocmai în ideea de a decupla salarizarea bugetarilor de decizia politică, pe care și noi o susținem, pentru că este un mod sănătos de a rezolva sinecuri, solicitări, o putere a politicului asupra unui segment important de bugetari. Iată că noi am rămas, de exemplu, în urmă. Suntem ultima familie ocupațională care intră în grila din 2022.

Dar trebuie să privim și să abordăm sănătos problema, nu populist, nu cum îmi pică mai bine mie ca politician. Cum îmi pică mie mai bine ca politician? Păi, dau în polițiști, dau în bugeteri, că or să mă iubească cei din privat. Da, dar iată că, din cauza acestei politici, am ajuns la dezastrul pe care azi îl înregistrăm în Poliție. Din 1.880 de locuri, la școlile de agenți Câmpina, Cluj, Oradea s-au ocupat 900.

Știți ce înseamnă? Tinerii sunt interesați de salarizare, de carieră, de pensionare, de predictibilitate. Sunt trei segmente importante: vreau să știu ce salariu voi avea, ca polițist, vreau să știu până la ce nivel pot să acced în carieră și vreau să știu ce pensie îmi oferă statul pentru sacrificiile pe care eu le voi face, pentru ca acest sistem să meargă.

Noi de aceea am spus: Scoateți pensiile militare de acolo, că nu au ce căuta! Toate țările membre NATO au pensii militare de stat”, a punctat Vasile Zelca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei

Să mesteci gumă în public este considerat un gest de evitat, dar există și un alt motiv pentru care este bine să te abții de la acest obicei. Cum te poate afecta consumul substanțelor din guma de mestecat, fără să îți dai seama.

Cel mai important lucru la guma de mestecat este acela că, așa cum îi spune și denumirea, ea nu trebuie înghițită, ci doar mestecată. În fapt, guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care conține rășină, îndulcitori, aromatizanți și conservanți. Ca orice produs, și guma de mestecat consumată în exces produce efecte secundare, care pot afecta sănătatea, în special pe termen lung.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zaharurile din guma de mestecat sunt și ele periculoase, așa cum la fel de periculos este consumul excesiv de gumă de mestecat fără zahăr. Specialiștii susțin că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. Pe lângă acestea, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Ce conține o gumă de mestecat
Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.

Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.

Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.

Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).

Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.

Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.

Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.

Specialiștii spun că există și beneficii atunci când mesteci gumă, dar trag un semnal de alarmă în privința celor care exagerează ciu acest obicei. Persoanele care mestecă gumă în mod excesiv pot avea, în timp, probleme cu maxilarul și prezintă un risc mai mare să fie afectate de bolile gastro-intestinale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Salariu în plus, de cel puțin 2.000 de lei, indiferent de veniturile avute, pentru mii de familii din România: Condiții de acordare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariu în plus, de cel puțin 2.000 de lei, indiferent de veniturile avute, pentru mii de familii din România: Condiții de acordare

Mii de familii din România ar urma să primească un salariu minim pe economie, în plus, lunar, indiferent de cuantumul veniturilor pe care le au, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Parlament care propune acordarea de indemnizații lunare, de cel puțin un salariu minim pe economie, familiilor cu 3 sau mai mulți copii.

Inițiativa legislativă își propune luarea unor măsuri de stimulare a natalității în România. Documentul, depus la începutul acestei săptămâni la Senat, conține 3 propuneri care au rolul de a stopa declinul demografic al populației țării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit proiectului, prima dintre măsuri vizează persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani, acestora urmând să le fie acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit).

Ce sume vor primi părinții

Sumele propuse sunt:

-echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
-1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
-două salarii minime nete pentru cinci copii;
-2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.

Care sunt condițiile

Sumele ar urma să fie acordate tuturor celor care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, o condiționare fiind ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

Cu privire la mamele aflate în concediu de creștere copil, acestea trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii sau adopției.

Mai mult decât atât, pentru a se califica, este necesar ca părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copiii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani, scrie avocatnet.ro.

În cazul în care există 2 întreținători, beneficiile propuse ar urma să fie acordate unei singure persoane și ar înceta în cazul în care custodia copilului ar fi pierdută.

Ce mai prevede proiectul

Construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor în sistem public-privat reprezintă o altă măsură propusă în proiect. Aici este prevăzută posibilitatea concesionării terenurilor aferente pe o perioada de 49 de ani, scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani a firmelor implicate în aceste parteneriate și asigurarea utilităților de la bugetele locale.

Ultima prevedere din proiect se referă la extinderea programului ”o masă caldă la școală” care se află în derulare încă din anul 2020 și care cuprinde 450 de unități de învățământ. Potrivit proiectului, se are în vedere încadrarea în program a tuturor școlilor până la finalul anului 2036.

Este important de subliniat faptul că proiectul trebuie aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial înainte de a intra în vigoare.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare