Rămâi conectat

Actualitate

Amenzi drastice, închisoare sau reținerea permisului: Ce îi așteaptă pe braconierii piscicoli

Publicat

în

Amenzi drastice, închisoare sau reținerea permisului: Ce îi așteaptă pe braconierii piscicoli

Românii care practică braconajul piscicol, un fenomen de amploare pe teritoriul României, riscă amenzi uriașe, de până la 12.000 de lei, conform unei noi legi care ar putea intra în vigoare, iar în unele cazuri riscă să ajungă și la închisoare până la trei ani.

Prin acest proiect legislativ, înregistrat joi la Senat pentru dezbatere, se urmărește, de fapt, înăsprirea sancțiunilor din domeniu, astfel încât nivelul braconajului piscicol să se reducă.

Ca și în prezent, nerespectarea, de către persoanele fizice ori juridice, a legislației privind pescuitul va atrage, după caz, răspunderea administrativă, civilă sau penală.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul contravențiilor, amenzile ce vor putea fi aplicate se vor majora. De exemplu, pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale va putea fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Amenzile actuale pentru această abatere, stabilite de OUG 23/2008, sunt cuprinse între 300 și 600 de lei. În plus, potrivit viitoarei legi a pescuitului, se va putea sancționa la fel și refuzul de a prezenta permisul de pescuit.

Tot amenzi de până la 1.000 de lei se vor putea aplica și în cazul:

pescuitului comercial și recreativ de către persoane autorizate care nu au asupra lor permisul, licența sau autorizația, după caz;
reținerii, de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ, a mai mult de zece exemplare/ zi din speciile de păstrăv, lipan și coregon în apele de munte sau a mai mult de cinci kilograme de pește/ zi din zona colinară și de șes, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește cinci kilograme.

Cu până la 2.000 de lei și reținerea ori suspendarea pe o perioadă de 30 de zile a permisului sau autorizației vor putea fi sancționate :

 • prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
  pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
  pescuitul cu mai mult de trei muște artificiale în apele salmonicole;
  mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
  pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție;
  pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament;
  pescuitul recreativ al resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale;
  pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 de metri din aval de baraj;
  încălcarea condițiilor prevăzute în licența sau autorizația de pescuit comercial;
  nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea peștelui și produselor din pește de la debarcare până la comercializare inclusiv.

Majoritatea abaterilor din lista de mai sus sunt sancționate acum cu amenzi cuprinse între 600 și 1.000 lei și cu reținerea și suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizației.

Cele mai mari sancțiuni propuse prin viitoarea lege a pescuitului sunt amenda cuprinsă între 8.000 și 12.000 de lei și reținerea ori suspendarea, pe o durată de 120 de zile, a permisului, autorizației sau licenței, care se vor putea aplica pentru:

 • pescuitul resurselor acvatice vii, fără autorizație, licență sau permis;
  pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale prin orice metode și mijloace al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, precum și distrugerea icrelor embrionate în zonele de reproducere naturală și/ sau în perioadele de prohibiție;
  reducerea debitului și a volumului de apă pe cursurile de apă, în scopul pescuitului ilegal;
  deschiderea, închiderea, obturarea, bararea cu garduri pescărești sau cu unelte de pescuit de orice fel, de către persoane neautorizate, a canalelor și a gârlelor de legătură cu lacurile, bălțile ori cu terenurile inundabile;
  pescuitul comercial al resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasa sub dimensiunile minime legale;
  deținerea, transportul, transbordarea sau comercializarea fără documentele prevăzute de lege a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit, ori produselor din pește;
  pescuitul cu japca, cu ostia, cu sulița, țepoaica sau cu orice alte unelte sau scule neautorizate, prin greblare sau harponare;
  deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial;
  părăsirea portului de către o navă/ ambarcațiune cu sistemele de monitorizare automată nefuncționale.

Pe lângă amenzi, cei ce vor încălca viitoarea lege a pescuitului vor putea primi și pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani plus interzicerea dreptului de a pescui timp de până la trei ani.

Printre altele, aceste pedepse se vor aplica pentru pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice ori pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
 • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
 • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
 • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
 • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare