Amenzi de 13.000 de lei de la Protecția Consumatorilor Alba la firme care au respectat legea în perioada sărbătorilor pascale

În perioada 14 – 29.04.2016, CJPC Alba a desfăşurat o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale – carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri etc), vin.

Au fost verificați 54 de operatori economici din județ, din care la 28 s-au constatat abateri. Din 6.544,5 kg de produse controlate, la 363,5 kg s-au găsit cu abateri. Au fost oprite temporar de la comercializare 198,5 kg în valoare de 2.610 lei ți oprite definitiv de la comercializare 165 kg în valoare de 1.865 lei. dispunându-se măsuri de remediere a deficiențelor constatate. Pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor s-au aplicat 23 avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 13.000 lei.

Elit ELIT

Abateri constatate: neîncadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător, neîncadrarea produselor în parametrii de calitate prevăzuţi şi/sau declaraţi de producători, lipsă etichetă cu elemente de identificare caracterizare și ingrediente, lipsă informare ingrediente alergene, informare incorectă privind țara de proveniență a produselor, neinformare despre termenul de valabilitate.

De asemenea, s-a mai constatat că nu au fost informați consumatorii privind categoria de calitate și categoria de greutate a ouălor comercializate, produse cu ambalajul desfăcut și compoziție degradată (sfărâmată), elemente de identificare caracterizare traduse în limba română greu lizibile, neindicarea concomitentă, într-o formă neechivocă, uşor de citit, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare și a preţului pe unitatea de măsură, neafișare prețuri de vânzare lizibil și comercializarea de produse cu cântar neverificat metrologic.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419